Owsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną a potem zjeść ciepłe śniadanie i w 80% jest to owsianka. Ostatnio nawet lekko w niełaskę poszła jaglanka, jakoś mam melodię na owsiankę cały czas. Cudownie rozgrzewa rano brzuch i sprawia, że głodnieję dopiero przed południem ( wtedy najczęściej piję jakieś gęste smoothie).
Emilka mi dzielnie towarzyszy w tych moich porannych posiedzeniach śniadaniowo-owsiankowych, czasem tylko parafrazuje Lato Muminków ” kasza albo owsianka, ciągle jecie kaszę, nienawidzę owsianki” i wtedy to dla mnie znak, że muszę zrobić dzień bez owsianki i wtedy obłaskawiam ją jej ulubionym śniadaniem – ” jajkiem z sosikiem” czyli jajkiem sadzonym.
Na szczęście sposobów na owsiankę może być tysiąc i za każdym razem może ona smakować inaczej. Co prawda najczęściej ostatnio robię oswiankę z karmelizowanymi jabłkami albo z masłem migdałowym i czekoladą ale pilnuję się, żeby co jakiś czas próbować nowych smaków i pomysłów.
Dziś przepis na bardzo gęstą i pożywną wersję owsianki – bananowa owsianka z kakao i olejem kokosowym posypana dodatkowo karmelizowanymi orzeszkami i nasionami, z łyżką masła migdałowego.
- Na owsiankę
- ⅔ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- ⅔ szklanki mleka
- 1 mały banan
- 1 łyżka kakao
- Na posypkę
- 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe)
- Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche łuski jak są – to należy je zebrać)/
- Odlać wodę i zalać 1 szklanką świeżej wody.
- Płatki gotować na wolnym ogniu ok 7-8 minut mieszając, żeby się nie przypaliły.
- W tym czasie przygotować posypkę - na sychej patelni lekko podprażyć nasiona i orzechy, dodać olej kokosowy i miód – wymieszać, posypać solą, wymieszać i zestawić z ognia.
- W blenderze zmiksować mleko, kakao i banana.
- Do płatków dodać miód i olej kokosowy, mieszać aż się rozpuści i dodać mleko z bananem, dobrze wymieszać i zagrzać całość.
- Przełożyć do miseczek, posypać nasionami i orzechami.
- Można dodać też świeżego banana i masło orzechowe ale bez też będzie pyszna
Majka says
Wyśmienita ? Bardzo mi podpasował ten smak ?
Aga says
A z płatkami owsianymi błyskawicznymi też wyjdzie dobra? 🙂
cookingforemily says
tak, jak najbardziej można dodać płatki błyskawiczne
Zuzia says
Jak to jest ze platki owsiane wygladaja u Ciebie na zdjeciu na zmielone a w przepisie tego nie robisz? Zawsze mnie to zastanawia 🙂
cookingforemily says
Akurat z tym przepisem było tak, że robiąc ten przepis po raz pierwszy zblendowałam płatki razem z bananem i mlekiem- i zrobiłam zdjęcia. Jedząc jednak stwierdziłam, że całość jest zbyt papkowata i kleista więc kolejnym razem przygotowałam płatki bez blendowania – było lepiej. Więc przepis opisałam zgodnie z tym drugim podejściem ale zdjęcia miałam z pierwszego:) Masz dobre oko 🙂