Przepis idealny na piątek bo idealny na weekendowe śniadanie: placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z cudownie skarmelizowaną gruszką. Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. Miłego i smacznego weekendu!
Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami
Prep time
Cook time
Total time
Bezglutenowe placuszki z mąki ryżowej i słodkich ziemniaków z karmelizowaną gruszką.
Ingredients
- 1 słodki ziemniak 350 g
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gruszki
Instructions
- Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki - ugotować do miękkości w wodzie (ok 15 minut), przecedzić i ostawić do ostygnięcia. Można to zrobić dnia poprzedniego żeby skrócić etap przygotowania rano.
- Ziemniaki zmiksować na pure - dodać do nich mleko, jajko, miód i rozpuszczony olej kokosowy - dobrze wymieszać.
- W misce mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - dodać do mieszanki z ziemniakami i wymieszać na gładkie ciasto.
- Gruszki pokroić plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (u mnie olej kokosowy) wykładać po łyżce ciasta, na wierzch każdego placuszka położyć kawałek gruszki i lekko docisnąć.
- Placuszki przewracać na drugą stronę ( z gruszką) aż będą dobrze podsmażone i smażyć po drugiej stronie.
l_ida says
Czy mogę pominąć jajko? albo czymś zastąpić?
cookingforemily says
Możesz spróbować pominąć ale niestety mogą się rozpadać – musisz spróbować smażyć bardzo małe placuszki. Możesz też użyć jakiegoś zastępnika jajka – np dodać nasiona chia.