Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Jesienne dania

Jesienne dania

12 października 2016 by cookingforemily 2 komentarze

pazdziernik-2016-14

No tak… jesień przyszła. Nawet ja już nie mogę zaprzeczać temu faktowi, i muszę porzucić nadzieje na nagły powrót lata. To już chyba nieodwracalne. Poczułam to mocna w ten weekend bo spędziłam go u mamy na wsi, siedząc przy kominku, patrząc przez okno na mżawkę na zmianę z ciepłym jesiennym słońcem, zbierając winogrona i jabłka, spacerując po dywanie z liści w lesie, gotując zupę z dyni i curry z dyni. No właśnie – gotując. W gotowaniu znajduję pocieszenie. Wszak to sezon na moją ulubioną dynię, na rozgrzewające zupy, na jabłka z cynamonem, na ciasta ze śliwkami i herbatkę z procentami. Żeby łatwiej było przejść przez jesień proponuję jeść same pyszne dania, i z tej okazji odkurzam kilka jesiennych przepisów z lat ubiegłych. Ciepłe śniadania, dyniowe różności, rozgrzewające zupy i pyszne pachnące desery z jabłkami i śliwkami w roli głównej. A jeszcze w tym tygodniu nowy przepis na jesienne ciasto, tym razem z winogronami.

Zaczynamy od śniadań, bo nic tak nie impregnuje na jesienne deszcze i smuteczki jak pyszne, rozgrzewające śniadanie. W roli głównej dynia i jabłka.

jesienne-sniadania

  1. To danie które w tym tygodniu gości u nas codziennie IMBROWO-CYNAMONOWA JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ciepła porcja kaszy jaglanej (w sezonie na katary ważne są też jej wysuszające właściwości) z rozgrzewającymi przyprawami i karmelizowanymi jabłkami.
  2. Jak najszybciej muszę też powtórzyć te JABŁKA ZAPIEKANE POD OWSIANO-ORZECHOWĄ GRANOLĄ Z DOMOWYM JOGURTEM bo to cudowne śniadanie, miodowo-cynamonowe, mięciutkie jabłka z kwaskową żurawiną pod chrupiącą owsiano-orzechową granolą, a zapach w domu – bezcenny. Zawsze powtarzam, że zapach jabłek z cynamonem to najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę.
  3. Z kolei te PLACUSZKI DYNIOWE dyniowe to specjalność mojej mamy – lekki jak chmurka, idealne ze szklanką mleka, miodem albo konfiturą
  4. I moje ulubione śniadaniowe danie z dynią ZAPIEKANA OWSIANKA zastrzyk słońca na cały dzień. untitled-2

A jak życie wychłoszcze, deszcz zmoczy albo ziąb przejmie to najlepszym remedium będzie gorący talerz zupy…

zupy-jesienne

  1. Słoneczna zupa krem ze SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z SOCZEWICĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM , słońce w misce.
  2. A dla tych co wolą bardziej lokalnie, ZUPA MARCHEWKOWA z dużą ilością rozgrzewających przypraw ( kumin, kurkuma, imbir i cynamon).
  3. Ta AROMATYCZNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z POMIDORAMI to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu  i nic dziwnego – gęsta, właściwie przypominająca warzywny gulasz, bardzo pożywna i naładowana przyprawami.
  4. I na koniec coś z papryką w roli głównej – ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z CIECIERZYCĄ I FETĄ

untitled-3 A dla tych co wolą coś konkretniejszego na ząb wziąć- dania obiadowe, z dynią w roli głównej

jesienne-obiady

  1. Lazania z genialnym połączeniem smaków DYNIA, SZPINAK I SER KOZI
  2. Proste, szybkie domowe danie-  makaron z KREMOWYM SOSEM Z DYNI I SERA najlepszy sposób na zutylizowanie nadwyżek puree dyniowego
  3. Mój eksperyment ( na zasadzie: co tam mamy w lodówce), który okazał się być smakowym sukcesem  czyli ZAPIEKANE MUSZLE Z DYNIĄ I SERAMI (a konkretnie parmezan i serek wiejski) w sosie pomidorowym
  4. I na koniec cukinia, i nie z makaronem ( chociaż nazwa by na to wskazywała) czyli Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

dynia

I no w końcu coś słodkiego…

ciasta-jesienne

  1. MIGDAŁOWA SZARLOTKA Z ŻURAWINAMI kruche ciasto, w którym część mąki została zastąpiona mielonymi migdałami, na to warstwa przesmażonych na masełku jabłek z żurawiną i na wierzchu migdałowa kruszonka…
  2. Drugie ciasto też z jabłkami w bardziej prostolinijnym wydaniu czyli KORZENNE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
  3. Nie zabrakło i w tym zestawie dyni – w cudownym połączeniu z czekoladą i śliwkami, jakie to pyszne….SERNIKOBROWNIE Z DYNIĄ I ŚLIWKAMI
  4. I na koniec coś co nie jest ciastem ale jest kwintesencja pojęcia comford food – PUDDING RYŻOWY ZE ŚLIWKAMI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Czy po przeczytaniu tego wpisu ktoś jeszcze czuje, że jesień jest nie fajna? 🙂

Filed Under: Przepisy Tagged With: ciasta, dania, jesienne, obiady

« Klops z indyka z cukinią i serem feta
Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą »

Comments

  1. Majka says

    17 października 2016 at 09:49

    Wspaniałe pyszności 🙂 To są właśnie atuty jesieni 🙂

    Odpowiedz
  2. Zbyszek says

    23 października 2016 at 14:25

    O, ile inspiracji na te jesienne dni 😀 Dzięki!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress