Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Szparagowa zupa z kaszą jaglaną i pesto

Szparagowa zupa z kaszą jaglaną i pesto

14 czerwca 2016 by cookingforemily 2 komentarze

szparagowa-zupa-z-kasza-jaglana

I znowu zupa, tak jakoś wyszło. W tygodniu to dla mnie najwygodniejszy i najszybszy obiad. Wywar warzywny albo drobiowy mam zwykle gotowy bo gotuję go na zapas i trzymam w lodówce. Wystarczy wrzucić jakieś warzywa, kaszę lub strączki i gotowy obiad, najczęściej na dwa dni i trochę do zamrożenia. Ja zwykle biorą ją do pracy a Emilka zjada na kolację po przyjściu z przedszkola. Emilka bardzo lubi krupnik, więc to taka wariacja na jego temat – zupa z kaszą jaglaną, młodą włoszczyzną, szparagami i cukinią- szybko i prosto. Szparagi były jak do tej pory na czarnej liście Emilki – ale w tej zupie jakoś przechodzą. Całość właściwie bez wysiłku, sezonowo i zdrowo – tak jak lubię.


5.0 from 1 reviews
Szparagowa zupa z kaszą jaglaną i pesto
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Lekki wiosenny krupnik z warzywami, szparagami i kaszą jaglaną
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 mała cukinia
  • ⅓ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pokrojone drobno mięso z gotowania wywaru
  • do podania: kilka łyżeczek pesto ( u mnie bazyliowe)
Instructions
  1. Zagotować wywar.
  2. Włoszczyznę umyć, marchewki, selera i pietruszki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pora posiekać w plasterki - dodać do wywaru i gotować 15 minut.
  3. Szparagi obrać, odkroić twarde końcówki, czubki odkroić i odłożyć a resztę posiekać w drobne kawałki.
  4. Cukinię pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Szparagi ( bez końcówek) i cukinię dodać do wywaru po 15 minutach od początku gotowania.
  6. Kaszę przepłukać i dodać do zupy.
  7. Po ok 7 minutach dodać końcówki szparagów i gotować jeszcze ok 5 minut.
  8. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  9. Opcjonalnie dodać mięso pokrojone w kosteczkę.
  10. Podawać z pesto.
3.5.3208

 

Filed Under: Zupy Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, kasza jaglana, szparagi

« Śniadaniowe, gęste smoothie z orzechami, nasionami, gryką i płatkami owsianymi
3 pomysły na zdrowe drugie śniadanie z truskawkami w słoiku »

Comments

  1. Majka says

    19 maja 2018 at 09:39

    Zupka pyszna, delikatna ? Mój trzyletni szkrab jadł z apetytem. Dla siebie podkręciłem smak pesto z czosnku niedźwiedziego, strzał w 10-tkę ☺️ Teraz jest idealny czas na takie zupki.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 maja 2018 at 08:02

      Ona jest delikatna w smaku więc myślę, że ten czosnek niedźwiedzi sprawdził się doskonale:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress