Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami

Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami

30 września 2016 by cookingforemily 2 komentarze

placuszki-ze-slodkich-ziemniakow-maki-ryzowej

Przepis idealny na piątek bo idealny na weekendowe śniadanie: placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z cudownie skarmelizowaną gruszką. Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Miłego i smacznego weekendu!


Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Bezglutenowe placuszki z mąki ryżowej i słodkich ziemniaków z karmelizowaną gruszką.
Ingredients
  • 1 słodki ziemniak 350 g
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gruszki
Instructions
  1. Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki - ugotować do miękkości w wodzie (ok 15 minut), przecedzić i ostawić do ostygnięcia. Można to zrobić dnia poprzedniego żeby skrócić etap przygotowania rano.
  2. Ziemniaki zmiksować na pure - dodać do nich mleko, jajko, miód i rozpuszczony olej kokosowy - dobrze wymieszać.
  3. W misce mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dodać do mieszanki z ziemniakami i wymieszać na gładkie ciasto.
  4. Gruszki pokroić plasterki.
  5. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (u mnie olej kokosowy) wykładać po łyżce ciasta, na wierzch każdego placuszka położyć kawałek gruszki i lekko docisnąć.
  6. Placuszki przewracać na drugą stronę ( z gruszką) aż będą dobrze podsmażone i smażyć po drugiej stronie.
3.5.3229

placuszki-ze-slodkich-ziemniakow-maki-ryzowej

Related Posts

  • Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym

    Przy okazji tych naleśników odgrażałam się, że już myślę o wykorzystaniu mąki ryżowej w słodkiej odsłonie…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, gruszka, mąka ryżowa, placki, słodkie ziemniaki, śniadanie dla dziecka

« Domowe mleko sezamowe i koktajl z pomarańczą i figami
Risotto z burakami i mascarpone »

Comments

  1. l_ida says

    21 lutego 2017 at 18:36

    Czy mogę pominąć jajko? albo czymś zastąpić?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 lutego 2017 at 19:39

      Możesz spróbować pominąć ale niestety mogą się rozpadać – musisz spróbować smażyć bardzo małe placuszki. Możesz też użyć jakiegoś zastępnika jajka – np dodać nasiona chia.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress