Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

2 czerwca 2016 by cookingforemily 3 komentarze

ciasto-z-rabarbarem-migdalowym-kremem

Mówiłam już że lubię maj?  Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch zieleni i kwiatów, za odzyskaną energię. Na pewno mówiłam..  ulubiony miesiąc to nadal czerwiec, za to całe rozbuchanie i ciepło w pełnej krasie,  ale to maj ma ten niepowtarzalny urok początku dobrego- pierwszych upałów, pierwszych wytęsknionych warzyw i owoców sezonowych, pierwszych sandałków, przedłużonych weekendów i przejścia na białe wino. Poza tym w maju perspektywa zimy jest bardziej odległa niż w czerwcu, mam wrażenie że wszystko co najlepsze jeszcze przede mną, i za to też go lubię. Moje uwielbienie dla tego miesiąca wyraża się też w gotowaniu -zawsze lubię zjeść dobrze i gotować dobre rzeczy ale w maju wyjątkowo, wręcz hedonistycznie. To kombinacja nagłej dostępności długo wyczekiwanych, ulubionych warzyw i owoców, soczystości, ciepła (acz jeszcze nie gorąca kiedy apetyt spada), powrotu energii i dłuższych wieczorów ( można więcej zjeść i potem spalić:).  Ale dosyć słów, niech mój pean na cześć maja przyjmie kulinarną formę –  kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami, na migdałowo-pomarańczowym kremie doskonale obrazuje to co chce Wam przekazać. Piekłam je w zeszły weekend więc jest to moje danie majowe, którym żegnam ten miesiąc. Witaj czerwcu, czekam już na bób i arbuzy!

ciasto-z-rabarbarem-migdalowym-kremem

Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Ciasto z rabarbarem i truskawkami na migdałowo-pomarańczowym kremie.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • CIASTO
  • 100 g mielonych migdałów ( najlepiej zmielić płatki migdałowe)
  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • opcjonalnie – 1 łyżka śmietany
  • KREM
  • 60 g zmielonych migdałów ( najlepiej płatki migdałowe)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • NA WIERZCH
  • 5 łodyg rabarbaru
  • kilka truskawek (dla koloru)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • do posmarowania ciasto – 1 żółtko
  • do posypania – garść płatków migdałowych
Instructions
  1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta trzeba pamiętać, żeby wyjąć wcześniej masło do kremu z lodówki żeby zmiękło ( masło do ciasta musi być zimne).
  2. Ciasto: w misce wymieszać migdały, mąkę i cukier.
  3. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  4. Dodać jajko i ugnieść ciasto. Jak nie będzie chciało się lepić (będzie za suche) dodać łyżkę śmietany.
  5. Odłożyć do lodówki na minimum godzinę.
  6. Krem: W mikserze umieścić wszystkie składniki kremu i zmiksować na gładką masę.
  7. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, dodać pokrojone na plasterki truskawki.
  8. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na duży okrąg. Na jego środku ułożyć krem i rozprowadzić po cieście zostawiając ok 3 cm od każdego brzegu.
  9. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i wysypać na krem.
  10. Brzegi ciasta zwinąć do środka, uważając żeby otworzyły zwarte, nieprzeciekające boki.
  11. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Całość posypać płatkami migdałowymi.
  12. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.
  13. Przed podaniem ostudzić.
3.5.3208

ciasto-z-rabarbarem-migdalowym-kremem

Inspiracja z bloga „a beautiful plate”.

Related Posts

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

  • Ciasto z rabarbarem i migdałami

    Lubię w ciastach zastępować część albo całość mąki zmielonymi migdałami. Ciasta nabierają wtedy takiej ciężkiej,…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: migdały, rabarbar, słodkie, tarta na słodko, truskawki

« Zapiekane pieczarki nadziewane szpinakiem i fetą
Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem »

Comments

  1. piegusek says

    2 czerwca 2016 at 11:42

    pyszności 🙂

    Odpowiedz
  2. rabarbarowo says

    2 czerwca 2016 at 21:10

    Wspaniałe ciasto! Musi smakować bosko i majowo 🙂 Udanego czerwca 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 czerwca 2016 at 12:28

      Wydaje się być stworzone specjalnie dla Ciebie rabarbarowo:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress