Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Sezamki z nasionami i żurawiną

Sezamki z nasionami i żurawiną

6 października 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

sezamki-z-nasionami-zurawina

Mam zmienne podejście do sezamków, były okresy, że za nimi przepadałam  (w dzieciństwie), potem mi się zmieniało. Dziś ziarna sezamu lubię ale przez przesady, nie lubię kiedy dominują (w ciasteczkach etc). Więc klasyczne sezamki tylko od czasu do czasu. W książce „My new roots” Sarah Britton (książka niedawno ukazała się też w języku polskim, polecam!KLIK ) znalazłam przepis na zdrowe sezamki – nie były sklejane karmelem tylko zdrowszym syropem ryżowym no i przede wszystkim sezam jest tylko jednym ze składników – oprócz niego są nasiona słonecznika ( ja dodałam też dyni) wiórki kokosowe i żurawina. Słodka, zdrowa, chrupiąca przekąska. W zamkniętym pudełku długo zachowują świeżość więc można zrobić na zapas.

sezamki-z-nasionami-zurawina

Sezamki z nasionami i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Zdrowe domowe sezamki z nasionami słonecznika i dyni z dodatkiem żyrawiny
Ingredients
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki żurawiny suszonej ( lub rodzynek)
  • ¼ szklanki nasion dyni
  • ¼ szklanki nasion sezamu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki syropu ryżowego
Instructions
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
  3. Żurawinę/rodzynki lekko posiekać.
  4. W misce zmieszać nasiona, żurawinę, wiórki i sól.
  5. W garnku rozgrzać olej kokosowy, jak się rozpuści dodać syrop ryżowy i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Syrop z olejem wlać do suchych składników i szybko wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na blachę z papierem i wygładzić łyżką.
  8. Uciąć drugi kawałek papieru, przyłożyć do rozsmarowanej masy i wygładzić albo za pomocą wałka, butelki albo rąk na gładki, równy placek o grubości ok 4-5 milimetrów.
  9. Piec przez 10-15 minut aż się ładnie zarumieni.
  10. Wystudzić całkowicie i połamać na kawałki.
3.5.3208

 

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, nasiona dyni, nasiona słonecznika, sezam, wiórki kokosowe, żurawina

« Risotto z burakami i mascarpone
Klops z indyka z cukinią i serem feta »

Comments

  1. Magda says

    8 października 2016 at 07:59

    Witam. Swietny przepis. A czy olej kokosowy i syrop ryzowy mozns czyms innym zastapic?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 października 2016 at 17:11

      Syrop ryzowy mozna zastąpić niodem albo syropem klonowym. Ciężej befxie zastapic olej kokosowy… moze maslo klarowane

      Odpowiedz
  2. Ula says

    6 marca 2017 at 10:20

    Przez przypadek trafiłam na ten blog i już znalazłam coś da siebie 🙂 Sezamki pyszne! W związku z silną potrzebą ich zjedzenia a brakami w szafkach zrobiłam je z syropem klonowym zamiast ryżowego i morwą zamiast żurawiny 🙂 Nieco za cienko je rozwałkowałam, więc sie kruszyły, ale te resztki posłużyły za posypkę do owsianki 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 marca 2017 at 10:37

      Cześć Ula, mam nadzieję, że zostaniesz u nas na dłużej:)

      Odpowiedz
  3. Basia says

    4 lutego 2019 at 23:10

    Witam.
    Proszę o informację jakiego oleju kokosowego używa Pani do wypieków? Czy ma być rafinowany, czy nierafinowany?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    Basia

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 lutego 2019 at 20:20

      Zwykle używam nierafinowanego do środka,
      ale smażę już na na rafinowanym bo ma wyższą temperaturę dymienia.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress