Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Placuszki z nerkowców z malinami

Placuszki z nerkowców z malinami

4 lipca 2016 by cookingforemily 10 komentarzy

placuszki-z-nerkowcow-z-malinami

Maliny to dla mnie lato. To zbieranie dojrzałych owoców prosto z krzaka, to upał i ręce podrapane od malinowych krzewów, to objadanie się miękkimi i dojrzałymi owocami od rana do wieczora i bulgotanie wolno gotującego się soku malinowego. Nie przepadam za kupowaniem ich w kartonowych pudełeczkach, lubię je zerwane prosto z krzaka z ogrodu mamy. Lubię tę malinową klęskę urodzaju, która trwa koło dwóch tygodni, kiedy trzeba je ciągle zbierać i przerabiać. To jeszcze przede mną, a tymczasem maliny z kartonika i zapowiedź lata w postaci placuszków z malinami. Ciasto jest z nerkowców i mąki ryżowej, z dodatkiem mleka ryżowego – więc bezglutenowe i wegańskie. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami – truskawkami lub jagodami.

placuszki-z-nerkowcow-z-malinami

Placuszki z nerkowców z malinami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
15 min
Total time
25 min
 
Wegańskie, bezglutenowe placuszki z nerkowców i mąki ryżowej z dodatkiem malin. Można dodać inne owoce sezonowe np. truskawki, jagody.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego albo miodu)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • dwie garście malin
  • olej kokosowy ( albo rzepakowy) do smażenia
Instructions
  1. Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na 20 minut ( można też na noc).
  2. Zblendować nerkowce z mlekiem na gładko, dodać mąkę, syrop i wanilię, zmiksować ponownie.
  3. Wmieszać maliny (duże sztuki można podzielić na połowę).
  4. Smażyć małe placuszki na oleju kokosowym.
3.5.3208

placuszki-z-nerkowcow-z-malinami

Pomysł na ciasto: Maia Sobczak w zeszłorocznym wydaniu 'Kuchni”

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Śniadaniowe placuszki dyniowe

    Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo…

Filed Under: Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, maliny, nerkowce, placki, śniadanie dla dziecka, wegańskie

« Pomidorowa pasta kanapkowa z fasoli i migdałów
Wegański sernik kokosowo-jagodowy »

Comments

  1. Natalie says

    5 lipca 2016 at 00:48

    Ja niestety musze się zadowolić malinami ze sklepu 🙁 Nie mam mozliwości posiadania własnych malin prosto z krzaczka, a szkoda!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka says

    12 lipca 2016 at 00:07

    Robilam ostatnio te placuszki tylko u mnie wyszly gorzkie w smaku i zastanawiam sie dlaczego. Czy to mozliwe ze przez nerkowce? Pierwszy raz uzywalam ich zmielonych do „wypiekow”, wczesniej jadlam tylko same, w calosci. Ale nie chce mi sie wierzyc, bo one sa wrecz slodkawe… Uzylam maki owsianejni mleka owsianego zamiast ryzowego. Moze to przez to? Wyczytalam gdzies, ze maka owsiana bywa gorzka. Jak jej probuje to nie wyczuwam goryczki… Co to moze byc? Bede wdzieczna za sugestie 🙂 pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 lipca 2016 at 07:11

      To nie powinno być przez nerkowce bo one są bardzo delikatne w smaku. Mleko owsiane ma lekką goryczkę ale nie powinna być ona aż tak wyczuwalna w plackach. Chyba że było zepsute. NIe gotowałam z mąki owsianej, być może to jej wina, Spróbuj jeszcze raz z ryżową. Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
      • Agnieszka says

        13 lipca 2016 at 08:58

        Dzieki za odpowiedz. Nastepnym razem sprobuje z ryzowa. Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
  3. Anika says

    12 lipca 2016 at 16:38

    Czy takie placuszki mogłaby zjeść 14-miesięczna dama?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 lipca 2016 at 17:11

      Myślę, że nie ma przeciwskazań – przyjmuje się, żę orzechy można podawać po 12 mcu życia. Dodatkowo są one wcześniej namoczone co sprawia, że są lepiej trawione.

      Odpowiedz
  4. Magdalena says

    13 lutego 2017 at 22:25

    Mogę mąkę ryżową zamienić np. owsianą?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2017 at 22:55

      Mozesz spróbować. Z tym ze jak poczytasz konentarze to ktoś juz robił z owsianą i były gorzkawe. Ja nie mam doświadczenia z owsianą mąką więc nie wiem czy to przez to czy coś inbego było przyczyną

      Odpowiedz
  5. Gos says

    11 maja 2017 at 13:22

    Zamienniki? czy zamiast ryzowe moze byc orkiszowa I czy zamiast syropu moge dac cukier!?mamy chec na placuszki ale brak checi na zakupy…?

    Odpowiedz
    • Cookingforemily says

      11 maja 2017 at 17:35

      Jak najbardziej możesz zamienić mąkę razową na okresową i poslodzic cukrem?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress