Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pizza z dynią, gruszką i boczkiem

Pizza z dynią, gruszką i boczkiem

29 listopada 2016 by cookingforemily Leave a Comment

pizza-z-dynia

A u nas ciągle pomarańczowo czyli nadal jemy dynię. Od dawna chodziła za mną pizza z dynią i w głowie układałam sobie dodatki. W końcu zdecydowałam się na mozzarellę, boczek, szałwię i gruszkę dla nadania świeżości. Jedząc pizzę stwierdziłam, że bardzo pasowałby jeszcze ser pleśniowy więc jak zdecydujecie się ją zrobić to dodajcie trochę bo całość jest dość delikatna w smaku i ser pleśniowy nada wyrazu.

Ta dynia to takie moje trochę trzymanie się jesieni. Tymczasem to co za oknem to już bardziej zimowe jest niż jesienne. Puchówki wyjęte z szaf, list do Mikołaja już napisany… chyba i w kuchni muszę się już do tego zacząć przygotowywać..

pizza-z-dynia

Ja zrobiłam ciasto z przepisu na zieloną orkiszową pizzę ( tu przepis ) ale możecie zrobić na bazie innego, sprawdzonego przepisu na pizzę. Ciasto z mąki orkiszowej jest lekko twardawe i nie wyrasta tak jak z drobnej mąki pszennej ale jest trochę zdrowsze:)

Pizza z dynią, gruszką i boczkiem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Pizza z dodatkiem dyni i gruszki, z boczkiem, mozzarella i szałwią. Jesienna odmiana najpopularnieszego na świecie dania.
Serves: 4
Ingredients
  • Ciasto na pizze z ½ kg mąki ( ja zrobiłam z przepisu z bloga na zieloną orkiszową pizzę)
  • 1 i ½ kubka dyni posiekanej w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 grubszych kawałków boczku wędzonego
  • 1 gruszka
  • kilka listków szałwii
  • opcjonalnie- ser z niebieską pleśnią ( ja nie dałam ale jedząc stwierdziłam, że bardzo by pasował)
Instructions
  1. Z ciasta zrobić dwa placki i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z oliwą i posiekanym drobno czosnkiem.
  3. Mozzarellę zetrzeć, boczek pokroić w kosteczkę, gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki.
  4. Na pizzy ułożyć ser a na nim pozostałe składniki, posypać szałwią.
  5. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Na obiad Tagged With: boczek, dynia, gruszki, mozzarella, pizza, szałwia

« Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek
3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress