Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z pewnością atrakcyjności dodaje jej groszek ptysiowy, który jest dla Emilki nieodłącznym elementem tej zupy, ale przymykam na to oko, tym bardziej, że zdarza się, że bierze ona po dwie dokładki zupy. Jak mam gotowy rosołek to robię ją na jego bazie, ale jak nie mam to gotuję na wodzie. Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby nie zdominowały smaku groszku. Awaryjna zupa, szybka do przygotowania, idealna do modyfikowania i idealna do mrożenia. U nas najczęściej jedzona na kolację.
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce masła i oliwy
- 5 średnich ziemniaków
- 1 paczka mrożonego groszku
- 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść świeżej bazylii
- Sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior
- do podania: ptysie
- Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć.
- W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do garnka i chwilę podsmażyć, mieszając.
- Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut.
- Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut).
- Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko.
- Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście gładka.
- W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny
Z chęcią skorzystam z tego przepisu 🙂
śliczna, pulchniutka łapka 🙂
Wyborna zupka 🙂 Dodałam garść jarmużu, różyczkę brokułu i małą marchewkę. Pyyycha ? Będę do niej wracać
Łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa, bardzo polecam!