Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kruche ciastka owsiane z czekoladą

Kruche ciastka owsiane z czekoladą

20 kwietnia 2016 by cookingforemily 9 komentarzy

kruche-ciastka-owsiane-z-czekolada

Kolejny przepis na  ciastka owsiane zawsze się przyda, tym bardziej jak to są ciastka owsiane z czekoladą. Ciasto jest kruche z masłem ale większa część mąki została zastąpiona płatkami owsianymi. Na wierzchu gorzka czekolada z odrobiną oleju kokosowego. Ciastka bardziej na podwieczorek w domu (albo nawet deser) niż do spakowania do szkoły czy przekąskowo przy innej okazji poza domem – ze względu na czekoladę. U nas stoją w blaszanym pudełku w lodówce, i przyznam się mają duże wzięcie. Dużo energii w ciastku! A energia się teraz przyda bo zauważam jakiś ogólny jej spadek w narodzie. Ja też to odczuwam szczególnie jak patrzę za okno. Więc zamiast patrzeć za okno idę po ciastko:)

kruche-ciastka-owsiane-z-czekolada

5.0 from 3 reviews
Kruche ciastka owsiane z czekoladą
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
15 min
Total time
35 min
 
Kruche ciastka z płatków owsianych i mąki orkiszowej oblane czekoladą
Ingredients
  • 1 i ⅓ szklanki płatków owsianych (można część zamienić na inne płatki: np. orkiszowe)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
  1. W misce mieszamy płatki z mąką, proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
  2. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem.
  3. Do masła dodać suche składniki i wyrobić rękoma aż powstanie kula ciasta.
  4. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier.
  5. Nabierać ręką po kawałku ciasta. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczyć w rękach a potem ułożyć na blasze i spłaszczać dalej, formując płaskie okrągłe ciastko. Powinno wyjść ok 16 ciastek.
  6. Upiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić.
  7. W garnku rozpuścić czekoladę z olejem.
  8. Smarować każde ciasto za pomocą noża z płaskiej strony czekoladą, odstawić do ostygnięcia.
3.5.3208

kruche-ciastka-owsiane-z-czekolada

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciastka, ciastka owsiane, czekolada, płatki owsiane

« Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem
Smoothie z matcha, avocado i ananasa »

Comments

  1. gosia says

    25 kwietnia 2016 at 15:14

    Piekłam dziś – pychota!!! 🙂 Dziękuję za świetny przepis 🙂 myślę że u nas też szybko znikną.;) szkoda że ja na diecie, bo zjadlam jedno a z chęcią pochlonelabym jeszcze z dwa 😉 pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 kwietnia 2016 at 15:17

      haha, ciężko wytrzymać na diecie z takimi smakołykami. Ale na blogu znajdziesz też bardziej dietetyczne wersje ciastek owsianych:)

      Odpowiedz
      • gosia says

        25 kwietnia 2016 at 15:32

        Ooo to skorzystam napewno 🙂 Dzięki za wskazówki! 😉

        Odpowiedz
  2. Kasia says

    26 kwietnia 2016 at 10:14

    mmmm ale pychota, jak widzę czekoladę to jakoś cieplej na sercu mi się robi 😉

    Odpowiedz
  3. teka says

    25 marca 2017 at 20:48

    Czemu dodajesz sody oczyszczonej i proszku do pieczenia ? W moim proszku, w składzie jest soda oczyszczona i mąka pszenna …

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 marca 2017 at 21:05

      Dzięki większej ilości sody ciastka szybciej rosną na początku, sodę generalnie stosuje się do szybkich wypieków w wysokiej temperaturze.
      A jeżeli chodzi o mąkę pszenną to nie zawsze jest ona składnikiem proszku – często zamiast niej występuję skrobia ziemniaczana lub/i kukurydziana- takie proszki są opowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

      Odpowiedz
  4. Maja says

    8 marca 2018 at 12:33

    Piękne <3 A gdybym chciała zastąpić masło olejem (zwykłym lub np. kokosowym), to w jakiej ilości? Gdzieś słyszałam, że zmniejsza się wtedy ilość o bodajże 1/3… ale to było dosyć dawno, więc nie wiem czy się nie mylę.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 marca 2018 at 21:20

      ciężko mi powiedzieć dokładnie bo musiałabym przetestować, ale tak na czutkę trochę zmniejszyłabym ilość oleju kokosowego, po pieczeniu z kokosowym zawsze wydaje mi się, że wypieki są bardziej tłuste – nie wiem czy aż o 1/3 ale tak pewnie o 20% będzie ok. jak spróbujesz daj znać:)

      Odpowiedz
  5. Tola says

    24 lutego 2019 at 17:16

    Pychotka! Zniknęły w mgnieniu oka! 😍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress