Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Domowe mleko sezamowe i koktajl z pomarańczą i figami

Domowe mleko sezamowe i koktajl z pomarańczą i figami

28 września 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

Mleko-sezamowe-koktajl-z-pomarancza-figami

Robicie domowe mleka z nasion czy orzechów? Ja przyznam szczerze – rzadko, ale ciągle sobie obiecuję poprawę w tym temacie, bo takie mleka są bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim- przepyszne. Wpadłam w sieci na pomysł koktajlu na bazie mleka sezamowego i jako fanka tahini postanowiłam spróbować. Samo wykonanie mleka jest bajecznie proste – nasiona trzeba namoczyć, potem zmiksować z wodą i dobrze odsączyć. Taki sam schemat jak w przypadku każdego innego mleka z orzechów i nasion. Samo mleko sezamowe jest trochę gorzkawe w smaku ale stanowi świetną bazę do koktajlów i smoothie. Zrobiłam z niego koktajl do którego zainspirowała mnie autorka bloga „In the making by Belen” – z sokiem pomarańczowym i figami – pyszny.

Została mi nadwyżka mleka więc następnego dnia zrobiłam już koktajl własnego pomysłu – zapiekłam śliwki węgierki z cukrem kokosowym i odrobiną cynamonu i następnie zmiksowałam z mlekiem sezamowym. Cudowny lekko przypalony smak. Oba pomysły już jesienne w duchu, ale z takimi koktajlami jesień nie straszna.

Mleko sezamowe zrobiłam zaraz potem ponownie i dodałam je min. do porannej owsianki z bananem. Pasowało:)  I szukam dla niego kolejnych zastosowań. Macie jakieś pomysły?


Koktajl z mleka sezamowego z pomarańczą i figami
 
Drukuj
Prep time
14 min
Cook time
Total time
14 min
 
Koktajl na bazie domowego mleka sezamowego z sokiem z pomarańczy i świeżymi figami.
Ingredients
  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 3 szklanki wody
  • 2 pomarańcze
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka miodu ( syropy ryżowego lub z agawy w wersji wegańskiej)
  • szczypta cynamonu
  • 4 świeże figi
Instructions
  1. Nasiona sezamu zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Sitko wyłożyć gazą i przelać na nie sezam odsączając z wody.
  3. Wodę wylać a nasiona sezamu przełożyć do blendera i zalać 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody.
  4. Sezam z wodą miksować przez kilka minut,
  5. Następnie całość przelać przez sitko z gazą, położone na większym garnku, odsączyć dobrze płyn, bardzo dokładnie wyciskając gazę z przemielonymi nasionami.
  6. Pozostałości z gazy wyrzucić.
  7. szklanki mleka umieścić w blenderze a resztę przelać do butelki i wykorzystać do innych dań.
  8. Mleko może postać w lodówce do 3 dni, można je wykorzystać do owsianki albo innych koktajli.
  9. Do mleka w blenderze dodać sok z 2 pomarańczy, miąższ z fig, daktyle, miód i cynamon i bardzo dobrze zmiksować na gładki koktajl.
3.5.3226

Inspiracja: blog „In the making by Belen”

Mleko-sezamowe-koktajl-z-pomarancza-figami

Related Posts

  • Smoothie z morelami i malinami na końcówkę lata

    Morele i maliny to moje ulubione letnie owoce. Maliny to kwintesencja lipca, zaś morele kojarzą…

  • 2 pomysły na koktajl z jagodami

    Podczas zeszłotygodniowego pobytu u mojej mamy byliśmy w lesie na jagodach. Duża frajda dla Emilki,…

  • Smoothie z matcha, avocado i ananasa

    Niedawno dostałam bardzo miły prezent w postaci herbaty matcha. Bardzo ucieszył mnie ten prezent bo…

Filed Under: Do picia Tagged With: daktyle, figi, koktajl, mleko sezamowe, pomarańcze, sezam, smoothie, wegańskie

« Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym
Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    28 września 2016 at 17:27

    Pierwsze widzę:) ale pomysł mega:)

    Odpowiedz
  2. k says

    5 października 2016 at 17:21

    czy suszone figi mozna zblendować do koktajlu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 października 2016 at 17:25

      Nie próbowałam z suszonymi ale myślę, że będzie ok bo koktajle przyjmują wszystko:) tylko jak masz twadre figi to warto wcześniej namowczyć

      Odpowiedz
  3. Majka says

    21 września 2017 at 21:10

    Pkt. 7 – ile szklanek mleka umieścić w blenderze? Chciałam zrobić ten koktajl 🙂

    Odpowiedz
    • Cookingforemily says

      21 września 2017 at 22:00

      2 szklanki ja dałam. Chociaz w oryginalnym przepisie byly 3 czyli wszystko. Ale wolałam bardziej pomarańczowe

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress