Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Lody bananowe z chrupiącymi migdałami

Lody bananowe z chrupiącymi migdałami

12 września 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

lody-bananowe-z-migdalami

To co się działo w zeszły weekend z pogodą to szaleństwo. Wrześniowi chyba przykro za kapryśny sierpień i uraczył nas prawdziwymi upałami. W końcu mogłam zużyć zalegające w zamrażarce mrożone banany. Zwykle mrożę je latem na zapas, żeby potem podczas kanikuły mieć lodowe orzeźwienie w kilka minut. Tyle bowiem zajmuje czasu zmiksowanie bananów z kakao, albo masłem orzechowym albo owocami, żeby uzyskać kremowe, pyszne lody. Tym razem posypałam moje lody bananowe równie szybką granolą z patelni. Podprażone płatki migdałowe i owsiane z olejem kokosowym i syropem ryżowym, chrupiąca przeciwwaga do kremowych bananów.

Wiem, że ten przepis powinien się pojawić na początku lata, ale serio, lato w tym roku było tak kapryśne, że moje zamrożone banany udało mi się wykorzystać dopiero we wrześniu. Może uda Wam się zrobić te lody jeszcze w tym roku, a jak nie to przypomnę o nich za niecały rok:)

lody-bananowe-z-migdalami

Lody bananowe z chrupiącymi migdałami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Najprostsze lody jaki można sobie wyobrazić - zmiksowane banany. A do tego szybka migdałowo-owsiana granola z patelni. Deser lodowy w 10 minut.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • 3 zmrożone banany
  • 3 łyżki mleka ( kokosowe albo owsiane)
  • posypka:
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • opcjonalnie: owoce sezonowe
Instructions
  1. Do tego przepisów potrzeba zamrożonych bananów. Ja zwykle mrożę je na zapas: banany kroję w grube plasterki i układam na czymś płaskim (talerz albo deska do krojenia) i tak zamrażam. Zamrożone przekładam do torebki foliowej, żeby zajmowały mniej miejsca.
  2. Banany wyjąć z lodówki i odczekać z 15 minut aż lekko się rozmrożą.
  3. Patelnię rozgrzać. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i płatki owsiane aż lekko się zarumienią.
  4. Dodać olej kokosowy i miód/syrop.
  5. Zamieszać całość i przełożyć na talerz do ostygnięcia.
  6. Banany przełożyć do miski, dodać mleko i zmiksować na gładką masę,
  7. Zmiksowane banany przełożyć do małych filiżanek, posypać pokruszonymi migdałami i płatkami i owocami.
3.5.3208

lody-bananowe-z-migdalami

Related Posts

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Lody z matcha i jagodami

    Na chwilę wracają upały więc przyda się przepis na domowe lody. Podobno jednak tylko na…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Desery

« Ciastka z migdałami i figami
Placki z kaszy jaglanej z jabłkami »

Comments

  1. gin says

    12 września 2016 at 11:44

    Boskie!
    Niech żyje słoneczny wrzesień! Oby trwał jak najdłużej 🙂

    Odpowiedz
  2. Aguś kulinarnie says

    12 września 2016 at 18:01

    Mega prosty,a jakże apetyczny sposób na deser:)

    Odpowiedz
  3. Monika says

    7 maja 2017 at 13:29

    Czy można użyć zwykłego mleka?

    Odpowiedz
    • Monika says

      7 maja 2017 at 13:30

      zwykłe czyli krowie 😉

      Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 maja 2017 at 20:49

      tak można użyć każdego ulubionego mleka, krowie też:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress