Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

9 stycznia 2017 by cookingforemily 11 komentarzy

brownie-z-maslem-migdalowym

Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i zdrowe odżywianie. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu –  a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje. To brownie, którego najważniejszym składnikiem jest masło migdałowe i jeżeli sami je zrobicie w domu, do czego serdecznie namawiam, to zdecydowanie będzie to zdrowa słodycz. Oprócz tego cukier kokosowy, znacznie zdrowszy niż biały, niewielki dodatek mąki z ciecierzycy no i czekolada.

Jak zrobić domowe masło migdałowe pisałam w tym wpisie. I przyznam szczerze, że się od niego uzależniłam i kręcę migdały na okrągło, dodając je potem do słodyczy, śniadań (idealne do owsianki) i smoothie. Jak jeszcze nie próbowaliście to namawiam i zachęcam bardzo. A niedługo więcej przepisów z jego wykorzystaniem.

brownie-z-maslem-migdalowym

Przepis pochodzi z książki „Chickpea flour does it all”, w której, jak sama nazwa wskazuje, są przepisy z wykorzystaniem mąki  z ciecierzycy. Mi mąka z ciecierzycy nie do końca odpowiada w smaku i ciągle szukam na nią sposobu (dlatego też kupiłam tę książkę), ale tu akurat wcale jej nie czuć, czekolada i masło migdałowe przyjemnie dominują smak, a ciasto dzięki tej mące jest odpowiednie do podania osobom na diecie bezglutenowej. Ciasto jest dość zbite ale ma miękki środek. A połączenie czekolady i masła migdałowego jest naprawdę boskie.

Brownie z masłem migdalowym i z mąki z ciecierzycy
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Brownie na bazie masła migdałowego z dodatkiem mąki z ciecierzycy
Serves: 10
Ingredients
  • 40 g mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 gorzkie czekolady
  • ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka masła migdałowego
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
Instructions
  1. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm).
  2. Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.
  3. Jedną czekoladę i ⅓ drugiej połamać na kawałki i dodać do miski - rozpuścić czekoladę i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  4. Resztę czekolady drobno posiekać.
  5. W misce zmieszać mąkę, sodę i sól.
  6. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać masło migdałowe i czekoladę i miksując dodać mąkę. Ciasto będzie bardzo gęste,
  7. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i ugnieść na równo.
  8. Na wierzch ciasta wyłożyć migdały i kawałki czekolady i powciskać w ciasto.
  9. Piec 20 minut.
  10. Ostudzić przed pokrojeniem.
3.5.3208

 

 

Related Posts

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, brownie, czekolada, mąka z ciecierzycy, masło migdałowe, zdrowe słodycze

« Najpopularniejsze przepisy w 2016
Zupa ryżowa z kurczakiem »

Comments

  1. gin says

    9 stycznia 2017 at 14:13

    Podoba mi się 🙂
    Ja mąkę z ciecierzycy lubię bardzo za ten jej charakterystyczny smak 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika says

    19 stycznia 2017 at 14:32

    Fajne,gdyby tylko migdaly byly troche tansze 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2017 at 17:18

      No niestety to jest ból… ale gotowe masło migdałowe też jest drogie i poza tym zawsze zawiera jakiś syf ( olej palmowy albo dosładzanie) a tu czysta natura.
      W supermarketach daje się czasem dorwać migdały na wagę w dobrych cenach, bo robienie z takich oebkowych pakowanych po 100 g to rzeczywiscie drenaż kieszeni…

      Odpowiedz
  3. Pani_Kowalska says

    2 lutego 2017 at 14:20

    Wygląda naprawdę dobrze! W sb impreza, chyba się skuszę! Ciecierzyca ma dużo witamin i minerałów, atakże białka roślinnego. Tego typu ciasta uważam za świetną alternatywę dla tych, którzy jednak nie przepadają za strączkami.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2017 at 14:22

      zdecydowanie dla tych co nie przepadająza strączkami – nie czuć ich tam wogóle:)

      Odpowiedz
  4. Daria says

    4 lutego 2021 at 16:47

    Ciasto ma piękną strukturę, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Czy masło migdałowe można zastąpić innym masłem orzechowym?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2021 at 10:49

      tak, można zastąpić

      Odpowiedz
  5. Daria says

    5 lutego 2021 at 23:44

    Nie mogę znaleźć w przepisie informacji w jakiej temperaturze piec to brownie… 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2021 at 10:50

      180 stopni

      Odpowiedz
  6. EenieMeenie says

    16 października 2022 at 15:16

    Czy mogłabyś podpowiedzieć jaka ma być konsystencja masła migdałowego? Niektóre są zbite i gęste, innym razem lejące i w tym upatruje moje niepowodzenie z tym przepisem. Dwie próby i za każdym razem to samo, z zewnatrz piękna skorupka, ale środek miękki, lepki, o konsystencji papki, zdecydowanie różni się od Twojego brownie ze zdjęcia. Co mogłam zrobić nie tak?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 października 2022 at 16:42

      W tym przepisie użyłam domowego masła migdałowego, przepis jest na blogu, ma dość lejącą konsystencję. MOże to kwestia piekarnika – spróbuj podpiec chwilę dłużej, i może dodaj troszkę więcej mąki. Ważne też żeby ciasto całkowicie ostudzić przed pokrojeniem

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress