Ciasteczek owsianych na blogy było już sporo. Były klasyczne z czekoladą w środku i kruche z czekoladą na zewnątrz, wegańskie z bananem i masłem orzechowym oraz marchewkowe z żurawiną. Nie było jednak ciasteczek owsianych bezglutnowych. Oczywiście, żeby je zrobić potrzeba dorwać bezglutenowe płatki owsiane ale coraz więcej ich widzę w dużych sklepach spożywczych, więc z tym nie powinno być już teraz kłopotu. Oprócz płatków w środku jest mąka ryżowa i gryczana i skrobia z tapioki no i czekolada:). Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To nasze nowe ulubione ciasteczka owsiane!
- 110 g masła (miękkie)
- ½ szklanki trzcunowego cukru
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ⅓ szklanki mąki gryczanej
- ¼ szklanka skrobi z tapioki (tapioka starch – do kupienia w sklepach ze zdrową albo azjatycką żywnością)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- Masło zmiksować z cukrem (kilka minut).
- Dodać jajko- zmiksować.
- W misce zmieszać obie mąki, skrobię z tapioki, proszek, sodę, cynamon i sól – dodać do masy z masła,całość zmiksować na gładką masę.
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
- Do masy dodać czekoladę, wiórki i płatki owsiane – wymieszać z pomocą łyżeczki.
- Blachę wyłożyć papierem do piecznia.
- Ciasto nabierać łyżką, formować płaskie ciastka i układać na blasze – trzeba zostwić odstęp bo ciastka będą rosły – będziecie potrzebować 2 blach bo raczej się nie zmieszczą na jednej,
- Piec w 180 stopniach przez 10 minut – ciastka po wyjęciu będą miekkie i mogą wyglądac na niedopieczone ale po ostygnięciu stwardnieją.
Przepis pochodzi z książki ” Small plates and sweet treats” Aran Goyoaga.
Majka says
I już wiem dlaczego to ostatnio Wasze ulubione ciasteczka 🙂 Bo one są po prostu genialne 🙂 Zrobiłam na mące owsianej zamiast ryżowej, 100g czekolady i 100g płatków czekoladowych (brak drugiej połowy czekolady spowodował, że to one wleciały do środka) 🙂 Pozdrawiam
cookingforemily says
Muszę szybko zrobić kolejną partię bo nasze zapasy już się skonczyły
Ania says
Która mąka jest tu kluczowa? Mam z tapioki i ryżową, gryczanej brak. Mogę zastąpić pszenną bez szkody dla konsystencji? Albo dać z cieciorki? 🙂
cookingforemily says
Gryczana jest kluczowa w tym przepisie, ale spokojnie możesz dać pszenną jak Ci nie zależy na tym żeby były bezglutenowe
Justyna says
Fajny przepis, będę dziś robiła, akurat zaopatrzyłam się w mąkę gryczaną.