I znów cukinia obrodziła, i znów zbieramy kosze pękatych cukinii. Uwielbiam tę porę roku gdy wykańczamy cukinie i czekamy aż dojrzeją dynie. Dynie pięknie rosną i pomarańczowieją a cukinie bez litości idą pod nóż. Zupy, ciasta, leczo, muffinki, potrawki, placuszki i tak w kółko. Ciągle też próbujemy czegoś nowego. Ale tarta z cukinią to klasyk, chociaż za każdym razem można zrobić ją trochę inaczej. Tym razem pokombinowałam z ciastem, cześć maki zastąpiłam zmielonymi orzechami, dodałam też siemię lniane, a mąka oczywiście orkiszowa. Cukinia poleguje na mieszance ricotty i fety ze szczypiorkiem. Całość w niedbałej zawiniętego placka ( mówi się na to tarta rustykalna:) czyli bez zbędnej formy, trochę niedbale. Do tego kapka jogurtu, pyszności!
- Ciasto:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 250 g mąki orkiszowej
- dwie łyżki siemienia lnianego
- pół łyżeczko soli
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- Nadzienie:
- 1 średnia, młoda cukinia
- 200 g serka rocotta albo inny typu włoskiego (np. capri)
- 130 g sera feta
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- skóra z połowy cytryny
- dwa jajka
- pół pęczka szczypiorku
- skóra z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mleka
- opcjonalnie do podania jogurt
- Ciasto: w misce wymieszać orzechy, mąkę, siemię lniane i sól.
- Dodać posiekane nożem masło i wyrobić w rękach na kruszonkę.
- Dodać jajko i śmietanę i wyrobić ręką na gładkie na ciasto.
- Ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki na godzinę.
- Cukinię pokroić na cienkie plasterki, posolić i przełożyć na sitko na ok 15 minut ( co jakiś czas potrząsać sitkiem żeby woda odciekała).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- W misce rozdrobnić widelcem ricottę i fetę.
- W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka, ¾ jajek przełożyć do serów, resztę zostawić w miseczce.
- Do serów dodać jogurt, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.
- Dodać skórkę z cytryny i posiekany szczypiorek.
- Na stole wyłożyć kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, rozwałkować na nim ciasto na okrąg, tak, żeby trochę wychodziło za brzegi papieru ( na dole i na górze)
- Na cieście rozłożyć masę serową i rozprowadzić w kształt okręgu zostawiając od brzegów ok 2-3 cm zapasu.
- Na masie serowej wyłożyć plasterki cukinii.
- Brzegi ciasta pozaginać do góry i wygładzić na cieście.
- Pozostałe jajko wymieszać z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować masą brzegi ciasta.
- Placek przenieść z papierem na blachę do pieczenia.
- Piec ok 40 minut.
- W czasie pieczenia na wierzchu cukinii może się zbierać woda i warto ją zebrać delikatnie przykładając do wierzchu ręczniki papierowe.
- Można podawać z jogurtem
piegusek says
doskonała tarta!
Magda says
Siedze i patrze na ta tarte i juz zapisalam skladniki na karce 🙂 teraz czekam na koniec pracy i pedze do domu przygotowac :)) super pomysl!
cookingforemily says
daj znać czy smakowało:)