Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

9 stycznia 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

brownie-z-maslem-migdalowym

Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a po drugie noworoczne postanowienia co oznacza w dużej mierze odchudzanie i zdrowe odżywianie. Ale ja nie wierzę w restrykcyjne diety, ze zdrowym odżywianiem zgadzam się jak najbardziej i wszystkim sekunduje w tym postanowieniu –  a to ciasto jak najbardziej się w to postanowienie wpasowuje. To brownie, którego najważniejszym składnikiem jest masło migdałowe i jeżeli sami je zrobicie w domu, do czego serdecznie namawiam, to zdecydowanie będzie to zdrowa słodycz. Oprócz tego cukier kokosowy, znacznie zdrowszy niż biały, niewielki dodatek mąki z ciecierzycy no i czekolada.

Jak zrobić domowe masło migdałowe pisałam w tym wpisie. I przyznam szczerze, że się od niego uzależniłam i kręcę migdały na okrągło, dodając je potem do słodyczy, śniadań (idealne do owsianki) i smoothie. Jak jeszcze nie próbowaliście to namawiam i zachęcam bardzo. A niedługo więcej przepisów z jego wykorzystaniem.

brownie-z-maslem-migdalowym

Przepis pochodzi z książki „Chickpea flour does it all”, w której, jak sama nazwa wskazuje, są przepisy z wykorzystaniem mąki  z ciecierzycy. Mi mąka z ciecierzycy nie do końca odpowiada w smaku i ciągle szukam na nią sposobu (dlatego też kupiłam tę książkę), ale tu akurat wcale jej nie czuć, czekolada i masło migdałowe przyjemnie dominują smak, a ciasto dzięki tej mące jest odpowiednie do podania osobom na diecie bezglutenowej. Ciasto jest dość zbite ale ma miękki środek. A połączenie czekolady i masła migdałowego jest naprawdę boskie.

Brownie z masłem migdalowym i z mąki z ciecierzycy
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Brownie na bazie masła migdałowego z dodatkiem mąki z ciecierzycy
Serves: 10
Ingredients
  • 40 g mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 gorzkie czekolady
  • ¾ szklanki cukru kokosowego ( można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka masła migdałowego
  • ½ szklanki posiekanych migdałów
Instructions
  1. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w formie 20 na 30 cm).
  2. Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą.
  3. Jedną czekoladę i ⅓ drugiej połamać na kawałki i dodać do miski - rozpuścić czekoladę i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  4. Resztę czekolady drobno posiekać.
  5. W misce zmieszać mąkę, sodę i sól.
  6. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami, dodać masło migdałowe i czekoladę i miksując dodać mąkę. Ciasto będzie bardzo gęste,
  7. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i ugnieść na równo.
  8. Na wierzch ciasta wyłożyć migdały i kawałki czekolady i powciskać w ciasto.
  9. Piec 20 minut.
  10. Ostudzić przed pokrojeniem.
3.5.3208

 

 

Related Posts

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, brownie, czekolada, mąka z ciecierzycy, masło migdałowe, zdrowe słodycze

« Najpopularniejsze przepisy w 2016
Zupa ryżowa z kurczakiem »

Comments

  1. gin says

    9 stycznia 2017 at 14:13

    Podoba mi się 🙂
    Ja mąkę z ciecierzycy lubię bardzo za ten jej charakterystyczny smak 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika says

    19 stycznia 2017 at 14:32

    Fajne,gdyby tylko migdaly byly troche tansze 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2017 at 17:18

      No niestety to jest ból… ale gotowe masło migdałowe też jest drogie i poza tym zawsze zawiera jakiś syf ( olej palmowy albo dosładzanie) a tu czysta natura.
      W supermarketach daje się czasem dorwać migdały na wagę w dobrych cenach, bo robienie z takich oebkowych pakowanych po 100 g to rzeczywiscie drenaż kieszeni…

      Odpowiedz
  3. Pani_Kowalska says

    2 lutego 2017 at 14:20

    Wygląda naprawdę dobrze! W sb impreza, chyba się skuszę! Ciecierzyca ma dużo witamin i minerałów, atakże białka roślinnego. Tego typu ciasta uważam za świetną alternatywę dla tych, którzy jednak nie przepadają za strączkami.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2017 at 14:22

      zdecydowanie dla tych co nie przepadająza strączkami – nie czuć ich tam wogóle:)

      Odpowiedz
  4. Daria says

    4 lutego 2021 at 16:47

    Ciasto ma piękną strukturę, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Czy masło migdałowe można zastąpić innym masłem orzechowym?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2021 at 10:49

      tak, można zastąpić

      Odpowiedz
  5. Daria says

    5 lutego 2021 at 23:44

    Nie mogę znaleźć w przepisie informacji w jakiej temperaturze piec to brownie… 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 lutego 2021 at 10:50

      180 stopni

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Pani_Kowalska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress