Kolejny przepis na ciastka owsiane zawsze się przyda, tym bardziej jak to są ciastka owsiane z czekoladą. Ciasto jest kruche z masłem ale większa część mąki została zastąpiona płatkami owsianymi. Na wierzchu gorzka czekolada z odrobiną oleju kokosowego. Ciastka bardziej na podwieczorek w domu (albo nawet deser) niż do spakowania do szkoły czy przekąskowo przy innej okazji poza domem – ze względu na czekoladę. U nas stoją w blaszanym pudełku w lodówce, i przyznam się mają duże wzięcie. Dużo energii w ciastku! A energia się teraz przyda bo zauważam jakiś ogólny jej spadek w narodzie. Ja też to odczuwam szczególnie jak patrzę za okno. Więc zamiast patrzeć za okno idę po ciastko:)
- 1 i ⅓ szklanki płatków owsianych (można część zamienić na inne płatki: np. orkiszowe)
- 1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 130 g miękkiego masła
- ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- W misce mieszamy płatki z mąką, proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
- W drugiej misce utrzeć masło z cukrem.
- Do masła dodać suche składniki i wyrobić rękoma aż powstanie kula ciasta.
- Na blasze do pieczenia wyłożyć papier.
- Nabierać ręką po kawałku ciasta. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczyć w rękach a potem ułożyć na blasze i spłaszczać dalej, formując płaskie okrągłe ciastko. Powinno wyjść ok 16 ciastek.
- Upiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić.
- W garnku rozpuścić czekoladę z olejem.
- Smarować każde ciasto za pomocą noża z płaskiej strony czekoladą, odstawić do ostygnięcia.
gosia says
Piekłam dziś – pychota!!! 🙂 Dziękuję za świetny przepis 🙂 myślę że u nas też szybko znikną.;) szkoda że ja na diecie, bo zjadlam jedno a z chęcią pochlonelabym jeszcze z dwa 😉 pozdrawiam 🙂
cookingforemily says
haha, ciężko wytrzymać na diecie z takimi smakołykami. Ale na blogu znajdziesz też bardziej dietetyczne wersje ciastek owsianych:)
gosia says
Ooo to skorzystam napewno 🙂 Dzięki za wskazówki! 😉
Kasia says
mmmm ale pychota, jak widzę czekoladę to jakoś cieplej na sercu mi się robi 😉
teka says
Czemu dodajesz sody oczyszczonej i proszku do pieczenia ? W moim proszku, w składzie jest soda oczyszczona i mąka pszenna …
cookingforemily says
Dzięki większej ilości sody ciastka szybciej rosną na początku, sodę generalnie stosuje się do szybkich wypieków w wysokiej temperaturze.
A jeżeli chodzi o mąkę pszenną to nie zawsze jest ona składnikiem proszku – często zamiast niej występuję skrobia ziemniaczana lub/i kukurydziana- takie proszki są opowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Maja says
Piękne <3 A gdybym chciała zastąpić masło olejem (zwykłym lub np. kokosowym), to w jakiej ilości? Gdzieś słyszałam, że zmniejsza się wtedy ilość o bodajże 1/3… ale to było dosyć dawno, więc nie wiem czy się nie mylę.
cookingforemily says
ciężko mi powiedzieć dokładnie bo musiałabym przetestować, ale tak na czutkę trochę zmniejszyłabym ilość oleju kokosowego, po pieczeniu z kokosowym zawsze wydaje mi się, że wypieki są bardziej tłuste – nie wiem czy aż o 1/3 ale tak pewnie o 20% będzie ok. jak spróbujesz daj znać:)
Tola says
Pychotka! Zniknęły w mgnieniu oka! 😍