Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami

Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami

24 października 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

platki-jaglane-zapiekane-z-migdalami-i-sliwkami

Lubię zapiekanki śniadaniowe. Zwykle co prawda trochę z nimi roboty, a właściwie może nie tyle roboty co potrzebują więcej czasu na przygotowanie, którego zwykle nie ma w tygodniu rano, ale warto je zrobić na weekendowe śniadanie. Zapiekam najczęściej płatki owsiane i kasze, tym razem zapiekłam płatki jaglane. Nie pierwszy raz- bo zapiekałam je już kiedyś  z mlekiem kokosowym, bananami i czekoladą a dziś pora na śliwki.

A tymczasem, niepostrzeżenie sezon na śliwki zbliża się do końca. Mam wrażenie, że trochę za mało go wykorzystałam. Ten przepis trochę przeleżał u mnie na komputerze, ale nie jest za późno, jeszcze można złapać śliwkę węgierkę, która będzie do niego najlepsza. A jak nie złapiecie to można użyć mrożonej albo innego rodzaju śliwki.

platki-jaglane-zapiekane-z-migdalami-i-sliwkami

5.0 from 2 reviews
Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
25 min
Total time
40 min
 
Zapiekane w mleku kokosowym płatki jaglane z migdałami i śliwkami. Pyszna, śniadaniowa zapiekanka. Wegańskie i bezglutenowe
Ingredients
  • 250 g płatków jaglanych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 2 szklanki wody
  • 1 i ½ szklanki mleka kokosowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki syropu ryżowego (lub miodu albo syropu klonowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ok ½ kg śliwki (najlepiej węgierka)
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzch
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. Szklankę płatków migdałowych zmielić na drobno (można użyć gotowej mąki migdałowej).
  2. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
  3. Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na połówki. Ułożyć na dnie naczynia.
  4. W garnku zagotować wodę z mlekiem kokosowym.
  5. Dodać płatki jaglane, migdały, sok i skórkę z cytryny, syrop ryżowy i olej kokosowy.
  6. Mieszając gotować przez ok 5-6 minut.
  7. Przełożyć do formy ze śliwkami i wygładzić, przygniatając.
  8. Wierzch posypać pałatkami migdałowymi i ułożyć kawałeczki oleju kokosowego.
  9. Zapiekać 25 minut w 180 stopniach.
  10. Można podawać z jogurtem.
3.5.3208

platki-jaglane-zapiekane-z-migdalami-i-sliwkami

 

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, migdały, mleko kokosowe, płatki jaglane, śliwki, śniadanie dla dziecka, wegańskie

« Kremowa, serowa polenta z ratatouille
Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego »

Comments

  1. Jaga says

    25 października 2016 at 18:00

    Czy można to przygotować wieczorem? I czy może być inny napój roślinny??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2016 at 07:04

      Napój roślinny możesz dodać taki jak lubisz. Zapiekanka jest najlepsza zaraz po przygotowaniu, po ostygnięciu trochę się „zbija” i robi się twardawa. Ale można ją oczywiście też odgrzać. Ja resztki potem podsmażałam na oleju kokosowym na patelni i też dały radę. Zimna nie jest najlepsza, więc jak musisz ją przygotować wcześniej to podsmaż potem w kawałkach ( można ja ładnie pokroić potem w plastry) albo zapiecz ponownie w piekarniku, żeby całość się odgrzała.

      Odpowiedz
  2. Majka says

    25 października 2016 at 23:11

    Oczy podpowiadają mi że to coś wspaniałego…Już nie mogę się doczekać tego smaku 🙂

    Odpowiedz
  3. Majka says

    28 października 2016 at 11:33

    Super połączenie! Wyszło pysznie 🙂

    Odpowiedz
  4. Zuzia - Szpinak Robi Bleee says

    29 listopada 2016 at 12:40

    Donoszę, że zrobiłam 😀 Dziś zajadaliśmy ze Szpinakożercą a drugie śniadanie. Werdykt jednogłośny – PYCHA! 🙂 Ale płatków jaglanych nie gotowałam oddzielnie – wymieszałam z ciepłym mlekiem i daktylami (zamiast miodu) i takie wyłożyłam na śliwki 🙂

    A tydzień temu robiłam Waszą pieczoną owsiankę z marchewką i jabłkiem – to było prawdziwy odlot 😀 Pierwsze moja zapiekana owsianka w życiu i strzał w 10 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 listopada 2016 at 12:43

      super:) bardzo się cieszę, że Wam smakowało! Spróbujcie też zapiekanej owsianki z bananem – to najbardziej popularna na blogu. Chociaż moja ulubiona to ta z dynią.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress