Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Krem orzechowy z nasionami chia

Krem orzechowy z nasionami chia

10 maja 2016 by cookingforemily 10 komentarzy

krem-orzechowy-z-chia

No i w końcu mamy maj jaki lubię! Ciepło, słonecznie, pachnąco. Od razu jakoś lepiej. Chociaż na to, że lepiej pewnie też ma wpływ to, że wróciłam z mini wakacji, które mocno przewietrzyły mi głowę i przyniosły mnóstwo inspiracji. Więc zanim przyjdzie zimna zośka, cieszmy się małym latem. I zjedzmy coś dobrego i zdrowego:) Proponuję krem orzechowy – z laskowymi orzechami, daktylami i kakao, zagęszczony nasionami chia. W smaku przypomina trochę zdrową domową nutellę , która gościła kiedyś na blogu, ale ma konsystencję deserowego kremu czekoladowego – w sam raz na deser.

krem-orzechowy-z-chia

5.0 from 3 reviews
Krem orzechowy z nasionami chia
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Zdrowy krem orzechowy z daktylami, kakao i nasionami chia. Wegański deser bez wyrzutów sumienia.
Serves: 4
Ingredients
  • 100 g orzechów laskowych
  • 10 miękkich daktyli
  • 1 i ½ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki nasion chia
  • opcjonalnie łyżeczka miodu
  • opcjonalnie - wiórki startej czekolady do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku - w 180 stopniach, przez ok 5-10 minut aż lekko zbrązowieją i popękają.
  2. Orzechy lekko przestudzić, przełożyć do ścierki i pocierać je kilka razy w ścierce o siebie, żeby pozbyć się skórek.
  3. Orzechy, daktyle, mleko i kakao przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować, tak żeby orzechy nie były wyczuwalne. W miarę potrzeby dosłodzić miodem.
  4. Dodać nasiona chia, przemieszać łyżką i przełożyć do pojemniczków ( powinno wyjść ok 4 porcje). Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na noc.
  5. Przed podaniem można posypać wiórkami czekolady.
3.5.3208

krem-orzechowy-z-chia

 

Related Posts

  • Zdrowy krem czekoladowy

    Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może…

  • Wesołych Świąt!

  • Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

    To brownie bez pieczenia jest obłędne tyle Wam powiem. Na bazie daktyli i orzechów, z…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: bezglutenowe, chia, czekolada, deser, orzechy laskowe, wegańskie, zdrowe słodycze

« Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem
Pełnoziarniste placki z brokułami i serem »

Comments

  1. Majka says

    10 maja 2016 at 22:33

    Wygląda bajecznie i smakuje zapewne wyjątkowo 🙂

    Odpowiedz
  2. Basiawlg says

    11 maja 2016 at 08:25

    Wygląda i na pewno smakuje super do przetestowania. PS dziękuję za tego bloga jest rewelacyjny <3

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 maja 2016 at 10:40

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    16 maja 2016 at 18:40

    Zrobiłam wczoraj, przepyszne! I takie nieskomplikowane! Dzięki. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 maja 2016 at 19:04

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  4. Ola says

    21 maja 2016 at 10:47

    Alez to jest dobre! Ja musialam dodac wiecej suchych skladnikow na podana ilosc mleka, inaczej wychodzilo zbyt rzadkie. Ale to pewnie dlatego, ze uzylam duzej szklanki 🙂 Super przepis, dzieki!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 maja 2016 at 18:24

      Po przygotowaniu będzie dość rzadkie ale tym nie trzeba się zrażać bo jak postoi i chia napęcznieje konsystencja będzie dobra- gęsta i kremowa:) może za mało mieliście cierpliwości i wcale się nie dziwie bo ciężko być cierpliwym w obliczu takich pyszności:)

      Odpowiedz
      • Ola says

        2 czerwca 2016 at 11:31

        Ha ha, dokladnie tak! Nastepnym razem poczekamy az napecznieje.

        Odpowiedz
  5. julia.presz says

    23 maja 2016 at 23:28

    Robiłam dzisiaj (niestety w moim wykonaniu podanie nie było tak efektowne 😉 ale smak był…. taki…. oooooooo!!! Wszyscy pałaszowali aż im się uszy trzęsły 😛

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 maja 2016 at 06:31

      ?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress