Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

Pesto z suszonych pomidorów i migdałów

19 stycznia 2017 by cookingforemily 3 komentarze

pesto-z-suszonych-pomidorow  Wielokrotnie pisałam, że serce mnie boli jak w mojej kuchni się coś marnuje i bliska mi jest idea kuchennego recyclignu. To danie powstało w celu wykorzystania resztek po robieniu domowego mleka migdałowego. Coraz częściej robię domowe mleka z orzechów i nasion, i szukam pomysłów na wykorzystanie pozostałości, jak macie jakieś pomysły chętnie poznam!

Ja najczęściej dodawałam pozostałą pulpę po robieniu mleka orzechowego do ciasteczek. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do pesto z suszonych pomidorów. Oczywiście pesto możecie zrobić też, nie robiąc wcześniej mleka i wykorzystując całe migdały. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Takie makaron z pesto świetnie sprawdza się też jako lunch do pracy – znacznie lepiej niż wszelkie sosy na bazie śmietany, które rozmiękczają makaron, z którego robi się zbita bryła.

Makaron posmakował Emi, więc test podniebienia dziecka zdany:)

PS. a domowe mleko migdałowe możecie wykorzystać do smoothie ( np. banananowe ze szpinakiem i kakao  lub dyniowe ) albo różnych owsianek

pesto-z-suszonych-pomidorow

5.0 from 1 reviews
Pesto z suszonych pomidorów i migdałów
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Proste pesto z suszonych pomidorów i migdałów, z dodatkiem anchois. Idealne do wykorzystania pulpy po robieniu domowego masła migdałowego.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ok 12 połówek suszonych pomidorów
  • 2 czubate łyżki pulpy po robieniu domowego masła migdałowego, albo ⅓ szklanki migdałów.
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • duża garść liści bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • garść startego parmezanu
  • 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów)
  • 500 g makaronu
  • parmezan starty do posypania
Instructions
  1. Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować.
  2. Jak używacie pulpy to wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować dobrze.
  3. Po ugotowaniu makaronu zostawić kilka łyżek wody z gotowania.
  4. Gorący makaron wymieszać z kilkoma łyżkami wody i pesto.
  5. Podawać posypane parmezanem.
3.5.3226

 

 

Related Posts

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Na obiad Tagged With: kuchenny recykling, makaron, migdały, parmezan, pesto, sos do makaronu, suszone pomidory, w 30 minut

« Napoje z masłem migdałowym
Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami »

Comments

  1. Majka says

    19 stycznia 2017 at 20:29

    Pyyysznie to wygląda ? Pomidory suszone z zalewy czy bez? Zrobię na pewno, bo już składniki mówią same za siebie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2017 at 21:24

      z zalewy, część z niej też można wykorzystać do pesto zamiast dodawać oliwę

      Odpowiedz
  2. Majka says

    23 stycznia 2017 at 16:09

    Napisać „pyszne” to jakby nic nie napisać ? Lepszego nie jadłam!!! ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress