Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa z pora i cukinii z paprykowymi pestkami

Zupa z pora i cukinii z paprykowymi pestkami

25 sierpnia 2016 by cookingforemily 2 komentarze

zupa-porowa-cukiniowa

Sama nie wiem czy to bardziej zupa cukiniowa czy bardziej zupa porowa. Cukinii tam więcej (objętościowo) ale to por ma bardziej wyrazisty smak i nadaje ton. A do tego bazylia i ziemniaki (co by było pożywniej). A na wierzchu mój częsty zupowy patent – pestki dyni w oleju kokosowym, papryce i sosie sojowym. Najczęściej zapiekałam je w piekarniku ale to trwa dłużej a poza tym pestki łatwo przypalić. Tym razem, żeby było szybciej podpiekłam je na patelni – i też wyszły ok więc zróbcie jak chcecie:)

Czy Wy też już czujecie tak mocno jesień? Zapowiadają co prawda upały w najbliższych dniach i fajnie, fajnie ale tej wiszącej w powietrzu jesieni nic nie jest w stanie wypędzić. Chociaż nie powiem, chętnie raz jeszcze w tym roku ponoszę coś na ramiączka.


5.0 from 1 reviews
Zupa porowo-cukiniowa z paprykowymi pestkami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Zupa porowo cukiniowa z dodatkiem bazylii podana z chrupiącymi, paprykowymi pestkami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 2 pory
  • 1 łyża masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 4 cukinie
  • 1 i ½ litra wywaru warzywnego (najlepiej ale można ugotować na wodzie)
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek bazylii
  • PESTKI
  • 2 garście pestek ze słonecznika i dyni
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka sosu sojowego
Instructions
  1. Por pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cukinię ( jak ma miękka skórkę to bez obierania) pokroić w grubszą kostkę. Jeżeli jest starszawa to trzeba wydrążyć gąbczaste środki z pestkami.
  3. W garnku rozgrzać masło i oliwę.
  4. Dodać pora i ziemniaki, podsmażyć ok 5 minut i potem zalać wywarem (albo wodą).
  5. Gotować 5 minut, dodać cukinię i gotować aż cukinia będzie miękka ( ok 15 minut).
  6. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku, i całość zmiksować razem z bazylią, doprawić sokiem z cytryny.
  7. Na suchej patelni podprażyć pestki – jak się lekko zrumienią dodać olej kokosowy, przyprawy i sos sojowy – wymieszać aż przyprawy oblepią pestki, podawać je z zupą.
3.5.3208

zupa-porowa-cukiniowa

Related Posts

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bazylia, cukinia, danie dla dzieci, pestki dyni, por, wegetariańskie

« Smoothie z morelami i malinami na końcówkę lata
Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie »

Comments

  1. Sarna says

    25 sierpnia 2016 at 11:12

    bardzo lubię zupy z ziemniakami,
    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  2. MatkaAgatka says

    19 września 2016 at 15:18

    Brzmi i wygląda naprawdę smakowicie! 😉 Mam nadzieję, że uda mi się ją przygotować w zupowarze (dobry sprzęt z Morphy Richards, dostałam od przyjaciółek na baby shower) i będzie idealna na jesienne pierwsze chłody! Patent ze słonecznikiem wykorzystam też do zupki dyniowej. ;P Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress