Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Placki z kaszy jaglanej z jabłkami

Placki z kaszy jaglanej z jabłkami

14 września 2016 by cookingforemily 29 komentarzy

placki-z-kaszy-jaglanej-z-jablkami To dziwne, że te placki z kaszy jaglanej pojawiają się na blogu dopiero teraz - bo robię je dla Emilki w zasadzie od zawsze i dość często. Chyba powodem takiego opóźnienia jest to, że zawsze robię je na oko, nie mierząc składników, najczęściej z resztek ugotowanej wcześniej na zapas kaszy jaglanej więc ciężko było mi spisać dokładny przepis. Tym razem zrobiłam je od początku, z ugotowaniem kaszy jaglanej tylko z ich powodu. Ciasta wyszło sporo ale ja właśnie zwykle tyle ich robię - na zapas by potem podgrzewać na szybkie śniadanie. Można je też wziąć na przekąskę na 2 śniadanie, myślę też, że powinny się dobrze mrozić. Czasem dodaję do nich też "wychodzące" banany, ale wersja z jabłkiem jest smaczniejsza. Placuszki są bardzo delikatne, świetne już dla bardzo małych dzieci - ja dawałam je Emilce po skończeniu roku. A tu przepisy na inne placuszki śniadaniowe" placki z marchewką,  bezglutenowe placuszki z nerkowców,  cytrynowo-makowe placki z białym serem
4.7 from 3 reviews
Placki z kaszy jaglanej z jabłkami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Bardzo delikatne placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem startego jabłka
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 suszonych daktyli
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 i ⅔ szklanki mleka
  • 1 i ⅔ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa ale w wersji bg można zastąpić gryczaną lub ryżową)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 jabłka
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu albo syropu ryżowego
  • olej kokosowy do smażenia
Instructions
  1. Kaszę jaglaną przełożyć do garnka i podprażyć na sucho na ogniu, mieszając często, przez ok 3-4 minuty aż zacznie pachnieć lekko orzechowo.
  2. Kaszę zalać wodą, przemieszać i odlać wodę.
  3. Zalać świeżą wodą (2 szklanki), włożyć daktyle, przykryć przykrywką i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, przez ok 20 minut.
  4. Kaszę odstawić do przestygnięcia. Najlepiej ugotować ją dzień wcześniej.
  5. Do kaszy wlać mleko i zblendować całość na gładką masę.
  6. Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłka) i dokładnie wszystko zmiksować.
  7. Jabłko zetrzeć na tarce i wmieszać do ciasta.
  8. Smażyć na oleku kokosowym z obu stron. Ciasto jest bardzo delikatne, więc lepiej smażyć małe placuszki i przewracać aż się dobrze podpieką z jednej strony. Jak ciasto będzie za rzadkie ( to może wynikać z wielkości jajek albo tego, że woda została w kaszy) dodać trochę mąki.
3.5.3208

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Śniadaniowe placuszki dyniowe

    Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo…

Filed Under: Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: jabłka, kasza jaglana, placki, śniadanie dla dziecka

« Lody bananowe z chrupiącymi migdałami
Orzechowa tarta z cukinią i serami »

Comments

  1. Jagna says

    14 września 2016 at 18:18

    Czy mleko może być roślinne ??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 września 2016 at 22:57

      Jak najbardziej. Ja najczęściej robię z owsianym

      Odpowiedz
  2. Nature by Me says

    15 września 2016 at 20:42

    Mam takie pytanie – '¾ suchej kaszy jaglanej’, ale 3/4 czego? 🙂 Szklanki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 września 2016 at 21:06

      szklanki:) już dopisuję

      Odpowiedz
  3. Karolina says

    8 listopada 2016 at 00:13

    Czy może być mąka jaglana? Czy to już przesada? 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:38

      No to będę bardzo jaglane:) nie wiem szczerze mówiąc, możesz spróbować, powinny się trzymać bo jest jajko.

      Odpowiedz
  4. Majka says

    13 listopada 2016 at 10:20

    Absolutnie najlepsze, bezkonkurencyjne!!! Skład idealny, smak wspaniały! Nie nadążyłam smażyć 😉 A jeśli by dodać tłuszcz do ciasta zamiast smażyć na rozgrzanym?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 listopada 2016 at 13:27

      Myślę, że to dobry pomysł, możesz spróbować jak masz nieprzywierającą patelnię:)

      Odpowiedz
  5. Ania says

    17 stycznia 2017 at 12:28

    Wypróbowałam wiele przepisów z tej strony i nie wszystkie mojej rodzinie przypadły do gustu za to te placki są pyszne!! Na pewno będę często je robiła. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. żona rolnika says

    9 lutego 2017 at 16:23

    Kasze jaglana i gryczana wcale nie są zdrowe! Pamiętajcie żeby kupować tylko ekologiczną kaszę jaglaną! To samo dotyczy kaszy gryczanej. Proso (bo z niego powstaje kasza jaglana) jak i gryka są przed zbiorem desykowane czyli pryskane [randapem] lub innym tego typu opryskiem. Robi się tak w celu dosuszenia ziarna. Ziarno gryki i prosa dojrzewa bardzo nierównomiernie więc jeśli rolnik nie zastosuje oprysku i poczeka az ziarno samo dojrzeje to w tym czasie duża czesc wcześniej dojrzałego ziarna obsypie się zmniejszając zbiory o kilkadziesiąt procent. Te kilkadziesiąt procent to wlasnie zysk rolnika wiec jeśli nie opryska, to nie zarobi. A w skupie nikogo nie interesuje czy ziarno bylo pryskane. Tak wiec jeśli te dwie kasze to tylko ekologiczne. Aha- desykowane na potęgę są głównie rzepaki.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 lutego 2017 at 17:25

      dzięki za info, nie wiedziałam o tym chociaż i tak najczęściej kupuję eko.

