Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zielona pizza orkiszowa

Zielona pizza orkiszowa

27 czerwca 2016 by cookingforemily 2 komentarze

zielona-pizza-orkiszowa

Ostatnio na fejsie przypominałam Wam o placku z cukinią i szparagami, na kruchym cieście, z twarożkiem. Cudowne letnie danie. Dziś podobna propozycja tylko inny placek – nie kruche ciasto ale ciasto na pizze z mąki orkiszowej. Do tego mozzarella i pesto. Pasować też będzie feta. Trochę zdrowiej (bo mąka orkiszowa, i dużo zieleni) i tak samo pysznie. Emilka jest fanką pizzy, właściwie kto nie jest. Co prawda całe szparagi, nawet na pizzy – to ciągle dla niej z dużo więc dostała swoją wersję okrojoną ze szparagów.

A poza tym wróciliśmy właśnie z Grecji i póki co pogodowo nie ma różnicy. Greckie 35 stopni zamieniliśmy na polskie 35 stopni:) Tylko basenów i morza brak, ale za to można wrócić do zdrowych nawyków jedzeniowych. Wyznaję trochę zasadę „na wakacjach się nie liczy” w związku z tym Emilka jadła lody do każdego obiadu, przez połowę wyjazdu nie mogła wyjść z szkoku, że tak można i ja się na to godzę ale szybko przywykła. Teraz pewnie będą negocjacje dlaczego nie ma lodów, muszę szybko wymyśleć jakieś nowe pomysły na zdrowe lody.

Zielona pizza orkiszowa
 
Drukuj
Prep time
1 godzina 20 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina 35 min
 
Zdrowsza wersja pizzy - na spodzie z ciasta orkiszowego, z cukinią, szparagami i pesto.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • Ciasto:
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • mąka do posypywania
  • Na wierzch:
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie cukinie
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • ½ pęczka szparagów
  • kilka łyżek bazyliowego pesto
Instructions
  1. Ciasto:
  2. Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na chwilę.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową z solą.
  4. Do mąki dodać wodę z drożdżami i oliwę – wymieszać ręką a następnie wyrobić ciasto.
  5. Ciasto należy wyrabiać minimum 5 minut. W razie potrzeby posypać ręce mąką ( jak się będzie zbyt kleiło).
  6. Miskę podsypać mąką, włożyć ciasto i odstawić pod przykryciem ze ściereczki na minimum 40 minut ( do godziny).
  7. Cukinię pokroić za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie długie paski. Okrajać ją z każdej strony ale zostawić środki z pestkami.
  8. Czosnek posiekać drobno.
  9. Cukinię zalać oliwą, dodać czosnek, sok z cytryny i bazylię, wymieszać i odstawić na ok 15 minut ( w czasie jak ciasto będzie rosło).
  10. Mozzarellę porwać albo pokroić w kawałki.
  11. Szparagi lekko obrać, podzielić każdy na pół (wzdłuż)
  12. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie kulki –każdą rozwałkować cienko w kształcie koła. Ułożyć w foremkach do pizzy albo na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  13. Na każdym spodzie rozprowadzić po ok 2- 3 łyżki pesto.
  14. Cukinię lekko posolić, dodać do niej szparagi i obtoczyć je w sosie.
  15. Cukinię i szparagi układać na spodach od pizzy, na wierzch wyłożyć mozzarellę.
  16. Piec ok 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku ( 220-230 stopni).
3.5.3208

zielona-pizza-orkiszowa

Filed Under: Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, mąka orkiszowa, pesto, pizza, szparagi

« 3 pomysły na zdrowe drugie śniadanie z truskawkami w słoiku
Pomidorowa pasta kanapkowa z fasoli i migdałów »

Comments

  1. Michalina says

    28 czerwca 2016 at 20:09

    Jakis pomysl czym zastapic mozarelle? Odstawilam kazeine…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 czerwca 2016 at 09:17

      Z tego co się oreintuje kazeina jest w każdym mleku zwierzęcym więc w zasadzie każdy inny ser odpada. Możesz po prostu ominąć ser ( no ale to będzie pizza bez sera więc jakby nie pizza :). Wiem też, że są wegańskie sery dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i on-line ( nawet z tego co widziałam jest też wegański ser do pizzy:) ale nigdy nie próbowałam i nie wiem jak się sprawdza ( ani smakuje) taki ser.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress