Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą

Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą

9 listopada 2016 by cookingforemily 3 komentarze

płatki-owsiane-quinoa-zapiekana-gruszka-czekolada

Jesień to czas dyni oczywiście, to powrót do rozgrzewających zup i koniecznie ciepłych śniadań. Owsiankę i jaglankę jemy cały rok właściwie, ale jesienią i zimną chętniej i nie wyobrażam sobie zaczynać dnia inaczej- szczególnie w tygodniu, przed pracą. Chętniej też zapiekamy płatki owsiane, jaglane i różne kasze. Tym razem na ciepłe śniadanie kasza quionoa zapiekana z płatkami owsianymi, czekoladą i gruszką. Właściwie bardziej ciasto śniadaniowe niż zapiekanka. Zjedliśmy je z jogurtem. Zapiekanka ta niestety ma jedną wadę – jest ciężka w odgrzewaniu więc najlepiej zjeść od razu – ale  z tym nie powinno być większego problemu:)


5.0 from 1 reviews
Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
25 min
Total time
40 min
 
Zapiekana quinoa i płatki owsiane z czekoladą i gruszką. Pyszna śniadaniowa zapiekanka - zdrowa i sycąca
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki mleka ( u mnie owsiane)
  • 1 szklanka wody
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 duża gruszka
  • 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu)
  • garść płatków migdałowych do posypania
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc.
  2. Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka, syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  4. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym.
  5. Przełożyć mieszankę.
  6. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
  7. Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć na gruszce.
  8. Posypać płatkami migdałowymi
  9. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25 minut.
  10. Zajadać ciepłe, ja polałam każdą porcję jogurtem.
3.5.3208

płatki-owsiane-quinoa-zapiekana-gruszka-czekolada

 

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: czekolada, gruszki, płatki owsiane, quinoa, śniadanie dla dziecka

« Gnocchi z dynią
Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami »

Comments

  1. Majka says

    10 listopada 2016 at 11:18

    Zasmakowała 🙂

    Odpowiedz
  2. rabarbarowo says

    13 listopada 2016 at 17:02

    Super propozycja! Bardzo lubię takie śniadania 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczona owsianka marchewkowa - zdrowa i piernikowa! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    24 kwietnia 2019 o 12:32

    […] Owsianka zapiekana z gruszką i czekoladą […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress