Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Bananowa granola

Bananowa granola

28 kwietnia 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

bananowa-granola

Ta bananowa granola  to nasza ostatnio ulubiona. Robię ją już pod rząd kolejny raz. Ze słoikiem domowej granoli w szafce czuje się jakoś bardziej bezpiecznie. W środku są, oprócz płatków owsianych- wiórki kokosowe, orzechy włoskie i nasiona słonecznika, sklejone mieszanką bananów, kakao, miodu i oleju kokosowego. To przepis podstawowy, który oczywiście aż prosi się o modyfikacje – można dodać inne orzechy, inne nasiona, inne płatki, ja dodawałam do niej też kaszę jaglaną, a przepis z którego korzystałam zakładał też kaszę gryczaną. Najważniejsze są tu banany, które dodają całości słodycz i posmak chlebka bananowego. Emilka bardzo ją polubiła i często prosi o filiżankę granolki – bo jada ją w filiżance, z mlekiem i najczęściej na kolację.

A poza tym odpoczynku i ładnej pogody w długi weekend Wam życzę. My uciekamy na wieś do mojej mamy i liczymy na to, że pogoda pozwoli nam na odpalenia grilla i spacery po lesie.

bananowa granola-2

5.0 from 2 reviews
Bananowa granola
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
bananowa granola z orzechami, wiórkami kokosowymi i orzechami.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 5 łyżek miodu albo syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki nasion słonecznika
Instructions
  1. W garnku rozpuścić olej kokosowy, dodać miód ( inny słodzik ) i zmieszać. Zestawić z ognia, dodać rozgniecione banany, kakao i cynamon.
  2. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, lekko posiekane orzechy, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika i sól, wymieszać.
  3. Do suchych składników wylać mieszankę z bananami i dobrze wszystko wymieszać.
  4. Wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piec przez ok 30- 40 minut. W czasie pieczenia co 4-5 minut trzeba mieszać granolę, żeby się równo podpiekła.
  6. Ostudzić i przełożyć do pojemnika.
3.5.3208

Przepis ( z kilkoma zmianami) pochodzi z książki „My new roots” Sarah Britton

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Granola z dynią, orzechami i żurawiną

    Uwielbiam tę zapiekaną owsiankę z dynią. To dla mnie najlepsza opcja na jesienne śniadanie -…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: banany, granola, orzechy włoskie

« Smoothie z matcha, avocado i ananasa
Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem »

Comments

  1. rabarbarowo says

    28 kwietnia 2016 at 21:14

    Ale wielki słój granoli! Ja również lubię taką domową wersję 🙂
    Udanej majóweczki, pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Paulina Milczarek says

    4 maja 2016 at 02:02

    Dawno mnie tu nie było! <3

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 maja 2016 at 06:31

      Czas narobić zaległości; )

      Odpowiedz
  3. Majka says

    14 maja 2016 at 10:34

    Świetna! 🙂

    Odpowiedz
  4. Anka says

    12 października 2016 at 22:30

    Zrobiłam! Pyyyyycha:) Ciekawa tylko jestem ile da radę postać w słoiku taka granola?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 października 2016 at 22:35

      Spokojnie jakieś 3 tygodnie. Więcej u nas nigdy nie stała bo zostaje zjedzone, ale myślę, że dłużej też da radę.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress