Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym

Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym

26 września 2016 by cookingforemily 3 komentarze

wytrawne-muffinki-z-gruszkami-i-serem-plesniowym

Jak tam Wasze dzieciaczki? Okrzepnięte w szkołach i przedszkolach? Dziś kolejna propozycja z cyklu do spakowania do szkoły: wytrawne muffinki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Wiem, że ser pleśniowy to nie jest to co dzieciaki lubią najbardziej, ale nie jest on w tym muffinkach bardzo wyczuwalny a fajnie przełamuje smak. Muffinki, mimo że bez dodatku cukru, to jednak są lekko słodkawe dzięki naturalnej słodkości gruszki, która jest w środku zarówno w kawałkach jak też w postaci musu. Na pracowe drugie śniadanie też w sam raz,  a myślę, że jako przekąska do wina czy piwa też dadzą radę.


Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Wytrawne muffinki z gruszką, serem pleśniowym i włoskimi orzechami
Serves: 12
Ingredients
  • 2 większe gruszki
  • 3 jajka
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek mleka
  • 230 g mąki ( u mnie orkiszowa typ 1050)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 orzechów włoskich
  • 70 g sera z niebieską pleśnią
Instructions
  1. Gruszki obrać.
  2. Jedną pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
  3. Drugą z grubsza posiekać i umieścić w mikserze z jajkami, olejem i mlekiem - dokładnie zmiksować.
  4. W misce umieścić mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
  5. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać ciasto.
  6. Orzechy posiekać, ser pokroić w drobną kosteczkę - wmieszać do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki.
  8. Piec 20 minut w 180 stopniach.
3.5.3208

wytrawne-muffinki-z-gruszkami-i-serem-plesniowym

Related Posts

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem

    Śniadania są u nas zwykle na słodko. Wariacje na temat jaglanki, na zmianę z owsianką,…

Filed Under: Do szkoły Tagged With: gruszki, muffinki, ser pleśniowy, wegetariańskie, wytrawne

« Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Domowe mleko sezamowe i koktajl z pomarańczą i figami »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    27 września 2016 at 09:09

    Fajne babeczki 🙂

    Odpowiedz
  2. Tetiisheri says

    29 września 2016 at 09:18

    Kochana, co to za program do dodawania przepisów?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 września 2016 at 11:23

      easyRecipe 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress