Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Sezamki z nasionami i żurawiną

Sezamki z nasionami i żurawiną

6 października 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

sezamki-z-nasionami-zurawina

Mam zmienne podejście do sezamków, były okresy, że za nimi przepadałam  (w dzieciństwie), potem mi się zmieniało. Dziś ziarna sezamu lubię ale przez przesady, nie lubię kiedy dominują (w ciasteczkach etc). Więc klasyczne sezamki tylko od czasu do czasu. W książce „My new roots” Sarah Britton (książka niedawno ukazała się też w języku polskim, polecam!KLIK ) znalazłam przepis na zdrowe sezamki – nie były sklejane karmelem tylko zdrowszym syropem ryżowym no i przede wszystkim sezam jest tylko jednym ze składników – oprócz niego są nasiona słonecznika ( ja dodałam też dyni) wiórki kokosowe i żurawina. Słodka, zdrowa, chrupiąca przekąska. W zamkniętym pudełku długo zachowują świeżość więc można zrobić na zapas.

sezamki-z-nasionami-zurawina

Sezamki z nasionami i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Zdrowe domowe sezamki z nasionami słonecznika i dyni z dodatkiem żyrawiny
Ingredients
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki żurawiny suszonej ( lub rodzynek)
  • ¼ szklanki nasion dyni
  • ¼ szklanki nasion sezamu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki syropu ryżowego
Instructions
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  3. Żurawinę/rodzynki lekko posiekać.
  4. W misce zmieszać nasiona, żurawinę, wiórki i sól.
  5. W garnku rozgrzać olej kokosowy, jak się rozpuści dodać syrop ryżowy i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Syrop z olejem wlać do suchych składników i szybko wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na blachę z papierem i wygładzić łyżką.
  8. Uciąć drugi kawałek papieru, przyłożyć do rozsmarowanej masy i wygładzić albo za pomocą wałka, butelki albo rąk na gładki, równy placek o grubości ok 4-5 milimetrów.
  9. Piec przez 10-15 minut aż się ładnie zarumieni.
  10. Wystudzić całkowicie i połamać na kawałki.
3.5.3208

 

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, nasiona dyni, nasiona słonecznika, sezam, wiórki kokosowe, żurawina

« Risotto z burakami i mascarpone
Klops z indyka z cukinią i serem feta »

Comments

  1. Magda says

    8 października 2016 at 07:59

    Witam. Swietny przepis. A czy olej kokosowy i syrop ryzowy mozns czyms innym zastapic?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 października 2016 at 17:11

      Syrop ryzowy mozna zastąpić niodem albo syropem klonowym. Ciężej befxie zastapic olej kokosowy… moze maslo klarowane

      Odpowiedz
  2. Ula says

    6 marca 2017 at 10:20

    Przez przypadek trafiłam na ten blog i już znalazłam coś da siebie 🙂 Sezamki pyszne! W związku z silną potrzebą ich zjedzenia a brakami w szafkach zrobiłam je z syropem klonowym zamiast ryżowego i morwą zamiast żurawiny 🙂 Nieco za cienko je rozwałkowałam, więc sie kruszyły, ale te resztki posłużyły za posypkę do owsianki 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 marca 2017 at 10:37

      Cześć Ula, mam nadzieję, że zostaniesz u nas na dłużej:)

      Odpowiedz
  3. Basia says

    4 lutego 2019 at 23:10

    Witam.
    Proszę o informację jakiego oleju kokosowego używa Pani do wypieków? Czy ma być rafinowany, czy nierafinowany?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    Basia

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 lutego 2019 at 20:20

      Zwykle używam nierafinowanego do środka,
      ale smażę już na na rafinowanym bo ma wyższą temperaturę dymienia.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress