I co tu robić.. Potrawa wyszła dobra, wszystkim smakowało, ale zupełnie była niefotogeniczna, no i zdjęcie brzydkie. Publikować czy nie… – ot dylematy blogerki kulinarnej:) Zdecydowałam się jednak opublikować ten przepis bo każdemu się przyda pomysł na klops z indyka, wilgotny i miękki dzięki startej cukinii i podkręcony dodatkiem fety. Danie, które można zjeść na obiad a klasycznymi dodatkami – ziemniaki i surówka, jak też na zimno na kanapkę. Też świetnie się sprawdzi jako danie lunchowe, idealne do spakowania. Więc tym razem użyteczność wzięła górę nad estetyką.
Klops z indyka z cukinią i serem feta
Prep time
Cook time
Total time
Klops z indyka z dodatkiem startej cukinii i pokruszonej fety. Na obiad z ulubionymi dodatkami albo na kanapkę.
Serves: 8
Ingredients
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki soli
- ⅕ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g sera feta
- POLEWA:
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
Instructions
- Cebulę posiekać i podsmazyć na łyżecze oliwy aż się zeszkli.
- Ząbek czosnku drobno posiekać.
- Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odcisnąć na sitku.
- W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, cukinię,jajko, czosnek, sól, oregano, pieprz i musztadę na gładką masę.
- Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy, delikatnie wmieszać.
- Składniki polewy wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (takiej na pasztet) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić.
- Połowę polewy rozprowadzić na mięsie.
- Piec 40 minut w 170 stopniach.
- Formę wyjąć, rozprowadzić resztę polewy i piec kolejne 15 minut.
- Klops na ciepło podawać na obiad z klasycznym dodatkami (ziemniaczki, surówka) lub na zimno na kanapki.
Aguś kulinarnie says
Bardzo smaczne mięsko, dziś je piekłam:)
Szpaczek says
Cukinią naprawdę odmienia indyka. Robiłam przepis z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi plus dużo natki. Napewno spróbuję połowy i fety z twojego przepisu.
cookingforemily says
Tak, cukinia dobrze działa na indyka, który po upieczeniu bywa suchy jak wiór a dzięki niej zachowuje wilgotność
Wioleta says
Robie juz 2 raz 🙂 dziekuje za przepis 🙂