Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Makaron z cukinii z kukurydzą w sosie z avocado i nasion słonecznika

Makaron z cukinii z kukurydzą w sosie z avocado i nasion słonecznika

18 sierpnia 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

 

makaron z cukinii z kukurydza w sosie z avocado-1

Moja siostra zażyczyła sobie na urodziny spiralizer. Bardzo się ucieszyłam bo myślałam o kupnie tego urządzenia ale kompletny brak miejsca w kuchni powoduje, że niestety muszę być bardzo powściągliwa w sprawie nowego sprzętu. Jeżeli odpada on na weryfikującym pytaniu „czy będę używała tego codziennie” to nie kupuję. Toteż ucieszyłam się, że mam prezent z głowy i mogę kupić coś co chciałam wypróbować i nie muszę szukać miejsca w kuchni. Trochę miałam problem z zakupem bo u nas występuje on pod nazwą „tarka spiralne” i zanim na to wpadłam szukałam spiralizera ale w końcu kupiłam. Siostra miała urodziny w maju i do tej pory przeleżał on nierozpakowany więc to mówi dużo o przydatności tego sprzętu w domu:) ale postanowiłam wypróbować.

Fajna zabaweczka, na pierwszy ogień poszła cukinia i bardzo szybko „stemperowałam” długie nitki, podobne do makaronu. Do tego postanowiłam dodać słodkawą kukurydzę bo mamy na nią sezon i garść pomidorków z ogródka mojej mamy. Wszystko to bardzo lekkie więc sos postanowiłam zrobić „ciężki” – żeby całość była pożywniejsza i żeby oblepił cukinię. Jako bazę użyłam avocado i zmiksowanie pestki słonecznika. Wyszło coś pomiędzy sałatką a daniem głównym. Rześkie i chrupiące a jednak pożywne dzięki sosowi. Ja do tego dania na pewno wrócę. Jeden tylko minus – trzeba zajadać zaraz po przygotowaniu bo sos szybko i brzydko ciemnieje (przez utlenianie avocado) a cukinia mimo odciśnięcia może podejść wodą. No i mam ochotę na kolejne eksperymenty z tarką spiralną. Używacie? Macie jakieś patenty?


Makaron z cukinii z kukurydzą w sosie z avocado i nasion słonecznika
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
10 min
Total time
30 min
 
Makaron z cukinii z pomidorkami i kukurydzą, w gęstym sosie na bazie avocado z pestkami słonecznika i bazylią
Serves: 3
Ingredients
  • 2 jędrne, młode cukinie
  • 1 świeża kukurydza
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia do posypania
  • Sos
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika
  • duża garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 miękkie avocado
  • sól,pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki wody
Instructions
  1. Cukinie umyć i za pomocą spiralizera do warzyw stemperować na kształt makaronu.
  2. Odłożyć na kilka warstwa ręcznika papierowego, żeby odsączyć wodę.
  3. Kukurydzę ugotować w solonej wodzie ( ok 10-15 minut).
  4. Przygotować sos: słonecznik, bazylię, oliwę, czosnek, sok z cytryny umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
  5. Dodać do sosu avocado, sól i pieprz i dalej miksować. W razie potrzeby (jak całość będzie za gęsta) dodać 2-3 łyżki wody.
  6. Kukurydzę oddzielić od kolby, zmieszać z odciśniętą w ręczniku cukinią i całość wymieszać z sosem.
  7. Posypać pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół.
  8. Podawać od razu - danie to słabo się przechowuje bo sos ciemnieje a cukinia czasem puszcza jeszcze wodę więc najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.
3.5.3208

makaron-z-cukinii-z-kukurydza

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Przekąska Tagged With: avocado, bezglutenowe, cukinia, kukurydza, pomidory, sałatka, wegańskie, wegetariańskie

« Mazurskie wakacje
Smoothie z morelami i malinami na końcówkę lata »

Comments

  1. Sarna says

    19 sierpnia 2016 at 09:43

    pyszne połaczenie składników 🙂

    Odpowiedz
  2. Ala says

    20 sierpnia 2016 at 20:21

    Ja robię nitki z kalarepy i marchewki i dodaje do sałatek.

    Odpowiedz
  3. siostra says

    23 sierpnia 2016 at 09:34

    Mam podejrzenie, że zgarnęłaś z półki ostropest plamisty zamiast słonecznika do tego dania, ponieważ słoiczek ze słonecznikiem był nietknięty a cały ostropest wyparował 🙂 wizualnie prawie się nie różnią, więc pomylić się łatwo. Przynajmniej będziecie mieć zdrowe wątroby 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 sierpnia 2016 at 10:41

      Kaman chyba odróżniłabym ostropest od słonecznika. Poza tym tego słonecznika brałam z szuflady

      Odpowiedz
      • siostra says

        23 sierpnia 2016 at 10:47

        No nie wiem, w ferworze gotowania taki szczegół może umknąć 🙂

        Odpowiedz
  4. Ola says

    16 października 2016 at 18:51

    Fajny przepis, bardzo swiezo to smakuje. Na pewno powtorze 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress