Maliny to dla mnie lato. To zbieranie dojrzałych owoców prosto z krzaka, to upał i ręce podrapane od malinowych krzewów, to objadanie się miękkimi i dojrzałymi owocami od rana do wieczora i bulgotanie wolno gotującego się soku malinowego. Nie przepadam za kupowaniem ich w kartonowych pudełeczkach, lubię je zerwane prosto z krzaka z ogrodu mamy. Lubię tę malinową klęskę urodzaju, która trwa koło dwóch tygodni, kiedy trzeba je ciągle zbierać i przerabiać. To jeszcze przede mną, a tymczasem maliny z kartonika i zapowiedź lata w postaci placuszków z malinami. Ciasto jest z nerkowców i mąki ryżowej, z dodatkiem mleka ryżowego – więc bezglutenowe i wegańskie. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami – truskawkami lub jagodami.
- 1 szklanka nerkowców
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego albo miodu)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- dwie garście malin
- olej kokosowy ( albo rzepakowy) do smażenia
- Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na 20 minut ( można też na noc).
- Zblendować nerkowce z mlekiem na gładko, dodać mąkę, syrop i wanilię, zmiksować ponownie.
- Wmieszać maliny (duże sztuki można podzielić na połowę).
- Smażyć małe placuszki na oleju kokosowym.
Pomysł na ciasto: Maia Sobczak w zeszłorocznym wydaniu 'Kuchni”
Natalie says
Ja niestety musze się zadowolić malinami ze sklepu 🙁 Nie mam mozliwości posiadania własnych malin prosto z krzaczka, a szkoda!
Agnieszka says
Robilam ostatnio te placuszki tylko u mnie wyszly gorzkie w smaku i zastanawiam sie dlaczego. Czy to mozliwe ze przez nerkowce? Pierwszy raz uzywalam ich zmielonych do „wypiekow”, wczesniej jadlam tylko same, w calosci. Ale nie chce mi sie wierzyc, bo one sa wrecz slodkawe… Uzylam maki owsianejni mleka owsianego zamiast ryzowego. Moze to przez to? Wyczytalam gdzies, ze maka owsiana bywa gorzka. Jak jej probuje to nie wyczuwam goryczki… Co to moze byc? Bede wdzieczna za sugestie 🙂 pozdrawiam 🙂
cookingforemily says
To nie powinno być przez nerkowce bo one są bardzo delikatne w smaku. Mleko owsiane ma lekką goryczkę ale nie powinna być ona aż tak wyczuwalna w plackach. Chyba że było zepsute. NIe gotowałam z mąki owsianej, być może to jej wina, Spróbuj jeszcze raz z ryżową. Pozdrawiam:)
Agnieszka says
Dzieki za odpowiedz. Nastepnym razem sprobuje z ryzowa. Pozdrawiam 🙂
Anika says
Czy takie placuszki mogłaby zjeść 14-miesięczna dama?
cookingforemily says
Myślę, że nie ma przeciwskazań – przyjmuje się, żę orzechy można podawać po 12 mcu życia. Dodatkowo są one wcześniej namoczone co sprawia, że są lepiej trawione.
Magdalena says
Mogę mąkę ryżową zamienić np. owsianą?
cookingforemily says
Mozesz spróbować. Z tym ze jak poczytasz konentarze to ktoś juz robił z owsianą i były gorzkawe. Ja nie mam doświadczenia z owsianą mąką więc nie wiem czy to przez to czy coś inbego było przyczyną
Gos says
Zamienniki? czy zamiast ryzowe moze byc orkiszowa I czy zamiast syropu moge dac cukier!?mamy chec na placuszki ale brak checi na zakupy…?
Cookingforemily says
Jak najbardziej możesz zamienić mąkę razową na okresową i poslodzic cukrem?