Ostatnio na fejsie przypominałam Wam o placku z cukinią i szparagami, na kruchym cieście, z twarożkiem. Cudowne letnie danie. Dziś podobna propozycja tylko inny placek – nie kruche ciasto ale ciasto na pizze z mąki orkiszowej. Do tego mozzarella i pesto. Pasować też będzie feta. Trochę zdrowiej (bo mąka orkiszowa, i dużo zieleni) i tak samo pysznie. Emilka jest fanką pizzy, właściwie kto nie jest. Co prawda całe szparagi, nawet na pizzy – to ciągle dla niej z dużo więc dostała swoją wersję okrojoną ze szparagów.
A poza tym wróciliśmy właśnie z Grecji i póki co pogodowo nie ma różnicy. Greckie 35 stopni zamieniliśmy na polskie 35 stopni:) Tylko basenów i morza brak, ale za to można wrócić do zdrowych nawyków jedzeniowych. Wyznaję trochę zasadę „na wakacjach się nie liczy” w związku z tym Emilka jadła lody do każdego obiadu, przez połowę wyjazdu nie mogła wyjść z szkoku, że tak można i ja się na to godzę ale szybko przywykła. Teraz pewnie będą negocjacje dlaczego nie ma lodów, muszę szybko wymyśleć jakieś nowe pomysły na zdrowe lody.
- Ciasto:
- 1 opakowanie drożdży suchych
- 200 ml ciepłej wody
- 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- mąka do posypywania
- Na wierzch:
- 2 kulki mozzarelli
- 2 średnie cukinie
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- ½ pęczka szparagów
- kilka łyżek bazyliowego pesto
- Ciasto:
- Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na chwilę.
- W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą.
- Do mąki dodać wodę z drożdżami i oliwę – wymieszać ręką a następnie wyrobić ciasto.
- Ciasto należy wyrabiać minimum 5 minut. W razie potrzeby posypać ręce mąką ( jak się będzie zbyt kleiło).
- Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto i odstawić pod przykryciem ze ściereczki na minimum 40 minut ( do godziny).
- Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie długie paski. Okrajać ją z każdej strony ale zostawić środki z pestkami.
- Czosnek posiekać drobno.
- Cukinię zalać oliwą, dodać czosnek, sok z cytryny i bazylię, wymieszać i odstawić na ok 15 minut ( w czasie jak ciasto będzie rosło).
- Mozzarellę porwać albo pokroić w kawałki.
- Szparagi lekko obrać, podzielić każdy na pół (wzdłuż)
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki –każdą rozwałkować cienko w kształcie koła. Ułożyć w foremkach do pizzy albo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Na każdym spodzie rozprowadzić po ok 2- 3 łyżki pesto.
- Cukinię lekko posolić, dodać do niej szparagi i obtoczyć je w sosie.
- Cukinię i szparagi układać na spodach od pizzy, na wierzch wyłożyć mozzarellę.
- Piec ok 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku ( 220-230 stopni).
Michalina says
Jakis pomysl czym zastapic mozarelle? Odstawilam kazeine…
cookingforemily says
Z tego co się oreintuje kazeina jest w każdym mleku zwierzęcym więc w zasadzie każdy inny ser odpada. Możesz po prostu ominąć ser ( no ale to będzie pizza bez sera więc jakby nie pizza :). Wiem też, że są wegańskie sery dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i on-line ( nawet z tego co widziałam jest też wegański ser do pizzy:) ale nigdy nie próbowałam i nie wiem jak się sprawdza ( ani smakuje) taki ser.