Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

2 listopada 2016 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-groszkowa

Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z pewnością atrakcyjności dodaje jej groszek ptysiowy, który jest dla Emilki nieodłącznym elementem tej zupy, ale przymykam na to oko, tym bardziej, że zdarza się, że bierze ona po dwie dokładki zupy. Jak mam gotowy rosołek to robię ją na jego bazie, ale jak nie mam to gotuję na wodzie. Podstawą są ziemniaki i pory ( no i oczywiście groszek) ale czasem dorzucam garść innych warzyw np. szpinak, brokuły czy kalafior, nie za dużo, żeby nie zdominowały smaku groszku. Awaryjna zupa, szybka do przygotowania, idealna do modyfikowania i idealna do mrożenia. U nas najczęściej jedzona na kolację.

zupa-groszkowa

5.0 from 1 reviews
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
25 min
Total time
35 min
 
Aktualnie ulubiona zupa Emilki - z mrożonym groszkiem, ziemniakami i porem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 paczka mrożonego groszku
  • 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • Sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior
  • do podania: ptysie
Instructions
  1. Por umyć i pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
  2. W garnku rozgrzać masło o oliwę, dodać pora i czosnek i podsmażyć.
  3. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, dodać do garnka i chwilę podsmażyć, mieszając.
  4. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut.
  5. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut).
  6. Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko.
  7. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej nie będzie jedwabiście gładka.
  8. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny
3.5.3208

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Zupy Tagged With: danie dla dzieci, groszek, zupa dla dziecka, zupa krem

« Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego
Gnocchi z dynią »

Comments

  1. Majka says

    4 listopada 2016 at 15:49

    Z chęcią skorzystam z tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  2. siostra says

    7 listopada 2016 at 08:42

    śliczna, pulchniutka łapka 🙂

    Odpowiedz
  3. Majka says

    10 listopada 2016 at 15:54

    Wyborna zupka 🙂 Dodałam garść jarmużu, różyczkę brokułu i małą marchewkę. Pyyycha ? Będę do niej wracać

    Odpowiedz
  4. Dominika says

    18 maja 2019 at 13:28

    Łatwa w przygotowaniu i pyszna zupa, bardzo polecam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress