Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Risotto z burakami i mascarpone

Risotto z burakami i mascarpone

4 października 2016 by cookingforemily 4 komentarze

risotto-z-burakami-i-mascarpone

No i zaczął się ten czas – czas rozgrzewających, paćkowatych i kojących domowych obiadów. Koniec z fikuśnymi sałatkami czy grillowanymi kąskami. Nadchodzi czas gęstych zup, gulaszy, jednogarnkowców, zapiekanek i sosów. Organizm zacznie się zaraz tego domagać. Ja sezon proponuję rozpocząć risotto z burakami – gęste i kremowe w cudownym neonowym, buraczkowym kolorze.

A poza tym to smutek trochę, z taką pogodą trudno udawać, że jest jeszcze szansa na nagły powrót lata i ciepła. Dobrze, że jest sezon na dynię, to mi zawsze trochę poprawia humor w tym ciężkim okresie kalendarzowym. Czas odpalić dania z dynią, zacznę chyba od powtórzenia moich ulubionych z bloga a potem będę wymyślała kolejne.


Risotto z burakami i mascarpone
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
45 min
Total time
55 min
 
Kremowe risotto z burakami i mascarpone w cudownym purpurowym kolorze
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 400 g ryżu
  • ok 5-6 średnich buraków
  • 1 litr rosołku
  • 4 łyżki mascarpone
  • 70 g startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Cebule posiekać w drobną kosteczkę, czosnek posiekać na drobno.
  2. szklanki rosołku i buraki umieścić w mocnym blenderze i zmiksować na w miarę jednolity koktajl buraczkowy.
  3. W garnku rozgrzać masło i oliwę dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli (ok 3-4 minuty).
  4. Następnie dodać czosnek i mieszając smażyć kolejną minutę.
  5. Do garnka dodać ryż i mieszając podsmażyć ok 2-3 minuty, całość zalać winem.
  6. Mieszać co jakiś czas i poczekać aż wino odparuje.
  7. Do garnka wlać mieszankę buraczaną, na wolnym ogniu gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut.
  8. Dodać pozostałą szklankę rosołku i gotować kolejne 5-10 minut aż ryż będzie miękki i buraki niewyczuwalne.
  9. Dodać mascarpone, ¾ startego parmezanu, sok z cytryny i natkę pietruszki wymieszać i odstawić na kilka minut pod przykryciem.
  10. Podawać posypane resztą parmezanu.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, buraki, mascarpone, parmezan, risotto, ryż

« Placuszki ze słodkich ziemniaków i mąki ryżowej z gruszkami
Sezamki z nasionami i żurawiną »

Comments

  1. kasiac says

    4 października 2016 at 19:28

    Wymyślaj jak najwięcej dyniowych dań 🙂
    Lubie ten czas rozgrzewających posiłków 🙂 A risotto wygląda wspaniale!

    Odpowiedz
  2. gin says

    4 października 2016 at 21:06

    Oj tak, dynia zdecydowanie poprawia nadszarpnięty jesienią nastrój 🙂
    A buraczkowe risotto po prostu musi wprowadzić w dobry humor 🙂

    Odpowiedz
  3. Sarna says

    5 października 2016 at 08:10

    uwielbiam buraki, wiec to danie to coś dla mnie, mniam 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona owsianka marchewkowa - zdrowa i piernikowa! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    15 lipca 2019 o 18:44

    […] Risotto z burakiem i mascarpone […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress