Dziś krótko, ja już jedną nóżką na urlopie, pakowanie, zakupy, dziś jeszcze sporo rzeczy na głowie. Emilka wakacjuje u babci.
O daniu też krótko – tarteletki z pomidorami zapiekanymi pod kruszonką serowo-chlebową. Pomidory tam są i na wierzchu zapieczone i w środku w postaci pasty z suszonych pomidorów i oliwek. A do tego masa śmietanowo-jajeczna. Mi najbardziej smakowały na zimno więc idealnie sprawdzą się jako jedzenie na wynos albo jako wcześniej przygotowany obiad albo przystawka bez odgrzewania. Z podanych proporcji można też zrobić jedną dużą tartę.
Tarteletki z pomidorami i serową kruszonką
Prep time
Cook time
Total time
Indywidualne tarteletki z pastą z suszonych pomidorów i masą śmietanowo-jajeczną pod kruszonką z chleba i sera żółtego. Można też z podanych proporcji zrobić jedną tartę.
Serves: 8
Ingredients
- Ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej ( albo pszennej pełnoziarnistej)
- 170 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany albo jogurtu
- spora szczypta soli
- ŚRODEK
- 200 g suszonych pomidorów z zalewy
- duża garść czarnych oliwek
- garść bazylii
- ok 4 łyżek oliwy (może być z pomidorów)
- trochę soli do smaku
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 4 kromki pieczywa (razowe/pełnoziarniste)
- ok 8 0 g sera żółtego
- 8 pomidorków koktajlowych.
- masło do wysmarowania formy
Instructions
- Ciasto : mąkę wymieszać z solą i dodać pokrojone masło. Wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę, zagnieść ciasto i odłożyć na godzinę do lodówki.
- Pomidory suszone, oliwki, bazylię, oliwę i odrobinę soli umieścić w melakserze i zmiksować na gładką pastę.
- Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać trochę soli i pieprzu.
- Ser zetrzeć na drobnej tarce.
- Pieczywo rozdrobnić e melakserze na okruszki – zmieszać z serem.
- form na tarteletki wysmarować masłem (można też zrobić jedną dużą tartę).
- Ciasto podzielić na 8 równych kulek i każdą rozwałkować w okrąg i wyłożyć formy na tarteletki – następnie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić jeszcze formy z ciastem na ok 20 minut do lodówki.
- Na dno dnie każdej foremki z ciastem rozsmarować 2-3 łyżeczki pasty.
- Na to wylać ⅛ masy śmietanowo-jajecznej.
- Na to wysypać kruszonkę serową i wetknąć po 1 pomidorku.
- Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biżuteria says
Świetny przepis i fajna strona na którą warto zaglądać i czytać fajne artykuły.