Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ciastka migdałowe z malinami

Ciastka migdałowe z malinami

18 lipca 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

ciastka migdalowe z malinami-1

Byliśmy w ten weekend u mojej mamy. W ogrodzie pełno malin więc objadaliśmy się nimi, jak to wypada robić latem. Malinowa produkcja ruszyła pełną parą, mama robiła dżemy i sok, w gąsiorku nastawione zostało wino. Postanowiłam zrobić jakieś ciasto z malinami, ale ponieważ konkurencją były jagodzianki mojej mamy to ostatecznie zrobiłam ciastka, z wykorzystaniem świeżo zrobionego przez mamę dżemu. Migdały i maliny świetnie do siebie pasują, tak samo jak kokos i maliny – więc połączyłam to w jedno i powstały ciastka migdałowe z dodatkiem wiórków kokosowych, z łezką dżemu malinowego. Bardzo delikatne, słodkie i jednocześnie lekko kwaskowe. Dodałam do nich białą czekoladę ale przyznam, że był to już niepotrzebny zbytek. Biała czekolada świetnie pasowała do malin i migdałów, ale bez niej ciasteczka też sobie świetnie radzą.

Emilka została u mojej mamy, buszować dalej w ogrodzie i objadać się malinami. A ja, słomiana matka, wróciłam do Warszawy i  nie mam już nawet na pocieszenie ciastek bo wszystkie zostały zjedzone.

lipiec-1

 

Ciastka migdałowe z malinami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
12 min
Total time
27 min
 
Ciasteczka na bazie zmielonych migdałów i wiórków kokosowych oraz mąki ryżowej. Z domowej roboty dżemem malinowym. Delikatne, rozpadające się w ustach, słodko-kwaskowe
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (można użyć mąki kokosowej ale wtedy można pominąć mąke ryżową lub dać mniej)
  • ⅓ szklanki cukru kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju koksowego
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • kilka łyżeczek dżemu malinowego
  • opcjonalnie: ½ białej czekolady
Instructions
  1. Migdały zmiksować na drobno.
  2. Wiórki zmiksować na drobno ( można użyć młynka do kawy).
  3. Zmieszać wiórki, płatki, proszek do pieczenia, cukier kokosowy i 2 łyżki mąki ryżowej.
  4. Olej kokosowy rozpuścić i lekko przestudzić, dodać do niego jajko i wymieszać.
  5. Zmieszać mokre składniki z suchymi na jednolite, zwarte ciasto.
  6. Ciasto powinno być tłuste ale olej nie powinien stać w misce - jak tak jest i ciasto jest zbyt tłuste to dodać więcej mąki ryżowej.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  8. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i palcem robić wgłębienie w środku, ułożyć na blasze.
  9. W każde wgłębienie dodać po pół łyżeczki dżemu malinowego.
  10. Piec ok 10-13 minut aż się ładnie zarumienią.
  11. Dokładnie ostudzić po wyjęciu (ciepłe ciastka będą się rozpadały).
  12. Opcjonalnie można polać rozpuszczoną białą czekoladą.
3.5.3208

ciastka-migdalowe-z-malinami

Related Posts

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, ciastka, maliny, migdały, słodkie

« Calzone z bakłażanem, cebulą i kiełbasą
Tarteletki z pomidorami i serową kruszonką »

Comments

  1. apetyczna-kuchnia says

    18 lipca 2016 at 22:13

    Pysznie:)

    Odpowiedz
  2. Agat says

    19 lipca 2016 at 16:16

    Będę robić! A ile ciastek wyjdzie z podanych proporcji?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 lipca 2016 at 16:24

      Agata, nie liczyłam:) ale tak na ok 20-25 ich było

      Odpowiedz
  3. Mariola says

    24 sierpnia 2016 at 23:16

    A gdyby użyć gotowej mąki migdałowej, to ile gram potrzeba?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 sierpnia 2016 at 06:38

      Myślę ze podobnie. Sprawdzaj konsystencję. Ciasto musi być zwarte takie żeby można było uformować kulki. Może pomiń ogóle mąkę ryżową – a jak ciasto będzie zbyt rzadkie dodaj na koniec trochę.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress