Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie

Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie

29 sierpnia 2016 by cookingforemily 13 komentarzy

pulpety-z-indyka-z-cukinia

Wzruszają mnie takie dania jak to: pulpety w domowym, pomidorowym sosie, kwintesencja prostego, szczerego, domowego jedzenia. Można zrobić dużo za dużo, zapasy przechować, zamrozić albo rozdać. Wszystkim będzie smakowało, danie idealne dla dzieci jak też dla dorosłych. Mało efektowne i wyszukane ale bez pudła. Sos jaki wykorzystałam powstał na bazie pieczonych, świeżych pomidorów i Ci co czytają bloga już nie raz na niego trafili, bo w sezonie robię taki sos cały czas, wykorzystując go do przeróżnych dań. Mięso jest indycze, pulpety z indyka często bywają suche więc świetnym patentem jest tu dodatek cukinii – dzięki której pulpety są wilgotne, no i zawierają dodatkową porcję warzyw:) Alfabet gotowania.

pulpety-z-indyka-z-cukinia

4.3 from 4 reviews
Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
35 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Pulpety z indyka z dodatkiem cukinii - delikatne i wilgotne, w gęstym, domowym pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • PUPLETY
  • 1 kg mięsa z indyka
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ziół: posiekana natka pietruszki, bazylia
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • spora garść parmezanu
  • SOS (można użyć gotowego ale polecam zrobić domowy, szczególnie w sezonie)
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – 2 łyżki śmietany
  • ser żółty do posypania
Instructions
  1. Jeżeli robicie własnoręcznie sos to od niego należy zacząć czyli pomidory umyć, przekroić na połowę i pozbawić twardych końcówek.
  2. Ułożyć pomidory w naczyniu do zapiekania, czosnek obrać i umieścić między pomidorami.
  3. Całość polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut.
  4. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na 10- 15 minut na sitku żeby odciekła z niej woda.
  5. W tym czasie przygotować resztę składników: cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać, zioła też posiekać.
  6. Cukinię mocno docisnąć na sitku, żeby odcisnąć resztki wody.
  7. Umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
  8. Z masy uformować pulpety, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i upiec przez ok 15 minut aż się zarumienią ( można ugotować na parze albo usmażyć).
  9. Pomidory wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dokładnie zblendować.
  10. Następnie przecedzić przez sitko, żeby pozbawić sos skórek i nasion, doprawić solą i pieprzem.
  11. Można lekko zabielić śmietaną.
  12. Pulpety umieścić w naczyniu do zapiekania, polać sosem tak, żeby je przykryć ( nadwyżkę sosu można wykorzystać do innych dań).
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok 20 minut.
  14. minut przed końcem posypać serem żółtym.
  15. Podawać z makaronem, ryżem albo ziemniakami.
3.5.3208

pulpety-z-indyka-z-cukinia

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, indyk, mięso, obiad dla rocznego dziecka, pulpety, sos do makaronu, sos pomidorowy

« Zupa z pora i cukinii z paprykowymi pestkami
Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem »

Comments

  1. Kasia | Pełny talerz says

    4 września 2016 at 23:48

    Zapowiadają się pyszne pulpety. No i ten sos pomidorowy… Mmm…
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

    Odpowiedz
  2. Justyna says

    8 września 2016 at 20:24

    Wypróbowane, wyszły naprawdę pyyysznie. Próbowałam wielu przepisów na pulpety, jednak ten jest obłędny. Ta cukinia w większej ilości nadała delikatności mięsu, może dzięki temu nie były suche. Jadła z nami moja 13-miesięczna córeczka i jej również smakowalo. Zrobiłam dwie wersje – jedną dla córeczki słabiej doprawioną, drugą dla reszty domowników doprawioną/

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 września 2016 at 20:47

      Bardzo się cieszę, że Wam tak smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Ola says

    16 października 2016 at 18:50

    Bardzo smaczne! Zrobilam z makaronem, wszyscy sie zajadali. Dzieki za przepis.

    Odpowiedz
  4. mopswkuchni says

    20 października 2016 at 20:07

    Świetny przepis. Akurat teraz dla mnie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej 🙂 Już niedługo pojawi się u mnie na blogu jej podsumowanie.

    Odpowiedz
  5. Majka says

    27 października 2016 at 15:54

    Wspaniałe danie 🙂 Uwielbiam takie pomysły, gdy można coś ukryć. Jedna moja osóbka normalnie nie tknie cukinii a te klopsiki je że aż uszka się trzęsą 😉 Jestem w pełni usatysfakcjonowana.

    Odpowiedz
  6. Bestea says

    15 stycznia 2017 at 12:47

    Ale co z mięsem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 stycznia 2017 at 12:59

      Pytasz co zrobić z mięsem? jest o tym w punkcie 7 „Umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić na jednolitą masę.”
      W tym mięso właśnie:)

      Odpowiedz
  7. Aga says

    10 maja 2017 at 10:53

    Cukinię lepiej zetrzeć na drobnych czy dużych oczkach?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 maja 2017 at 11:41

      Ja ścierałam na grubych oczkach

      Odpowiedz
  8. Honorata says

    25 października 2018 at 10:18

    A czy można zastąpić świeże pomidory pomidorami z puszki? Jeśli tak, jaką ilością?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2018 at 20:14

      Oczywiście, myślę, że dwie puszki powinny być ok:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2016 pisze:
    24 października 2016 o 09:06

    […] Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie – Cooking for Emily […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress