Moja siostra zażyczyła sobie na urodziny spiralizer. Bardzo się ucieszyłam bo myślałam o kupnie tego urządzenia ale kompletny brak miejsca w kuchni powoduje, że niestety muszę być bardzo powściągliwa w sprawie nowego sprzętu. Jeżeli odpada on na weryfikującym pytaniu „czy będę używała tego codziennie” to nie kupuję. Toteż ucieszyłam się, że mam prezent z głowy i mogę kupić coś co chciałam wypróbować i nie muszę szukać miejsca w kuchni. Trochę miałam problem z zakupem bo u nas występuje on pod nazwą „tarka spiralne” i zanim na to wpadłam szukałam spiralizera ale w końcu kupiłam. Siostra miała urodziny w maju i do tej pory przeleżał on nierozpakowany więc to mówi dużo o przydatności tego sprzętu w domu:) ale postanowiłam wypróbować.
Fajna zabaweczka, na pierwszy ogień poszła cukinia i bardzo szybko „stemperowałam” długie nitki, podobne do makaronu. Do tego postanowiłam dodać słodkawą kukurydzę bo mamy na nią sezon i garść pomidorków z ogródka mojej mamy. Wszystko to bardzo lekkie więc sos postanowiłam zrobić „ciężki” – żeby całość była pożywniejsza i żeby oblepił cukinię. Jako bazę użyłam avocado i zmiksowanie pestki słonecznika. Wyszło coś pomiędzy sałatką a daniem głównym. Rześkie i chrupiące a jednak pożywne dzięki sosowi. Ja do tego dania na pewno wrócę. Jeden tylko minus – trzeba zajadać zaraz po przygotowaniu bo sos szybko i brzydko ciemnieje (przez utlenianie avocado) a cukinia mimo odciśnięcia może podejść wodą. No i mam ochotę na kolejne eksperymenty z tarką spiralną. Używacie? Macie jakieś patenty?
- 2 jędrne, młode cukinie
- 1 świeża kukurydza
- duża garść pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia do posypania
- Sos
- ⅓ szklanki nasion słonecznika
- duża garść bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 miękkie avocado
- sól,pieprz do smaku
- 2-3 łyżki wody
- Cukinie umyć i za pomocą spiralizera do warzyw stemperować na kształt makaronu.
- Odłożyć na kilka warstwa ręcznika papierowego, żeby odsączyć wodę.
- Kukurydzę ugotować w solonej wodzie ( ok 10-15 minut).
- Przygotować sos: słonecznik, bazylię, oliwę, czosnek, sok z cytryny umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować.
- Dodać do sosu avocado, sól i pieprz i dalej miksować. W razie potrzeby (jak całość będzie za gęsta) dodać 2-3 łyżki wody.
- Kukurydzę oddzielić od kolby, zmieszać z odciśniętą w ręczniku cukinią i całość wymieszać z sosem.
- Posypać pomidorkami koktajlowymi, przeciętymi na pół.
- Podawać od razu - danie to słabo się przechowuje bo sos ciemnieje a cukinia czasem puszcza jeszcze wodę więc najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu.

pyszne połaczenie składników 🙂
Ja robię nitki z kalarepy i marchewki i dodaje do sałatek.
Mam podejrzenie, że zgarnęłaś z półki ostropest plamisty zamiast słonecznika do tego dania, ponieważ słoiczek ze słonecznikiem był nietknięty a cały ostropest wyparował 🙂 wizualnie prawie się nie różnią, więc pomylić się łatwo. Przynajmniej będziecie mieć zdrowe wątroby 😀
Kaman chyba odróżniłabym ostropest od słonecznika. Poza tym tego słonecznika brałam z szuflady
No nie wiem, w ferworze gotowania taki szczegół może umknąć 🙂
Fajny przepis, bardzo swiezo to smakuje. Na pewno powtorze 🙂