Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pomidorowa pasta kanapkowa z fasoli i migdałów

Pomidorowa pasta kanapkowa z fasoli i migdałów

30 czerwca 2016 by cookingforemily 2 komentarze

pomidorowa-pasta-kanapkowa-z-fasoli

Pasty kanapkowe mają w sobie coś oldskulowego. Taka np. jajeczna albo z tuńczykiem albo dobry, stary paprykarz. Kojarzą mi się z ceratą i herbatą w szklance.  Kiedyś powstawały z konieczności dziś mogą być świetną alternatywą dla nudnych ( i coraz mniej zdrowych) wędlin czy serów. A jeżeli chodzi o składniki to naprawdę mamy dziś wiele do wyboru i można poszaleć. Pasta, która dziś u mnie na kanapce jako podstawę ma ugotowaną białą fasolę i mielone, prażone migdały, a ponadto suszone pomidory i dla lekkiej słodkości dwie suszone śliwki. Doprawiona jest oregano ale inne przyprawy ( bazylia, rozmaryn) też będą ok. Jak robię w domu tego typu pasty ( a robię dość często) to zwykle z podwójnych proporcji, żeby połowę zamrozić i wykorzystać później.


Pomidorowa pasta z fasoli i migdałów
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Kanapkowa, pomidorowa pasta z fasoli i mielonych migdałów.
Ingredients
  • ¾ szklanki ugotowanej, białej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
  • ½ szklanki migdałów
  • ok 10 suszonych pomidorów
  • 2 śliwki wędzone
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • ok 6 łyżek oliwy (może być zalewa po pomidorach)
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka łyżek wody jak pasta będzie za gęsta
Instructions
  1. Migdały uprażyć na suchej patelni (aż nabiorą rumieńców i zaczną intensywnie pachnieć).
  2. Lekko przestudzić i w melakserze zmiksować na drobno.
  3. Do melaksera dodać pozostałe składniki i całość bardzo dobrze zmiksować.
  4. Jak pasta będzie za gęsta (szczególnie jak używacie ugotowanej fasoli a nie z puszki) to można dodać kilka łyżek wody (można użyć tej po gotowaniu fasoli).
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.5.3208

pomidorowa-pasta-kanapkowa-z-fasoli

Ispiracja: blog „Cashew-kitchen”

Related Posts

  • Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

    Ta pasta z białej fasoli to u mnie efekt uboczny innych dań z fasolą. Z…

  • Pasta z pieczarek i nerkowców

    Statystyki mówią, że ponad 80% Polaków na śniadania je kanapki. Dodając do tego kanapki na…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

Filed Under: Do szkoły, Na kanapkę Tagged With: bezglutenowe, biała fasola, migdały, pasta do kanapek, pomidory suszone

« Zielona pizza orkiszowa
Placuszki z nerkowców z malinami »

Comments

  1. Barbara says

    11 lipca 2018 at 12:42

    Czy można zamiast białej fasoli dodać czerwoną fasolę Adzuki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 lipca 2018 at 07:31

      nigdy nie próbowałam tej kombinacji z czerwoną fasolą ale myślę że spokojnie możesz spróbować, wyjdzie trochę inna w smaku ale na pewno skladiki do siebie pasują

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź cookingforemily Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress