Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na okazję / Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent

Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent

13 grudnia 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

masło-migdałowe

O moim podejściu do słodyczy pisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale staram się ograniczać zawartość cukru w diecie Emilki. Słodyczy ze sklepu prawie w ogóle jej nie kupuję, ale często piekę ciasta czy robię inne domowe smakołyki i zawsze staram się, żeby było w nich dużo zdrowych składników i zamienniki cukru. O swoim podejściu do słodyczy mówię też wyraźnie innym członkom rodziny i proszę, żeby nie kupowali Emilce słodyczy. Niestety moje prośby nie są zawsze respektowane i co jakiś czas dowiaduję, że dostała a to jajko niespodziankę, czy lizaka. Najsłabszym ogniwem są tu dziadkowie i niestety- tata. Nie robię z tego powodu awantur (no może czasami), ale powtarzam swoje jak mantrę. Mam nadzieję, że dzięki temu takich sytuacji jest mniej i będzie jeszcze mniej.

Grudzień to taki czas, gdy rodzice, którzy tak jak ja starają się mądrze zarządzać słodyczami w diecie dziecka, są wystawieni na ciężką próbę. Bo słodycze to ciągle nadal  najczęstszy i najłatwiejszy prezent dla dziecka. Nic łatwiejszego jak kupić cukierki czy czekoladę. Słodycze są na wszelkich świątecznych imprezach, w paczkach z prezentami od znajomych, w przedszkolu, w pracy… czekoladowe mikołaje czyhają z każdej strony.

Uwaga! macie prawo głośno mówić że tego sobie nie życzycie. Łatwiej powiedzieć to wcześniej niż potem odebrać torbę ze słodyczami dziecku. O tym i o wielu innych „cukrowych”aspektach jest akcja Całkiem niesłodki prezent , którą zainicjowała Zuza z bloga Szpinak robi bleee i do której przyłączyło się bardzo zacne grono blogerek. Ja bardzo serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z akcją, TU znajdziecie podsumowanie 2 pierwszych tygodni i linki do różnych wpisów, które się ukazały w ramach akcji. Mam nadzieję, że wpisy te uzbroją Was w wiedzę, którą wykorzystacie nie tylko w grudniu, ale pewnie nawyki zostaną z Wami na zawsze.

Jednak taka postawa zobowiązuje! Zobowiązuje też i Was do tego, żeby idąc do kogoś z wizytą nie ulec łatwej pokusie kupienia mikołaja czy bombonierki. To zobowiązuje do włożenia wysiłku w prezent.

Ja dziś chciałam Was zainspirować i podać kilka pomysłów na własnej roboty smakołyki, które można podarować z okazji świąt ale też z każdej innej okazji zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Idealnie w charakterze prezentu sprawdzi się słoiczek domowej roboty masła orzechowego, ja poniżej podaje przepis na masło migdałowe ale na tej samej zasadzie można zrobić masło z orzeszków ziemnych ( można dodać trochę soli) czy masło z nerkowców.

maslo-orzechowe-razem

5.0 from 1 reviews
Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
3 min
Total time
23 min
 
Domowe masło migdałowe.
Author: www.cookingforemily
Ingredients
  • 500 g migdałów (można więcej)
  • dobry robot kuchenny
  • można dodać trochę soli
  • albo trochę miodu
Instructions
  1. Migdały podprażyć na patelni, żeby się lekko podpiekły z każdej strony.
  2. Można też podpiec w piekarniku tylko trzeba uważać, żeby się nie spaliły - chociaż ja raz robiłam masło z takich lekko przypalonych i też masło było pyszne, chociaż miało barwę czekolady.
  3. Migdały całkowicie przestudzić.
  4. Umieścić je w dobrym i wytrzymałym robocie kuchennym i następnie miksować przez ok 10-15 minut.
  5. W międzyczasie trzeba kilka razy za pomocą łopatki zgarniać migdały ze ścianki miksera.
  6. W pewnym momencie migdały zbiją się w kulę ale tym nie należy się przejmować bo zaraz potem stanie się płynne.
  7. Masło zaraz po przygotowaniu będzie ciepłe - należy je przestudzić przed włożeniem do słoików
3.5.3208

maslo-migdalowe-7

 

A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:)

 

maj-1
1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ
2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM
3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ
4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA

untitled-2

1. KRUCHE CIASTKA Z FIGAMI
2. BATONIKI MUSLI Z ORZECHAMI, DAKTYLAMI I MASŁEM ORZECHOWYM
3. CYNAMONOWE TRUFLE JABŁKOWE Z MIGDAŁAMI
4. BATONIKI OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Na okazję, Przekąska Tagged With: migdały, prezent, zdrowe słodycze

« 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku
Trójkolorowa zapiekanka rybna »

Comments

  1. Majka says

    13 grudnia 2016 at 22:04

    Czytam Twój wpis i jakbym czytała o sobie i o babci, która wciska słodycze przy każdej okazji. Ona myśli że jak nie daję dziecku słodyczy ze sklepu to już nic ono nie je. Dziś już nie wytrzymałam, odpowiedziałam jej: on więcej już spróbował od Ciebie! Mina babci – bezcenna! Ten temat jest jak rzeka…
    Twoje słodkie propozycje są świetne 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 grudnia 2016 at 09:56

      Tak ja też to mam…”dziadkowie są po to żeby rozpieszczać” albo ” ty jadłaś słodycze i nic ci nie jest”… no ale mam nadzieję, że metoda zdartej płyty zadziała w końcu. Na spokojnie trzeba powtarzać swoje:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Zuzia - Szpinak Robi Bleee says

    14 grudnia 2016 at 12:23

    Jakże ogromnie się cieszę, że migdały wykorzystujecie nieobrane :D:D Przygotujemy na pewno ze Szpinakożercą! Już nieco przejadło się nam klasyczne masło orzechowe 😀 Podkradam też przepisy na jadalne prezenty, te czekoladki kokosowe ze śliwką… WOW 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 grudnia 2016 at 22:01

      Tak te ze śwliką są świetne i proste, ale u nas ulubione od zawsze to te trufle z daktylami i karobem, tam jest trochę kawy do smaku ale można pominąć:)

      Odpowiedz
  3. Karina says

    14 grudnia 2016 at 15:00

    Oj te babcie! Moja mama ma zakaz przywożenia słodyczy, ale oczywiście znalazła wytrych i ciagle gdzieś je kitra, a jak nie patrzę to daje dzieciom. Ale w tej kwestii zawsze mogę liczyć na prawdomównego syneczka, który babcie podkabluje 😉 Przez chwile jest głupio, a potem zabawa od początku ??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 grudnia 2016 at 21:59

      Mi też Emilka zawsze wszystko donosi:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress