Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kruche ciastka z figami

Kruche ciastka z figami

5 kwietnia 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

kruche-ciastka-figowe

Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe ciastka na wzór tych, które można dostać w popularnej drogerii. Ucieszyłam się bo bardzo lubię takie wyzwania-życzenia (więc jeżeli macie jakieś zapotrzebowania na danie to zgłaszajcie bez skrupułów:) Ciasto zrobiłam z mieszanki mielonych płatków owsianych i mąki orkiszowej nadzieniem są zmielone figi ( plus kilka daktyli dla kleistości) z sokiem pomarańczy i miodem. W cieście są jajka i masło, ale jakby ktoś potrzebował wegańskiej wersji to szukając inspiracji wpadłam w sieci na ten przepis (wegańskie i raw), nie próbowałam tej wersji ale wygląda ok więc jak ktoś się pokusi i spróbuje to proszę o zostawienia komentarza jak wyszło. Moja wersja wyszła bardzo fajnie, i chyba zagości na stałe w menu przekąskowym. Ciastka zwarte i zgrabne, świetnie nadadzą się do pudełka z drugim śniadaniem do szkoły – zniosą każdą, nawet wyboistą, drogę do szkoły:)

kruche-ciastka-figowe

5.0 from 1 reviews
Kruche ciastka z figami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Ciastka kruche z mąki orkiszowej i płatków owsianych z figowym nadzieniem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • CIASTO
  • ¾ szklanki płatków oswianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 2 małe jajka
  • NADZIENIE
  • 200 g fig suszonych
  • 3-4 miękkie daktyle
  • skórka z ¼ pomarańczy
  • sok z niecałej połowy pomarańczy
  • 1 i ½ łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
Instructions
  1. Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę.
  2. W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
  3. Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę.
  4. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść.
  5. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Przygotować nadzienie- w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.
  7. Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok 5 centymetrowe w szerokości ( długość jak wyjdzie).
  8. Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jak nie macie takiego rękawa to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może być to kłopotliwe.
  9. Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem.
  10. Pokroić w 3-4 cm kawałki,
  11. Piec 15 minut w 180 stopniach.
3.5.3208

kruche-ciastka-figowe

Related Posts

  • Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

    W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, ciasto kruche, figi, płatki owsiane, zdrowe słodycze

« Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem
Pasta z pieczarek i nerkowców »

Comments

  1. gin says

    5 kwietnia 2016 at 11:59

    Świetnie wyglądają 🙂 Jestem pewna, że były przepyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. Karmel-itka says

    5 kwietnia 2016 at 15:24

    lubię figi, ale zwykle spożywam je jako przekąska w czasie pracy. Nie pomyślałabym, by zrobić figowe ciasteczka.

    Odpowiedz
  3. Ervisha says

    5 kwietnia 2016 at 16:12

    Lepsze od FigBarów 🙂

    Odpowiedz
  4. Angie says

    5 kwietnia 2016 at 16:16

    Od dawna kuszą mnie już takie ciasta z nadzieniem figowym w środku, ale jakoś nie po drodze mi z nimi. Twoje wyglądają przepysznie!:)

    Odpowiedz
  5. rabarbarowo says

    5 kwietnia 2016 at 20:46

    Bardzo mi się podobają 🙂 Lubię takie przekąski do pracy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress