Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekane pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą

Zapiekane pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą

30 maja 2016 by cookingforemily 2 komentarze

pieczarki-nadziewane-szpinakiem

Weekendami grillujemy. Jak tysiące ( miliony?) Polaków. Nie we wszystkie ale raczej we wszystkie spędzone na wsi u mojej mamy. Mam swoje grillowe klasyki jak kotleciki z kminem i skórką z cytryny, kurczaka w miodowo-balsamicznej marynacie, grillowane warzywa ( z których potem robię sałatkę), podpłomyki, pieczarki nadziewane pesto i mozzarellą, cukinie w sosie pietruszkowo-orzechowym. Zestaw klasyczny. Oczywiście często też eksperymentujemy ale do tych dań wracamy najczęściej. Lubię jak jest dużo warzyw. I tu pojawia się kłopot – bo grilla mamy raczej mniejszego niż większego- mięsa i warzywa się razem nie mieszczą,  zgrillowanie warzyw trochę trwa i jak już przychodzi do mięsa to żar się wypala, trzeba podsypywać nowe węgle, czekać aż się rozpalą. Głód doskwiera, warzywa ostygną ( albo zostaną już zjedzone) zanim przyjdzie mięso. Nawet tak czilautowe zajęcie jak grillowanie może być stresujące i zawierać pułapki. Moja siostra radzi sobie rozpalając dwa grille. Ja tym razem postanowiłam część warzyw upiec w piekarniku – i tak powstały pieczarki zapiekane ze szpinakiem i fetą pod posypką z bułki z czosnkiem i pietruszką. Ha, mała rzecz a zrobiła różnicę, wszystko ciepłe, i co najważniejsze – równocześnie, wylądowało na stole. Długi weekend uratowany 😉

pieczarki-nadziewane-szpinakiem

5.0 from 1 reviews
Zapiekane pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
25 min
Total time
45 min
 
Pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą pod posypką z bułki, natki i czosnku. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa ( u nas z grilla).
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 15 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 350 g szpinaku ( umytego)
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g sera feta
  • POSYPKA:
  • 1 bułka kajzerka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do polania
Instructions
  1. Pieczarki pozbawić nóżek i lekko wydążyć. Nóżki i wydrążone części drobno posiekać.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, lekko podsmażyć i dodać pieczarki – smażyć ok 10 minut aż lekko się zarumienią.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Do pieczarek dodać szpinak i dusić aż straci objętość, dodać sok z cytryny i śmietanę – wymieszać.
  6. Całość raz jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać pokrojoną w drobne kawałki fetę.
  7. Kajzerkę porwać w kawałki, włożyć do robota kuchennego i rozdrobnić.
  8. Czosnek posiekać, natkę pietruszki pokroić – dodać do bułki, lekko posolić, dolać łyżeczkę oliwy i całość zmiksować na drobno.
  9. Pieczarki ułożyć brzuszkami do góry na blasze do pieczenie wyłożonej papierem – polać je oliwą i przemieszać rękami, żeby pieczarki się obtoczyły w oliwie.
  10. Nadziać każdą pieczarkę nadzieniem szpinakowym i posypać z wierzchu chlebową posypką.
  11. Zapiekać w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
3.5.3208

pieczarki-nadziewane-szpinakiem

 

 

 

 

 

Filed Under: Na obiad, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: feta, pieczarki, szpinak

« Placuszki z macha i borówkami
Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie »

Comments

  1. wedelka says

    30 maja 2016 at 22:30

    Uwielbiam tak przyrządzone pieczarki 🙂

    Odpowiedz
  2. julia.presz says

    31 maja 2016 at 10:39

    Super pomysł na grilla ! W nadchodzący weekend wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress