Jak tam Wasze dzieciaczki? Okrzepnięte w szkołach i przedszkolach? Dziś kolejna propozycja z cyklu do spakowania do szkoły: wytrawne muffinki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Wiem, że ser pleśniowy to nie jest to co dzieciaki lubią najbardziej, ale nie jest on w tym muffinkach bardzo wyczuwalny a fajnie przełamuje smak. Muffinki, mimo że bez dodatku cukru, to jednak są lekko słodkawe dzięki naturalnej słodkości gruszki, która jest w środku zarówno w kawałkach jak też w postaci musu. Na pracowe drugie śniadanie też w sam raz, a myślę, że jako przekąska do wina czy piwa też dadzą radę.
- 2 większe gruszki
- 3 jajka
- 170 ml oleju słonecznikowego
- 5 łyżek mleka
- 230 g mąki ( u mnie orkiszowa typ 1050)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 orzechów włoskich
- 70 g sera z niebieską pleśnią
- Gruszki obrać.
- Jedną pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
- Drugą z grubsza posiekać i umieścić w mikserze z jajkami, olejem i mlekiem - dokładnie zmiksować.
- W misce umieścić mąkę, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
- Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać ciasto.
- Orzechy posiekać, ser pokroić w drobną kosteczkę - wmieszać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do foremek na muffinki.
- Piec 20 minut w 180 stopniach.
Wypieki Beaty says
Fajne babeczki 🙂
Tetiisheri says
Kochana, co to za program do dodawania przepisów?
cookingforemily says
easyRecipe 🙂