Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą

Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą

13 października 2016 by cookingforemily 3 komentarze

ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana

Winogrona u mojej mamy są od zawsze. Porastają dwie strony domu. Latem dają cień na całym tarasie a jesienią dają głównie wino, ale dużo go też zjadamy bo jest przepyszny i pełen smaku, bez porównania do wersji sklepowej. Emilka się nim zajada i nawet nie przeszkadzają jej tak bardzo pestki. W zeszły weekend postanowiłam zrobić z nim ciasto. Połowa mąki jest tu zastąpiona kaszką kukurydzianą, ciasto jest wilgotne i ma cudowny cytrynowy smak. Winogrona się potopiły ale to bardzo dobrze bo zachowały całą swoją wilgotność. Ciasto uprzyjemniało nam ten deszczowy weekend i świetnie się je jadło w fotelu przy kominku z kubkiem kawy.

Do zdjęcia z ręką pozowała moja siostra – dziękuję jej niniejszym za poświęcenie bo godzinę potem dostała 39 stopni gorączki i okazało się, że ma anginę.

ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana

ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana

5.0 from 1 reviews
Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
35 min
Total time
55 min
 
Cytrynowe ciasto z winogronami na bazie kaszki kukurydzianej. Prosty, jesienny smakołyk.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • mały pojemnik jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki łagodnej w smaku oliwy albo oleju (ja użyłam oleju ryżowego)
  • skórka z cytryny
  • ok 3/5 szklanki drobnych winogron
  • trochę trzcinowego cukru do posypania
Instructions
  1. W misce zmieszać mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia.
  2. Jajka zmiksować z cukrem ( kilka minut).
  3. Do jajek dodać jogurt i olej i zmiksować całość.
  4. Suche składniki zmieszać z mokrymi.
  5. Dodać skórkę z cytryny.
  6. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  8. Do formy przełożyć ciasto.
  9. Winogrona można wypestkować ( jak macie te większe to najlepiej przepołowić) mi się nie chciało bawić w wypestkowanie więc potem trzeba było uważać i wypluwać pestki jedząc ciasto.
  10. Winogrona ułożyć na cieście.
  11. Ciasto posypać cukrem trzcinowym ( ok 1 łyżki).
  12. Piec 35 minut.
  13. Przed pokrojeniem kompletnie ostudzić
3.5.3208

ciasto-z-winogronami-i-kaszka-kukurydziana

 


Jemy sezonowo! Jesień

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: kaszka kukurydziana, polenta, winogrona

« Jesienne dania
Kremowa, serowa polenta z ratatouille »

Comments

  1. Sarna says

    14 października 2016 at 08:47

    ale pychota 🙂 skusiłabym się na duży kawałek

    Odpowiedz
  2. Majka says

    23 września 2019 at 09:53

    Pamiętałam, że wrzuciłaś tu kiedyś przepis na ciasto z winogronami a że dostałam sporo tych owoców to musiałam je również w ten sposób wykorzystać. Ciasto wyszło pyszne. U mnie owoce nie wpadły do środka tylko delikatnie się zatopiły 🙂 Z gorącą czekoladą lub herbatką smakuje wspaniale.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 września 2019 at 12:06

      tak pamiętam to ciasto, było pyszne. nie robiłam go od tamtej pory, muszę zrobić ponownie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress