Kiedy Emilka była mała i wprowadzałam do jej menu nowe smaki, wszystko szło bardzo gładko, pierwsza marchewka, pierwsza dynia, nawet szpinak – ufnie i chętnie otwierała buzię i wszystko zajadała. I dobrze pamiętam pierwsze brokuły- otwarta jak zwykle buzia, pierwsza łyżeczka i potem ten wyraz jej twarzy: zdziwienie, niedowierzanie i w końcu skrzywienie i plucie. No tak, dzieci chyba mają na bakier z brokułami. Do tej pory ich nie lubi i ciężko je gdziekolwiek przemycić. To jest chyba pierwsze danie gdzie zjadła je w większych ilościach. Razowe placki z brokułami – coś pomiędzy pizzą a calzone. Farsz z brokuła i ziemniaka, z żółtym serem, sprasowany pomiędzy cienkimi warstwami razowego ciasta, usmażony na chrupiąco na patelni. Można zjeść jako przekąskę ( spakować do szkoły, pracy) albo na obiad z jakimś sosem – my zjedliśmy z ajvarem ale będzie też pasował sos na bazie jogurtu. Jeżeli Wasze dzieci to też brokułowe niejadki – spróbujcie, może tym razem się uda:)
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- ¾ szklanki ciepłej wody
- ¾ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu
- NADZIENIE:
- 1 ziemniak
- 1 brokuł
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 150 g sera żółtego
- olej do smażenia
- Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i oliwę i wyrobić ciasto. Jak będzie się za bardzo kleiło podsypać trochę mąką. Wyrobić zwartą kulę, miskę podsypać mąką, przełożyć do niej ciasto i odstawić pod przykryciem.
- Przygotować farsz: ziemniaka obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować na miękko. Odcedzić
- Brokuły umyć i zetrzeć na tarce.
- Czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć i dodać brokuły.
- Smażyć mieszając przez ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać rozgniecionego ziemniaka, smażyć kolejne 10 minut mieszając.
- Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić do przestygnięcia.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Ciasto podzielić na 8 kulek tej samej wielkości.
- Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować kulkę na cienki placek, na środku placka ułożyć ⅛ farszu i rozprowadzić łyżką tak, żeby zostawić od brzegów ok 3-4 cm pasek. Na brokuły wysypać ser. Brzegi placka złożyć do środka zakładając je na siebie. Placek odwrócić zlepieniami na dół i delikatnie rozwałkować, odwrócić ponownie i lekko rozwałkować od strony zlepienia. Cały czas podsypywać stolnicę mąką, żeby placek się nie przyklejał.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć placek z obu stron na rumiano,
- W tym czasie co placek będzie się smażył przygotować kolejne placki do smażenia.
- Placki po usmażeniu pokroić w ćwiartki. My zjedliśmy z ajvarem ale pasuje do nich każda pasta na bazie pomidorów lub papryki.
- Można też zjeść z sosem jogurtowym.
Asa_6niebo says
Ale świetne te placki, zapisuję sobie przepis do wypróbowania kiedyś tam; uwielbiam takie smakołyki
milenabalcerzak says
Dzieckiem już dawno nie jestem ale takie placuszki z przyjemnością wypróbuję 🙂
Ola says
A myślisz, ze jest szansa je upiec zamiast smażyć? Jaka temperatura, jaki czas? Nie potrafię tak „na oko” wymyślić 😉
cookingforemily says
Możesz spróbować, tylko pewnie trzeba będzie je jakos lekko natrzeć oliwą, żeby nie były suche. 20 min powinno im wystarczyć. Daj znać jak wyszło
Ola says
180 stopni?
cookingforemily says
tak będzie ok