Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Gnocchi z dynią

Gnocchi z dynią

7 listopada 2016 by cookingforemily 17 komentarzy

gnocchi_z_dynia

Jest jesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! 🙂 Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała mnie ” i co pani robi potem z tej dyni?” „Wszystko!” odpowiedziałam. I jest to zgodne z prawdą, ciągle odnajduję nowe zastosowania i połączenia z dynią. Także spokojnie, rok w rok, w sezonie,  możecie się spodziewać wykwitu dyniowych przepisów na blogu. Dziś gnocchi z dynią i białym serkiem typu włoskiego – bardzo delikatne, idealne jako dodatek do mięsa ale też jako samodzielne danie. My pierwszego dnia zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym.

Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo odparowana to należy dodać trochę więcej mąki.

gnocchi_z_dynia

4.7 from 3 reviews
Gnocchi z dynią
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Delikatne ghocchi z dynią i serkiem typu włoskiego - jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo cebulką i serem pleśniowym
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri)
  • 1 jajko
  • 1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania) - użyłam orkiszowej typ 750
  • ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • do podania:
  • masło i szałwia
  • albo karmelizowana cebulka i ser pleśniowy
Instructions
  1. Pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać ok 10 minut mieszając, żeby jak najwięcej wody odparowało.
  2. Przełożyć dynię do miski, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając ser.
  3. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową, dodać do dyni, razem z solą.
  4. Ciasto najpierw wymieszać a potem wyrabiać ręką, podsypując od czasu do czasu łyżką mąki, aż do pożądanej konsystencji ( ciasto musi być zwarte i nie lepiące, ale też nie można dodać za dużo mąki bo będzie za twarde).
  5. Ciasto odstawić na 15 minut.
  6. Stolnicę podsypać mąką, brać po kawałku ciasta, rolować podłużne wałki.
  7. Każdy wałek potem pociąć na 1,5 cm kawałki, każdy kawałek lekko spłaszczyć widelcem.
  8. W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcja klusek.
  9. Podawać jako dodatek albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym.
3.5.3208

gnocchi_z_dynia

Filed Under: Na obiad Tagged With: dynia, gnocchi, szałwia

« Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki
Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą »

Comments

  1. piegusek says

    7 listopada 2016 at 12:18

    podobają mi się wszelakie zdjęcia potraw z dodatkiem dyni… maja taki śliczny pomarańczowo-żółty kolor! słońce na talerzu

    Odpowiedz
  2. Paulina Milczarek says

    7 listopada 2016 at 21:38

    Zrobimy jutro! Chociaż z tym moim sceptykiem, to już nawet nie wiem, czy te kluseczki zje 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:53

      Widziałam dziś u Ciebie na insta pierogi więc chyba coś poszło nie tak;))

      Odpowiedz
  3. Pat. says

    7 listopada 2016 at 22:55

    A czy wyjdą z mąką owsianą?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:47

      Nie próbowałam, w ogóle mam mało doświadczenia z mąką owsianą, jak odważysz się spróbować zrobić to daj znać jak wyszły:)

      Odpowiedz
  4. Karolina says

    8 listopada 2016 at 00:04

    Z nieba mi spadł Twój blog, bo moja córka (zresztą Emilka) skończyła teraz rok i już mam dość robienia jej nudnych zup wielowarzywnych, a nie mam pomysłu na ciekawe i smaczne dania. Więc dziękuję z góry, bo jeszcze żadnego nie robiłam, ale kilka przepisów u Ciebie wpadło mi w oko 🙂 i tylko brakuje mi przycisku „dodaj do ulubionych przepisów” 😀
    Tylko czasem na liście składników czegoś brakuje, ilości itp, np. w tym przepisie – zobacz w wolnej chwili. Pozdrawiam Cię serdecznie!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:50

      Mam nadzieję, że posmakują Wam przepisy:)
      Fakt zdarza się czasem, że jestem nieuważna przy spisywaniu przepisu, zwykle to kwestia braku czasu – praca na pełen etat, bycie mamą na drugi estat i blog po godzinach.. zawsze w pośpiechu. Więc bardzo się zawsze cieszę, jak ktoś szybko wyłapie jakiś „brak” w przepisie i da mi znać to szybko poprawiam:)

      Odpowiedz
  5. Mallgolla says

    8 listopada 2016 at 13:01

    Jaki rodzaj mąki użyłaś? Czy jakiś rodzaj mąki bezglutenowej się nada?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:44

      Ja użyłam orkiszowej typ 750. Robiłam kiedyś kluseczki z mąki ryżowej i były ok, ale tam była jeszcze zmielona kasza jaglana więc się dobrze trzymały (przepis jest na blogu). Tu z dynią i serkiem które są rzadkie mam wątpliwości czy mąka bezglutenowa da radę

      Odpowiedz
  6. Aguś kulinarnie says

    8 listopada 2016 at 17:35

    A jaki to serek typu włoskiego?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:36

      Ja akurat użyłam capri, ale można też użyć ricotty tylko ona ma trochę więcej wilgoci więc pewnie trzeba będzie dodać ździebko więcej mąki

      Odpowiedz
  7. Agnieszka says

    14 listopada 2016 at 11:52

    Pierwsze moje gniocchi! Zrobione, wyszły i są pyszne – moja córa zachwycona – mało co jej smakuje a wcinała z wielkim zapałem 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 listopada 2016 at 13:26

      Cieszę się że się udały! i że smakowały:)

      Odpowiedz
  8. Jagna says

    3 grudnia 2016 at 19:49

    A jakiej dyni użyłaś? Ja akurat miałam puere z piżmowej i wyszły smaczne, choć kolor nie był tak piękny jak na Twoich zdjęciach. Ale i tak wszytkim smakowało 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 grudnia 2016 at 20:30

      Z tego co pamiętam użyłam takiej z zieloną skórą, wydaje mi się, że był to muscat.

      Odpowiedz
  9. Agnieszka says

    7 grudnia 2016 at 23:36

    Czy ciasto można zrobić rano a kluseczki ugotować popołudniu lub wieczorem ? Czy ciasto nie stwardnienie do tego czasu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 grudnia 2016 at 05:57

      Nigdy tak nie robilam ale wydaje mi się że nie powinno stwardniec

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress