Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pełnoziarniste placki z brokułami i serem

Pełnoziarniste placki z brokułami i serem

13 maja 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

placek-z-brokulami

Kiedy Emilka była mała i wprowadzałam do jej menu nowe smaki, wszystko szło bardzo gładko, pierwsza marchewka, pierwsza dynia, nawet szpinak – ufnie i chętnie otwierała buzię i wszystko zajadała. I dobrze pamiętam pierwsze brokuły- otwarta jak zwykle buzia, pierwsza łyżeczka i potem ten wyraz jej twarzy: zdziwienie, niedowierzanie i w końcu skrzywienie i plucie. No tak, dzieci chyba mają na bakier z brokułami. Do tej pory ich nie lubi i ciężko je gdziekolwiek przemycić. To jest chyba pierwsze danie gdzie zjadła je w większych ilościach. Razowe placki z brokułami – coś pomiędzy pizzą a calzone. Farsz z brokuła i ziemniaka, z żółtym serem, sprasowany pomiędzy cienkimi warstwami razowego ciasta, usmażony na chrupiąco na patelni. Można zjeść jako przekąskę ( spakować do szkoły, pracy) albo na obiad z jakimś sosem – my zjedliśmy z ajvarem ale będzie też pasował sos na bazie jogurtu. Jeżeli Wasze dzieci to też brokułowe niejadki – spróbujcie, może tym  razem się uda:)

placek-z-brokulami

5.0 from 1 reviews
Pełnoziarniste placki z brokułami i serem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
40 min
Total time
55 min
 
Pełnoziarnisty placek z brokułami i serem, coś między pizzą a calzone, doskonała przekąska.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • mąka do podsypywania przy wałkowaniu
  • NADZIENIE:
  • 1 ziemniak
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g sera żółtego
  • olej do smażenia
Instructions
  1. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i oliwę i wyrobić ciasto. Jak będzie się za bardzo kleiło podsypać trochę mąką. Wyrobić zwartą kulę, miskę podsypać mąką, przełożyć do niej ciasto i odstawić pod przykryciem.
  2. Przygotować farsz: ziemniaka obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować na miękko. Odcedzić
  3. Brokuły umyć i zetrzeć na tarce.
  4. Czosnek posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć i dodać brokuły.
  6. Smażyć mieszając przez ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać rozgniecionego ziemniaka, smażyć kolejne 10 minut mieszając.
  7. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić do przestygnięcia.
  8. Ser zetrzeć na tarce.
  9. Ciasto podzielić na 8 kulek tej samej wielkości.
  10. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować kulkę na cienki placek, na środku placka ułożyć ⅛ farszu i rozprowadzić łyżką tak, żeby zostawić od brzegów ok 3-4 cm pasek. Na brokuły wysypać ser. Brzegi placka złożyć do środka zakładając je na siebie. Placek odwrócić zlepieniami na dół i delikatnie rozwałkować, odwrócić ponownie i lekko rozwałkować od strony zlepienia. Cały czas podsypywać stolnicę mąką, żeby placek się nie przyklejał.
  11. Na patelni rozgrzać olej, smażyć placek z obu stron na rumiano,
  12. W tym czasie co placek będzie się smażył przygotować kolejne placki do smażenia.
  13. Placki po usmażeniu pokroić w ćwiartki. My zjedliśmy z ajvarem ale pasuje do nich każda pasta na bazie pomidorów lub papryki.
  14. Można też zjeść z sosem jogurtowym.
3.5.3208

placek-z-brokulami

Related Posts

  • Placki z marchewką a'la ciasto marchewkowe

    Nasze soboty zwykle zaczynamy od placuszków. Tym razem były to placki z marchewką, orzechami, cynamonem…

  • Placki gryczane z białym serem

    Pamiętacie swoją pierwszą książkę kucharską? Nawet nie taką, z której gotowaliście ale taką, którą przeglądaliście,…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska Tagged With: brokuły, danie dla dzieci, pizza, placek

« Krem orzechowy z nasionami chia
Czekoladowe gofry z cukinią »

Comments

  1. Asa_6niebo says

    13 maja 2016 at 21:24

    Ale świetne te placki, zapisuję sobie przepis do wypróbowania kiedyś tam; uwielbiam takie smakołyki

    Odpowiedz
  2. milenabalcerzak says

    17 maja 2016 at 18:58

    Dzieckiem już dawno nie jestem ale takie placuszki z przyjemnością wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  3. Ola says

    24 maja 2016 at 23:03

    A myślisz, ze jest szansa je upiec zamiast smażyć? Jaka temperatura, jaki czas? Nie potrafię tak „na oko” wymyślić 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 maja 2016 at 13:32

      Możesz spróbować, tylko pewnie trzeba będzie je jakos lekko natrzeć oliwą, żeby nie były suche. 20 min powinno im wystarczyć. Daj znać jak wyszło

      Odpowiedz
      • Ola says

        26 maja 2016 at 11:53

        180 stopni?

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          11 września 2018 at 22:02

          tak będzie ok

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress