Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem

Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem

31 stycznia 2017 by cookingforemily 4 komentarze

zapiekanka-z-wieprzowina-sliwka-peczakiem

Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na  spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się emerycki  tydzień przy kominku z robótką na drutach i popijaniem czystka na zmianę z nalewkami mojej mamy. Ale przed nami jeszcze i luty, więc kto wie…

zima-5

zima-2

zima-4

Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny.

Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu gwarantowany. Druga opcja to spacer po jedzeniu, żeby spalić te kalorie:)
zapiekanka-z-wieprzowina-sliwka-peczakiem

Zapiekanka smakowała Emilce, natomiast jest ona trochę za ciężka dla małych dzieci poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat.

zapiekanka-z-wieprzowina-sliwka-peczakiem

5.0 from 2 reviews
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
60 min
Total time
1 godzina 25 min
 
Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina
Serves: 6
Ingredients
  • 3 łyżki oleju/smalcu
  • 2 cebule
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • słodkiej papryki
  • 1 szklanka słodkiego wina
  • 1 szklanka pęczaku
  • 150 g śliwki suszonej
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
Instructions
  1. Cebulę posiekać w drobne kawałki.
  2. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć w połowie soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu – usmażyć cebulę do zarumienienia – przełożyć do formy do zapiekania.
  4. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz- smażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron ( ja robiłam to w 2 turach), na koniec dosypać paprykę, szybko wymieszać i przełożyć mięso do cebuli.
  5. A patelnię wylać wino, zeskrobać pozostałości po smażeniu z patelni, poczekać chwilę aż alkohol odparuje, przelać do naczynia z mięsem.
  6. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać.
  7. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie).
  8. Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki).
3.5.3226

zapiekanka-z-wieprzowina-sliwka-peczakiem

 

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

  • Trójkolorowa zapiekanka rybna

    Nie wiem jak to się dzieje ale zawsze przed Świętami mam amok i nagromadzenie wszystkich…

Filed Under: Na obiad Tagged With: mięso, pęczak, suszona śliwka, wieprzowina, zapiekanka

« Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami
Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey »

Comments

  1. Majka says

    31 stycznia 2017 at 16:20

    To musi być wyjątkowo aromatyczne i pyszne danie ? Wkrótce wypróbuję.
    Mieliście weekendową sielankę ☺ Nie dziwię się, że tak chętnie odwiedzacie to miejsce.

    Odpowiedz
  2. asia says

    3 lutego 2017 at 11:31

    czy zamiast kaszy peczak moge dodac kasze gryczana?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 lutego 2017 at 12:19

      Jak najbardziej. Właściwie każda kasza będzie ok.

      Odpowiedz
  3. Majka says

    13 lutego 2017 at 17:13

    Takie obiady jedzą w niebie ? Mojego zachwytu nie da się opisać ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress