Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Klops z indyka z cukinią i serem feta

Klops z indyka z cukinią i serem feta

10 października 2016 by cookingforemily 4 komentarze

klops-z-indyka-z-cukinia-fet

I co tu robić.. Potrawa wyszła dobra, wszystkim smakowało, ale zupełnie była niefotogeniczna, no i zdjęcie brzydkie. Publikować czy nie… – ot dylematy blogerki kulinarnej:) Zdecydowałam się jednak opublikować ten przepis bo każdemu się przyda pomysł na klops z indyka, wilgotny i miękki dzięki startej cukinii i podkręcony dodatkiem fety. Danie, które można zjeść na obiad a klasycznymi dodatkami – ziemniaki i surówka, jak też na zimno na kanapkę. Też świetnie się sprawdzi jako danie lunchowe, idealne do spakowania. Więc tym razem użyteczność wzięła górę nad estetyką.


5.0 from 1 reviews
Klops z indyka z cukinią i serem feta
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
55 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Klops z indyka z dodatkiem startej cukinii i pokruszonej fety. Na obiad z ulubionymi dodatkami albo na kanapkę.
Serves: 8
Ingredients
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅕ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g sera feta
  • POLEWA:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
Instructions
  1. Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
  2. Ząbek czosnku drobno posiekać.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
  4. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztadę na gładką masę.
  5. Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
  6. Składniki polewy wymieszać.
  7. Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
  8. Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
  9. Piec 40 minut w 170 stopniach.
  10. Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
  11. Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
3.5.3208

 

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, cukinia, feta, indyk, mięso

« Sezamki z nasionami i żurawiną
Jesienne dania »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    22 października 2016 at 22:47

    Bardzo smaczne mięsko, dziś je piekłam:)

    Odpowiedz
  2. Szpaczek says

    6 listopada 2016 at 09:28

    Cukinią naprawdę odmienia indyka. Robiłam przepis z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi plus dużo natki. Napewno spróbuję połowy i fety z twojego przepisu.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 listopada 2016 at 10:40

      Tak, cukinia dobrze działa na indyka, który po upieczeniu bywa suchy jak wiór a dzięki niej zachowuje wilgotność

      Odpowiedz
  3. Wioleta says

    11 czerwca 2019 at 15:19

    Robie juz 2 raz 🙂 dziekuje za przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress