I znowu zupa, tak jakoś wyszło. W tygodniu to dla mnie najwygodniejszy i najszybszy obiad. Wywar warzywny albo drobiowy mam zwykle gotowy bo gotuję go na zapas i trzymam w lodówce. Wystarczy wrzucić jakieś warzywa, kaszę lub strączki i gotowy obiad, najczęściej na dwa dni i trochę do zamrożenia. Ja zwykle biorą ją do pracy a Emilka zjada na kolację po przyjściu z przedszkola. Emilka bardzo lubi krupnik, więc to taka wariacja na jego temat – zupa z kaszą jaglaną, młodą włoszczyzną, szparagami i cukinią- szybko i prosto. Szparagi były jak do tej pory na czarnej liście Emilki – ale w tej zupie jakoś przechodzą. Całość właściwie bez wysiłku, sezonowo i zdrowo – tak jak lubię.
- 1 i ½ litra wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 1 pęczek szparagów
- 1 mała cukinia
- ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: pokrojone drobno mięso z gotowania wywaru
- do podania: kilka łyżeczek pesto ( u mnie bazyliowe)
- Zagotować wywar.
- Włoszczyznę umyć, marchewki, selera i pietruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pora posiekać w plasterki - dodać do wywaru i gotować 15 minut.
- Szparagi obrać, odkroić twarde końcówki, czubki odkroić i odłożyć a resztę posiekać w drobne kawałki.
- Cukinię pokroić w drobną kosteczkę.
- Szparagi ( bez końcówek) i cukinię dodać do wywaru po 15 minutach od początku gotowania.
- Kaszę przepłukać i dodać do zupy.
- Po ok 7 minutach dodać końcówki szparagów i gotować jeszcze ok 5 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Opcjonalnie dodać mięso pokrojone w kosteczkę.
- Podawać z pesto.
Majka says
Zupka pyszna, delikatna ? Mój trzyletni szkrab jadł z apetytem. Dla siebie podkręciłem smak pesto z czosnku niedźwiedziego, strzał w 10-tkę ☺️ Teraz jest idealny czas na takie zupki.
cookingforemily says
Ona jest delikatna w smaku więc myślę, że ten czosnek niedźwiedzi sprawdził się doskonale:)