Wzruszają mnie takie dania jak to: pulpety w domowym, pomidorowym sosie, kwintesencja prostego, szczerego, domowego jedzenia. Można zrobić dużo za dużo, zapasy przechować, zamrozić albo rozdać. Wszystkim będzie smakowało, danie idealne dla dzieci jak też dla dorosłych. Mało efektowne i wyszukane ale bez pudła. Sos jaki wykorzystałam powstał na bazie pieczonych, świeżych pomidorów i Ci co czytają bloga już nie raz na niego trafili, bo w sezonie robię taki sos cały czas, wykorzystując go do przeróżnych dań. Mięso jest indycze, pulpety z indyka często bywają suche więc świetnym patentem jest tu dodatek cukinii – dzięki której pulpety są wilgotne, no i zawierają dodatkową porcję warzyw:) Alfabet gotowania.
- PUPLETY
- 1 kg mięsa z indyka
- 1 cukinia
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- garść ziół: posiekana natka pietruszki, bazylia
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- spora garść parmezanu
- SOS (można użyć gotowego ale polecam zrobić domowy, szczególnie w sezonie)
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- opcjonalnie – 2 łyżki śmietany
- ser żółty do posypania
- Jeżeli robicie własnoręcznie sos to od niego należy zacząć czyli pomidory umyć, przekroić na połowę i pozbawić twardych końcówek.
- Ułożyć pomidory w naczyniu do zapiekania, czosnek obrać i umieścić między pomidorami.
- Całość polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut.
- Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10- 15 minut na sitku żeby odciekła z niej woda.
- W tym czasie przygotować resztę składników: cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać, zioła też posiekać.
- Cukinię mocno docisnąć na sitku, żeby odcisnąć resztki wody.
- Umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
- Z masy uformować pulpety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i upiec przez ok 15 minut aż się zarumienią ( można ugotować na parze albo usmażyć).
- Pomidory wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dokładnie zblendować.
- Następnie przecedzić przez sitko, żeby pozbawić sos skórek i nasion, doprawić solą i pieprzem.
- Można lekko zabielić śmietaną.
- Pulpety umieścić w naczyniu do zapiekania, polać sosem tak, żeby je przykryć ( nadwyżkę sosu można wykorzystać do innych dań).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok 20 minut.
- minut przed końcem posypać serem żółtym.
- Podawać z makaronem, ryżem albo ziemniakami.
Kasia | Pełny talerz says
Zapowiadają się pyszne pulpety. No i ten sos pomidorowy… Mmm…
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂
Justyna says
Wypróbowane, wyszły naprawdę pyyysznie. Próbowałam wielu przepisów na pulpety, jednak ten jest obłędny. Ta cukinia w większej ilości nadała delikatności mięsu, może dzięki temu nie były suche. Jadła z nami moja 13-miesięczna córeczka i jej również smakowalo. Zrobiłam dwie wersje – jedną dla córeczki słabiej doprawioną, drugą dla reszty domowników doprawioną/
cookingforemily says
Bardzo się cieszę, że Wam tak smakowało:)
Ola says
Bardzo smaczne! Zrobilam z makaronem, wszyscy sie zajadali. Dzieki za przepis.
mopswkuchni says
Świetny przepis. Akurat teraz dla mnie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej 🙂 Już niedługo pojawi się u mnie na blogu jej podsumowanie.
Majka says
Wspaniałe danie 🙂 Uwielbiam takie pomysły, gdy można coś ukryć. Jedna moja osóbka normalnie nie tknie cukinii a te klopsiki je że aż uszka się trzęsą 😉 Jestem w pełni usatysfakcjonowana.
Bestea says
Ale co z mięsem?
cookingforemily says
Pytasz co zrobić z mięsem? jest o tym w punkcie 7 „Umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić na jednolitą masę.”
W tym mięso właśnie:)
Aga says
Cukinię lepiej zetrzeć na drobnych czy dużych oczkach?
cookingforemily says
Ja ścierałam na grubych oczkach
Honorata says
A czy można zastąpić świeże pomidory pomidorami z puszki? Jeśli tak, jaką ilością?
cookingforemily says
Oczywiście, myślę, że dwie puszki powinny być ok:)