Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem

Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem

4 maja 2016 by cookingforemily Leave a Comment

tarta z grillowanymi warzywami-1

Tarta z grillowanymi warzywami brzmi lepiej niż tarta z resztkami po grillowaniu:) ale prawda jest taka, że tarta ta powstała, żeby zutylizować, mało apetyczne dnia następnego, pozostałości po grillowaniu – warzywne szaszłyki i kawałki kurczaka. Jako córka swojej matki a przede wszystkim wnuczka swojej babki mam mocne geny nakazujące mi a) zawsze przygotować więcej jedzenia niż jest potrzebne, b) wykorzystać wszystko, żeby się nic nie zmarnowało. W skutek czego powstają takie dania, które nagle zaczynają żyć własnym życiem i okazują się nie mniej smaczne ( a czasem nawet bardziej) niż swoi poprzednicy. Do tarty można wykorzystać wszystkie grillowane warzywa, jak też resztki mięsa. Można też specjalnie zrobić „nadwyżkę”, żeby ją potem wykorzystać do takiego dania.

Tym co się dalej majówkują życzę udanego wypoczynku. Grillujcie na zdrowie! My mamy dziś dzień przerwy ( w odpoczywaniu) a jutro ciąg dalszy – Milka na wakacje z dziadkami a ja zaczynam przedłużony weekend matki hedonistki w Paryżu. A bientôt!

tarta-z-grillowanymi-warzywami

W mojej tarcie wylądowały grillowane cukinie, pomidorki, cebula, papryka i pieczarki.

tarta-z-grillowanymi-warzywami

Tarta z grillowanymi warzywami i kurczakiem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Pomysł na wykorzystanie pozostałości po grillu - zgrillowanych warzyw i mięsa
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 250 g mąki ( u mnie orkiszowa, ale może być pszenna pełnoziarnista)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • FARSZ
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 gr sera feta ( albo mozzarelli)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • grillowane warzywa – cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, pieczarki etc- ilość odpowiadająca 2 sporym garściom
  • opcjonalnie kawałek grillowanego mięsa, najlepiej drobiu
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy
Instructions
  1. Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  2. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  3. Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  4. Farsz:
  5. Cebulę posiekać i udusić na oliwie na rumiano (ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając). Odstawić do przestygnięcia.
  6. Warzywa i mięso posiekać na kawałki.
  7. W misce wymieszać śmietanę z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
  8. Fetę pokroić na kawałeczki.
  9. Warzywa razem z fetą i cebulą dodać do jajek i śmietany – delikatnie całość wymieszać.
  10. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
  11. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno ponakłuać widelcem.
  12. Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
  13. Ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie farsz, rozprowadzić go po cieście.
  14. Tartę wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 30 minut.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Na obiad Tagged With: drób, grill, kuchenny recykling, kurczak, mięso, tarta na słono

« Bananowa granola
Krem orzechowy z nasionami chia »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress