Robicie domowe mleka z nasion czy orzechów? Ja przyznam szczerze – rzadko, ale ciągle sobie obiecuję poprawę w tym temacie, bo takie mleka są bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim- przepyszne. Wpadłam w sieci na pomysł koktajlu na bazie mleka sezamowego i jako fanka tahini postanowiłam spróbować. Samo wykonanie mleka jest bajecznie proste – nasiona trzeba namoczyć, potem zmiksować z wodą i dobrze odsączyć. Taki sam schemat jak w przypadku każdego innego mleka z orzechów i nasion. Samo mleko sezamowe jest trochę gorzkawe w smaku ale stanowi świetną bazę do koktajlów i smoothie. Zrobiłam z niego koktajl do którego zainspirowała mnie autorka bloga „In the making by Belen” – z sokiem pomarańczowym i figami – pyszny.
Została mi nadwyżka mleka więc następnego dnia zrobiłam już koktajl własnego pomysłu – zapiekłam śliwki węgierki z cukrem kokosowym i odrobiną cynamonu i następnie zmiksowałam z mlekiem sezamowym. Cudowny lekko przypalony smak. Oba pomysły już jesienne w duchu, ale z takimi koktajlami jesień nie straszna.
Mleko sezamowe zrobiłam zaraz potem ponownie i dodałam je min. do porannej owsianki z bananem. Pasowało:) I szukam dla niego kolejnych zastosowań. Macie jakieś pomysły?
- 1 szklanka nasion sezamu
- 3 szklanki wody
- 2 pomarańcze
- 5 daktyli
- 1 łyżeczka miodu ( syropy ryżowego lub z agawy w wersji wegańskiej)
- szczypta cynamonu
- 4 świeże figi
- Nasiona sezamu zalać wodą i odstawić na noc.
- Sitko wyłożyć gazą i przelać na nie sezam odsączając z wody.
- Wodę wylać a nasiona sezamu przełożyć do blendera i zalać 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody.
- Sezam z wodą miksować przez kilka minut,
- Następnie całość przelać przez sitko z gazą, położone na większym garnku, odsączyć dobrze płyn, bardzo dokładnie wyciskając gazę z przemielonymi nasionami.
- Pozostałości z gazy wyrzucić.
- szklanki mleka umieścić w blenderze a resztę przelać do butelki i wykorzystać do innych dań.
- Mleko może postać w lodówce do 3 dni, można je wykorzystać do owsianki albo innych koktajli.
- Do mleka w blenderze dodać sok z 2 pomarańczy, miąższ z fig, daktyle, miód i cynamon i bardzo dobrze zmiksować na gładki koktajl.
Inspiracja: blog „In the making by Belen”
Aguś kulinarnie says
Pierwsze widzę:) ale pomysł mega:)
k says
czy suszone figi mozna zblendować do koktajlu?
cookingforemily says
Nie próbowałam z suszonymi ale myślę, że będzie ok bo koktajle przyjmują wszystko:) tylko jak masz twadre figi to warto wcześniej namowczyć
Majka says
Pkt. 7 – ile szklanek mleka umieścić w blenderze? Chciałam zrobić ten koktajl 🙂
Cookingforemily says
2 szklanki ja dałam. Chociaz w oryginalnym przepisie byly 3 czyli wszystko. Ale wolałam bardziej pomarańczowe