Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami

Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami

25 stycznia 2017 by cookingforemily 5 komentarzy

bananowa-owsianka Owsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną a potem zjeść ciepłe śniadanie i w 80% jest to owsianka. Ostatnio nawet lekko w niełaskę poszła jaglanka, jakoś mam melodię na owsiankę cały czas. Cudownie rozgrzewa rano brzuch i sprawia, że głodnieję dopiero przed południem ( wtedy najczęściej piję jakieś gęste smoothie).

Emilka mi dzielnie towarzyszy w tych moich porannych posiedzeniach śniadaniowo-owsiankowych, czasem tylko parafrazuje Lato Muminków ” kasza albo owsianka, ciągle jecie kaszę, nienawidzę owsianki” i wtedy to dla mnie znak, że muszę zrobić dzień bez owsianki i wtedy obłaskawiam ją jej ulubionym śniadaniem – ” jajkiem z sosikiem” czyli jajkiem sadzonym.

Na szczęście sposobów na owsiankę może być tysiąc i za każdym razem może ona smakować inaczej. Co prawda najczęściej ostatnio robię oswiankę z karmelizowanymi jabłkami albo z masłem migdałowym i czekoladą ale pilnuję się, żeby co jakiś czas próbować nowych smaków i pomysłów.

Dziś przepis na bardzo gęstą i pożywną wersję owsianki – bananowa owsianka z kakao i olejem kokosowym posypana dodatkowo karmelizowanymi orzeszkami i nasionami, z łyżką masła migdałowego.

bananowa-owsianka

5.0 from 1 reviews
Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
10 min
Total time
20 min
 
Szybka poranna bananowa owsianka z prażonymi w miodze orzeszkami i nasionami
Serves: 3
Ingredients
  • Na owsiankę
  • ⅔ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • ⅔ szklanki mleka
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka kakao
  • Na posypkę
  • 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe)
Instructions
  1. Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche łuski jak są – to należy je zebrać)/
  2. Odlać wodę i zalać 1 szklanką świeżej wody.
  3. Płatki gotować na wolnym ogniu ok 7-8 minut mieszając, żeby się nie przypaliły.
  4. W tym czasie przygotować posypkę - na sychej patelni lekko podprażyć nasiona i orzechy, dodać olej kokosowy i miód – wymieszać, posypać solą, wymieszać i zestawić z ognia.
  5. W blenderze zmiksować mleko, kakao i banana.
  6. Do płatków dodać miód i olej kokosowy, mieszać aż się rozpuści i dodać mleko z bananem, dobrze wymieszać i zagrzać całość.
  7. Przełożyć do miseczek, posypać nasionami i orzechami.
  8. Można dodać też świeżego banana i masło orzechowe ale bez też będzie pyszna
3.5.3226

 

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Granola z dynią, orzechami i żurawiną

    Uwielbiam tę zapiekaną owsiankę z dynią. To dla mnie najlepsza opcja na jesienne śniadanie -…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: banan, kakao, owsianka, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka

« Pesto z suszonych pomidorów i migdałów
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem »

Comments

  1. Majka says

    30 stycznia 2017 at 00:00

    Wyśmienita ? Bardzo mi podpasował ten smak ?

    Odpowiedz
  2. Aga says

    8 lutego 2017 at 15:10

    A z płatkami owsianymi błyskawicznymi też wyjdzie dobra? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2017 at 16:03

      tak, jak najbardziej można dodać płatki błyskawiczne

      Odpowiedz
  3. Zuzia says

    8 marca 2017 at 16:29

    Jak to jest ze platki owsiane wygladaja u Ciebie na zdjeciu na zmielone a w przepisie tego nie robisz? Zawsze mnie to zastanawia 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 marca 2017 at 18:41

      Akurat z tym przepisem było tak, że robiąc ten przepis po raz pierwszy zblendowałam płatki razem z bananem i mlekiem- i zrobiłam zdjęcia. Jedząc jednak stwierdziłam, że całość jest zbyt papkowata i kleista więc kolejnym razem przygotowałam płatki bez blendowania – było lepiej. Więc przepis opisałam zgodnie z tym drugim podejściem ale zdjęcia miałam z pierwszego:) Masz dobre oko 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress