Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Klops z indyka z cukinią i serem feta

Klops z indyka z cukinią i serem feta

10 października 2016 by cookingforemily 4 komentarze

klops-z-indyka-z-cukinia-fet

I co tu robić.. Potrawa wyszła dobra, wszystkim smakowało, ale zupełnie była niefotogeniczna, no i zdjęcie brzydkie. Publikować czy nie… – ot dylematy blogerki kulinarnej:) Zdecydowałam się jednak opublikować ten przepis bo każdemu się przyda pomysł na klops z indyka, wilgotny i miękki dzięki startej cukinii i podkręcony dodatkiem fety. Danie, które można zjeść na obiad a klasycznymi dodatkami – ziemniaki i surówka, jak też na zimno na kanapkę. Też świetnie się sprawdzi jako danie lunchowe, idealne do spakowania. Więc tym razem użyteczność wzięła górę nad estetyką.


5.0 from 1 reviews
Klops z indyka z cukinią i serem feta
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
55 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Klops z indyka z dodatkiem startej cukinii i pokruszonej fety. Na obiad z ulubionymi dodatkami albo na kanapkę.
Serves: 8
Ingredients
  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅕ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g sera feta
  • POLEWA:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
Instructions
  1. Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
  2. Ząbek czosnku drobno posiekać.
  3. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
  4. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztadę na gładką masę.
  5. Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
  6. Składniki polewy wymieszać.
  7. Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
  8. Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
  9. Piec 40 minut w 170 stopniach.
  10. Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
  11. Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
3.5.3208

 

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, cukinia, feta, indyk, mięso

« Sezamki z nasionami i żurawiną
Jesienne dania »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    22 października 2016 at 22:47

    Bardzo smaczne mięsko, dziś je piekłam:)

    Odpowiedz
  2. Szpaczek says

    6 listopada 2016 at 09:28

    Cukinią naprawdę odmienia indyka. Robiłam przepis z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi plus dużo natki. Napewno spróbuję połowy i fety z twojego przepisu.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 listopada 2016 at 10:40

      Tak, cukinia dobrze działa na indyka, który po upieczeniu bywa suchy jak wiór a dzięki niej zachowuje wilgotność

      Odpowiedz
  3. Wioleta says

    11 czerwca 2019 at 15:19

    Robie juz 2 raz 🙂 dziekuje za przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress