Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pasta z pieczarek i nerkowców

Pasta z pieczarek i nerkowców

7 kwietnia 2016 by cookingforemily 4 komentarze

pasta-z-pieczarek-i-nerkowcow

Statystyki mówią, że ponad 80% Polaków na śniadania je kanapki. Dodając do tego kanapki na 2 śniadanie do szkoły czy pracy i czasem na kolację, śmiało można stwierdzić, że kanapki w naszym życiu odgrywają ważną rolę:) Ja może pod tym względem nie jestem „statystyczna” bo u nas na śniadanie częściej niż kanapki są owsianki, jaglanki, jajka czy placuszki ale kanapki jadam też, chociaż bardziej na kolację. W obliczu takich statystyk można założyć, że przepis na pastę do kanapek się Wam przyda. Ja w swoim żelaznym kanonie mam kilka ulubionych – pasta z wędzonej ryby i czerwonej fasoli, pasta z kurczaka po rosole, pasta ze słonecznika , hummus czy pasta z fasoli. Moja dzisiejsza propozycja to pasta z pieczarek i prażonych nerkowców. Zrobiłam do niej wegańskie nachosy z mąki z ciecierzycy ( z tego przepisu ) ale nie mogę ich polecić z pełnym przekonaniem – w smaku bardzo dobre ale twarde i dość ciężko było je schrupać. Resztę zjadłam z chlebem i to był lepszy wybór.

pasta-z-pieczarek-i-nerkowcow

5.0 from 1 reviews
Pasta z pieczarek i nerkowców
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Kanapkowa pasta z pieczarek i prażonych nerkowców
Author: wwww.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Instructions
  1. Nerkowce uprażyć – piekarniku albo na suchej patelni- aż lekko zbrązowieją, odstawić.
  2. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cebulę, jak zacznie lekko brązowieć dodać pieczarki.
  4. Smażyć pieczarki przez ok 10-12 minut. W międzyczasie można ręcznikiem papierowym zebrać nadmiar wody, które pojawi się na patelni – dzięki temu pieczarki się szybciej podsmażą.
  5. Pieczarki przełożyć do miski.
  6. Posiekać natkę pietruszki,
  7. W robocie kuchennym rozdrobnić nerkowce – przesypać do miseczki.
  8. Do robota przełożyć pieczarki, pietruszkę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz – zmiksować.
  9. Do zmiksowanych pieczarek dodać rozdrobnione orzechy – wymieszać za pomocą robota kuchennego albo łyżką.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
3.5.3208

pasta-z-pieczarek-i-nerkowcow

Related Posts

  • Pasta do kanapek z mięsa rosołowego

    Jestem podejrzliwa w stosunku do sklepowego drobiu. Owszem my jemy czasem na obiad pierś z…

  • Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

    Ta pasta z białej fasoli to u mnie efekt uboczny innych dań z fasolą. Z…

  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

    Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło…

Filed Under: Do szkoły, Na kanapkę Tagged With: do chleba, nerkowce, pasta do kanapek, pieczarki

« Kruche ciastka z figami
Zupa pomidorowa z kaszą quinoa »

Comments

  1. Ola says

    5 maja 2016 at 12:58

    Pyszna ta pasta, chociaz moja nie wyglada, jak na zdjeciu (ostatnie mieszanie lyzka, pewnie dlatego nie jest tak jednolita). Fajny przepis do zrobienia z malym dzieckiem. Moj dwuletni synek pomagal mi obierac pieczarki i obslugiwal blender (co za radosc!) a na koncu mieszal – przyjemne z pozytecznym. Jedlismy paste na waflach ryzowych (akurat nie mamy w domu chleba) i pasowalo. Dla mnie bomba, dzieki.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2016 at 20:44

      Dziękuję:) I cieszę, się że synek miał przy tym zabawę.

      Odpowiedz
  2. kasia says

    13 października 2016 at 19:30

    Pasta jest przepyszna! Zamiast pietruszki dodałam koperku (bo akurat miałam). No i muszę wspomnieć o zapachu… Stałam nad mieszanką jak oszołom i wąchałam, wąchałam, wąchałam… 🙂 Fajny i szybki przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 października 2016 at 19:36

      Fajnie, że Ci posmakowała:) dziękuję za opinię

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress