Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Orzechowa tarta z cukinią i serami

Orzechowa tarta z cukinią i serami

19 września 2016 by cookingforemily 3 komentarze

orzechwa-tarta-z-cukinia-i-serami

I znów cukinia obrodziła, i znów zbieramy kosze pękatych cukinii. Uwielbiam tę porę roku gdy wykańczamy cukinie i czekamy aż dojrzeją dynie. Dynie pięknie rosną i pomarańczowieją a cukinie bez litości idą pod nóż. Zupy, ciasta, leczo, muffinki, potrawki, placuszki i tak w kółko. Ciągle też próbujemy czegoś nowego. Ale tarta z cukinią to klasyk, chociaż za każdym razem można zrobić ją trochę inaczej. Tym razem pokombinowałam z ciastem, cześć maki zastąpiłam zmielonymi orzechami, dodałam też siemię lniane, a mąka oczywiście orkiszowa. Cukinia poleguje na mieszance ricotty i fety ze szczypiorkiem. Całość w niedbałej zawiniętego placka ( mówi się na to tarta rustykalna:) czyli bez zbędnej formy, trochę niedbale. Do tego kapka jogurtu, pyszności!

orzechwa-tarta-z-cukinia-i-serami


Orzechowa tarta z cukinią i serami
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Tarta z cukinią i serową masą na cieście orzechowym z siemieniem lnianym
Author: www.cookingforemily
Serves: 8
Ingredients
  • Ciasto:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 250 g mąki orkiszowej
  • dwie łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczko soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Nadzienie:
  • 1 średnia, młoda cukinia
  • 200 g serka rocotta albo inny typu włoskiego (np. capri)
  • 130 g sera feta
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • skóra z połowy cytryny
  • dwa jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • skóra z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka mleka
  • opcjonalnie do podania jogurt
Instructions
  1. Ciasto: w misce wymieszać orzechy, mąkę, siemię lniane i sól.
  2. Dodać posiekane nożem masło i wyrobić w rękach na kruszonkę.
  3. Dodać jajko i śmietanę i wyrobić ręką na gładkie na ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na godzinę.
  5. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, posolić i przełożyć na sitko na ok 15 minut ( co jakiś czas potrząsać sitkiem żeby woda odciekała).
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  7. W misce rozdrobnić widelcem ricottę i fetę.
  8. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka, ¾ jajek przełożyć do serów, resztę zostawić w miseczce.
  9. Do serów dodać jogurt, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
  10. Dodać skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek.
  11. Na stole wyłożyć kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, rozwałkować na nim ciasto na okrąg, tak, żeby trochę wychodziło za brzegi papieru ( na dole i na górze)
  12. Na cieście rozłożyć masę serową i rozprowadzić w kształt okręgu zostawiając od brzegów ok 2-3 cm zapasu.
  13. Na masie serowej wyłożyć plasterki cukinii.
  14. Brzegi ciasta pozaginać do góry i wygładzić na cieście.
  15. Pozostałe jajko wymieszać z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować masą brzegi ciasta.
  16. Placek przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
  17. Piec ok 40 minut.
  18. W czasie pieczenia na wierzchu cukinii może się zbierać woda i warto ją zebrać delikatnie przykładając do wierzchu ręczniki papierowe.
  19. Można podawać z jogurtem
3.5.3208

orzechowa-tarta-z-cukinia-i-serami

 

Filed Under: Na obiad Tagged With: cukinia, feta, placek, ricotta, tarta

« Placki z kaszy jaglanej z jabłkami
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą »

Comments

  1. piegusek says

    19 września 2016 at 12:27

    doskonała tarta!

    Odpowiedz
  2. Magda says

    21 września 2016 at 09:23

    Siedze i patrze na ta tarte i juz zapisalam skladniki na karce 🙂 teraz czekam na koniec pracy i pedze do domu przygotowac :)) super pomysl!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2016 at 11:40

      daj znać czy smakowało:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress