Kolejny przepis na ciastka owsiane zawsze się przyda, tym bardziej jak to są ciastka owsiane z czekoladą. Ciasto jest kruche z masłem ale większa część mąki została zastąpiona płatkami owsianymi. Na wierzchu gorzka czekolada z odrobiną oleju kokosowego. Ciastka bardziej na podwieczorek w domu (albo nawet deser) niż do spakowania do szkoły czy przekąskowo przy innej okazji poza domem – ze względu na czekoladę. U nas stoją w blaszanym pudełku w lodówce, i przyznam się mają duże wzięcie. Dużo energii w ciastku! A energia się teraz przyda bo zauważam jakiś ogólny jej spadek w narodzie. Ja też to odczuwam szczególnie jak patrzę za okno. Więc zamiast patrzeć za okno idę po ciastko:)
- 1 i ⅓ szklanki płatków owsianych (można część zamienić na inne płatki: np. orkiszowe)
- 1 szklanka mąki orkiszowej albo pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 130 g miękkiego masła
- ¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- W misce mieszamy płatki z mąką, proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
- W drugiej misce utrzeć masło z cukrem.
- Do masła dodać suche składniki i wyrobić rękoma aż powstanie kula ciasta.
- Na blasze do pieczenia wyłożyć papier.
- Nabierać ręką po kawałku ciasta. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczyć w rękach a potem ułożyć na blasze i spłaszczać dalej, formując płaskie okrągłe ciastko. Powinno wyjść ok 16 ciastek.
- Upiec w 180 stopniach przez 12-15 minut. Ostudzić.
- W garnku rozpuścić czekoladę z olejem.
- Smarować każde ciasto za pomocą noża z płaskiej strony czekoladą, odstawić do ostygnięcia.

Piekłam dziś – pychota!!! 🙂 Dziękuję za świetny przepis 🙂 myślę że u nas też szybko znikną.;) szkoda że ja na diecie, bo zjadlam jedno a z chęcią pochlonelabym jeszcze z dwa 😉 pozdrawiam 🙂
haha, ciężko wytrzymać na diecie z takimi smakołykami. Ale na blogu znajdziesz też bardziej dietetyczne wersje ciastek owsianych:)
Ooo to skorzystam napewno 🙂 Dzięki za wskazówki! 😉
mmmm ale pychota, jak widzę czekoladę to jakoś cieplej na sercu mi się robi 😉
Czemu dodajesz sody oczyszczonej i proszku do pieczenia ? W moim proszku, w składzie jest soda oczyszczona i mąka pszenna …
Dzięki większej ilości sody ciastka szybciej rosną na początku, sodę generalnie stosuje się do szybkich wypieków w wysokiej temperaturze.
A jeżeli chodzi o mąkę pszenną to nie zawsze jest ona składnikiem proszku – często zamiast niej występuję skrobia ziemniaczana lub/i kukurydziana- takie proszki są opowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Piękne <3 A gdybym chciała zastąpić masło olejem (zwykłym lub np. kokosowym), to w jakiej ilości? Gdzieś słyszałam, że zmniejsza się wtedy ilość o bodajże 1/3… ale to było dosyć dawno, więc nie wiem czy się nie mylę.
ciężko mi powiedzieć dokładnie bo musiałabym przetestować, ale tak na czutkę trochę zmniejszyłabym ilość oleju kokosowego, po pieczeniu z kokosowym zawsze wydaje mi się, że wypieki są bardziej tłuste – nie wiem czy aż o 1/3 ale tak pewnie o 20% będzie ok. jak spróbujesz daj znać:)
Pychotka! Zniknęły w mgnieniu oka! 😍
Cześć a ile dokładniej tej czekolady?
200 g, dwie tabliczki, moze być trochę mniej