Tarta z grillowanymi warzywami brzmi lepiej niż tarta z resztkami po grillowaniu:) ale prawda jest taka, że tarta ta powstała, żeby zutylizować, mało apetyczne dnia następnego, pozostałości po grillowaniu – warzywne szaszłyki i kawałki kurczaka. Jako córka swojej matki a przede wszystkim wnuczka swojej babki mam mocne geny nakazujące mi a) zawsze przygotować więcej jedzenia niż jest potrzebne, b) wykorzystać wszystko, żeby się nic nie zmarnowało. W skutek czego powstają takie dania, które nagle zaczynają żyć własnym życiem i okazują się nie mniej smaczne ( a czasem nawet bardziej) niż swoi poprzednicy. Do tarty można wykorzystać wszystkie grillowane warzywa, jak też resztki mięsa. Można też specjalnie zrobić „nadwyżkę”, żeby ją potem wykorzystać do takiego dania.
Tym co się dalej majówkują życzę udanego wypoczynku. Grillujcie na zdrowie! My mamy dziś dzień przerwy ( w odpoczywaniu) a jutro ciąg dalszy – Milka na wakacje z dziadkami a ja zaczynam przedłużony weekend matki hedonistki w Paryżu. A bientôt!
W mojej tarcie wylądowały grillowane cukinie, pomidorki, cebula, papryka i pieczarki.
- 250 g mąki ( u mnie orkiszowa, ale może być pszenna pełnoziarnista)
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
- FARSZ
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 150 gr sera feta ( albo mozzarelli)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- grillowane warzywa – cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, pieczarki etc- ilość odpowiadająca 2 sporym garściom
- opcjonalnie kawałek grillowanego mięsa, najlepiej drobiu
- sól, pieprz
- masło do smarowania formy
- Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
- Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
- Farsz:
- Cebulę posiekać i udusić na oliwie na rumiano (ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając). Odstawić do przestygnięcia.
- Warzywa i mięso posiekać na kawałki.
- W misce wymieszać śmietanę z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
- Fetę pokroić na kawałeczki.
- Warzywa razem z fetą i cebulą dodać do jajek i śmietany – delikatnie całość wymieszać.
- Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
- Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno ponakłuać widelcem.
- Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie farsz, rozprowadzić go po cieście.
- Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 30 minut.
Dodaj komentarz