      Odpowiedz
  7. Gos says

    2 maja 2017 at 11:16

    Mozna bez daktyli czy to zepsuje smak I konsystencje!? Bo nie mam?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 maja 2017 at 20:23

      Jak najbardziej można bez daktyli- tylko one dodają słodyczy więc jak lubicie słodkie to warto będzie dodać trochę słodyczy (miód, syrop z agawy etc)

      Odpowiedz
  8. Ana says

    19 lipca 2017 at 19:11

    ile placuszków wychodzi z takich proporcji?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 lipca 2017 at 22:06

      Ana niestety nie liczyłam ich, ale sporo bo ja zawsze ich robię trochę na zapas

      Odpowiedz
  9. monika03 says

    22 sierpnia 2017 at 18:20

    Zrobilam te placki, ale według mojego taty surowe w środku, czy one powinny wychodzić takie rozpadajace? czy one są całkowicie ścięte w środku? czy właśnie takie jakby „surowe”

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 sierpnia 2017 at 20:07

      Nie powinny się rozpadać ale rzeczywiście mają taką luźną konsystencję w środku – to przez zmieloną kaszę jaglaną. Natomiast na pewno nie są surowe bo kasza jest ugotowana, mąki nie ma w nich dużo a jajko się szybko ścina. Placki mają zupełnie inną konsystencję niż takie robione wyłącznie z mąki – bardziej luźną i delikatną ale to tak jak piszę – przez kaszę a nie przez to, że są surowe.

      Odpowiedz
      • monika03 says

        23 sierpnia 2017 at 08:05

        nie no ja z mężem he zjedliśmy były smaczne przynajmniej nam smakowały:) mój tata uparł się że są surowe i nie jadł dziękuję za odpowiedź:)

        Odpowiedz
  10. Wiktoria says

    19 listopada 2017 at 11:43

    Świetny przepis na śniadanie! Moja rodzina uwielbia naleśniki w weekendy 😉
    Dodaj jabłka to bardzo ciekawy pomysł! Dziękuję! Będziemy gotować i zaskakiwać 🙂

    Odpowiedz
  11. Emi says

    29 grudnia 2017 at 12:52

    Placki w smaku super…niestety ciągle były surowe, wiec dosypywalam mąki i dosypywalam mąki i dosypywalam mąki i dopiero wtedy zajrzałam do komentarzy…z podwójną porcją mąki nadal są surowe, ale już niesmaczne:/ cała micha ciasta wylądowała w koszu:( jutro zrobię kolejne podejście z połowy porcji, bo są naprawdę smaczne, ale zanim do tego dojdzie mam pytanie: po usmażeniu jak prawidłowo powinien wyglądać placek po przekrojeniu? Środek powinien być wilgotny, ale zwięzły, czy mocno wilgotny o konsystencji pasty?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 grudnia 2017 at 13:27

      Placek jest bardzo wilgotny i delikatny ale nie powinien się rozpadać – tylko trzeba smażyć małe i cienkie placuszki. MOże sprawiać wrażenie że jest surowy (konsystencja jest luźna) ale nic tam nie ma prawa być surowe:)

      Odpowiedz
  12. Msrta says

    5 stycznia 2018 at 22:16

    A co zamiast jajka? Czy przepiorcze może być, i ile?? I czy kasza jak nie będzie przedłużania to czy nie będzie gorzka?

    Odpowiedz
    • Msrta says

      5 stycznia 2018 at 22:17

      Tzn przepłukana

      Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 stycznia 2018 at 22:47

      Myślę że jajko przepiórcze będzie ok, ale nie wiem jak z proporcjami – może dwa na jedno kurze? Kaszę trzeba przepłukać, ale po podprażeniu ( tak jak jest w przepisie)

      Odpowiedz
  13. Marica says

    7 grudnia 2018 at 22:46

    Fajny przepis, dobre placuszki. Córce nawet smakowały, ale.. z podanych składników wyszło mi chyba z 50 placuszków jak nie wiecej. Nie do przejedzenia

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 grudnia 2018 at 17:27

      ja je robie zawsze na zapas – odgrzewam na śniadanie, podaję do śniadaniówki, można też zamrozić… albo zrobić z połowy składników:)

      Odpowiedz
  14. Kasia says

    3 kwietnia 2019 at 10:26

    Chętnie wypróbuję przepis, mój maluch to plackożerca 😉 Mam tylko pytanie o jabłka – starte na grubych czy małych oczkach?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 kwietnia 2019 at 11:57

      na grubych:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Najmniejsi, a najgłodniejsi! - ladnebebe.pl pisze:
    12 października 2020 o 13:26

    […] Gotuje: Dorota Sepkowska / Cooking for Emily […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress