No tak… jesień przyszła. Nawet ja już nie mogę zaprzeczać temu faktowi, i muszę porzucić nadzieje na nagły powrót lata. To już chyba nieodwracalne. Poczułam to mocna w ten weekend bo spędziłam go u mamy na wsi, siedząc przy kominku, patrząc przez okno na mżawkę na zmianę z ciepłym jesiennym słońcem, zbierając winogrona i jabłka, spacerując po dywanie z liści w lesie, gotując zupę z dyni i curry z dyni. No właśnie – gotując. W gotowaniu znajduję pocieszenie. Wszak to sezon na moją ulubioną dynię, na rozgrzewające zupy, na jabłka z cynamonem, na ciasta ze śliwkami i herbatkę z procentami. Żeby łatwiej było przejść przez jesień proponuję jeść same pyszne dania, i z tej okazji odkurzam kilka jesiennych przepisów z lat ubiegłych. Ciepłe śniadania, dyniowe różności, rozgrzewające zupy i pyszne pachnące desery z jabłkami i śliwkami w roli głównej. A jeszcze w tym tygodniu nowy przepis na jesienne ciasto, tym razem z winogronami.
Zaczynamy od śniadań, bo nic tak nie impregnuje na jesienne deszcze i smuteczki jak pyszne, rozgrzewające śniadanie. W roli głównej dynia i jabłka.
- To danie które w tym tygodniu gości u nas codziennie IMBROWO-CYNAMONOWA JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI ciepła porcja kaszy jaglanej (w sezonie na katary ważne są też jej wysuszające właściwości) z rozgrzewającymi przyprawami i karmelizowanymi jabłkami.
- Jak najszybciej muszę też powtórzyć te JABŁKA ZAPIEKANE POD OWSIANO-ORZECHOWĄ GRANOLĄ Z DOMOWYM JOGURTEM bo to cudowne śniadanie, miodowo-cynamonowe, mięciutkie jabłka z kwaskową żurawiną pod chrupiącą owsiano-orzechową granolą, a zapach w domu – bezcenny. Zawsze powtarzam, że zapach jabłek z cynamonem to najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę.
- Z kolei te PLACUSZKI DYNIOWE dyniowe to specjalność mojej mamy – lekki jak chmurka, idealne ze szklanką mleka, miodem albo konfiturą
- I moje ulubione śniadaniowe danie z dynią ZAPIEKANA OWSIANKA zastrzyk słońca na cały dzień.
A jak życie wychłoszcze, deszcz zmoczy albo ziąb przejmie to najlepszym remedium będzie gorący talerz zupy…
- Słoneczna zupa krem ze SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z SOCZEWICĄ I MLECZKIEM KOKOSOWYM , słońce w misce.
- A dla tych co wolą bardziej lokalnie, ZUPA MARCHEWKOWA z dużą ilością rozgrzewających przypraw ( kumin, kurkuma, imbir i cynamon).
- Ta AROMATYCZNA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z POMIDORAMI to jeden z najpopularniejszych przepisów na moim blogu i nic dziwnego – gęsta, właściwie przypominająca warzywny gulasz, bardzo pożywna i naładowana przyprawami.
- I na koniec coś z papryką w roli głównej – ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z CIECIERZYCĄ I FETĄ
A dla tych co wolą coś konkretniejszego na ząb wziąć- dania obiadowe, z dynią w roli głównej
- Lazania z genialnym połączeniem smaków DYNIA, SZPINAK I SER KOZI
- Proste, szybkie domowe danie- makaron z KREMOWYM SOSEM Z DYNI I SERA najlepszy sposób na zutylizowanie nadwyżek puree dyniowego
- Mój eksperyment ( na zasadzie: co tam mamy w lodówce), który okazał się być smakowym sukcesem czyli ZAPIEKANE MUSZLE Z DYNIĄ I SERAMI (a konkretnie parmezan i serek wiejski) w sosie pomidorowym
- I na koniec cukinia, i nie z makaronem ( chociaż nazwa by na to wskazywała) czyli Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem
I no w końcu coś słodkiego…
- MIGDAŁOWA SZARLOTKA Z ŻURAWINAMI kruche ciasto, w którym część mąki została zastąpiona mielonymi migdałami, na to warstwa przesmażonych na masełku jabłek z żurawiną i na wierzchu migdałowa kruszonka…
- Drugie ciasto też z jabłkami w bardziej prostolinijnym wydaniu czyli KORZENNE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
- Nie zabrakło i w tym zestawie dyni – w cudownym połączeniu z czekoladą i śliwkami, jakie to pyszne….SERNIKOBROWNIE Z DYNIĄ I ŚLIWKAMI
- I na koniec coś co nie jest ciastem ale jest kwintesencja pojęcia comford food – PUDDING RYŻOWY ZE ŚLIWKAMI POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Czy po przeczytaniu tego wpisu ktoś jeszcze czuje, że jesień jest nie fajna? 🙂
Majka says
Wspaniałe pyszności 🙂 To są właśnie atuty jesieni 🙂
Zbyszek says
O, ile inspiracji na te jesienne dni 😀 Dzięki!