Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą

Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą

16 lutego 2017 by cookingforemily 5 komentarzy

Ciastka owsiane z maki ryzowej i gryczanej-1

Ciasteczek owsianych na blogy było już sporo. Były klasyczne z czekoladą w środku i kruche z czekoladą na zewnątrz, wegańskie z bananem i masłem orzechowym oraz marchewkowe z żurawiną. Nie było jednak ciasteczek owsianych bezglutnowych. Oczywiście, żeby je zrobić potrzeba dorwać bezglutenowe płatki owsiane ale coraz więcej ich widzę w dużych sklepach spożywczych, więc z tym nie powinno być już teraz kłopotu. Oprócz płatków w środku jest mąka ryżowa i gryczana i skrobia z tapioki no i czekolada:). Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To nasze nowe ulubione ciasteczka owsiane!

Ciastka owsiane z maki ryzowej i gryczanej-3


5.0 from 2 reviews
Bezglutenowe ciastka owsiane z czekoladą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
10 min
Total time
25 min
 
Ingredients
  • 110 g masła (miękkie)
  • ½ szklanki trzcunowego cukru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ⅓ szklanki mąki gryczanej
  • ¼ szklanka skrobi z tapioki (tapioka starch – do kupienia w sklepach ze zdrową albo azjatycką żywnością)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem (kilka minut).
  2. Dodać jajko- zmiksować.
  3. W misce zmieszać obie mąki, skrobię z tapioki, proszek, sodę, cynamon i sól – dodać do masy z masła,całość zmiksować na gładką masę.
  4. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  5. Do masy dodać czekoladę, wiórki i płatki owsiane – wymieszać z pomocą łyżeczki.
  6. Blachę wyłożyć papierem do piecznia.
  7. Ciasto nabierać łyżką, formować płaskie ciastka i układać na blasze – trzeba zostwić odstęp bo ciastka będą rosły – będziecie potrzebować 2 blach bo raczej się nie zmieszczą na jednej,
  8. Piec w 180 stopniach przez 10 minut – ciastka po wyjęciu będą miekkie i mogą wyglądac na niedopieczone ale po ostygnięciu stwardnieją.
3.5.3226

Przepis pochodzi z książki ” Small plates and sweet treats” Aran Goyoaga.

Ciastka owsiane z maki ryzowej i gryczanej-2

 

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, ciastka owsiane, czekolada, do szkoły, mąka gryczana, mąka ryżowa, płatki owsiane, w 30 minut

« Zimowy napój z czystkiem, imbirem i sokiem malinowym
Zupa z pieczonej papryki i kalafiora »

Comments

  1. Majka says

    19 lutego 2017 at 15:49

    I już wiem dlaczego to ostatnio Wasze ulubione ciasteczka 🙂 Bo one są po prostu genialne 🙂 Zrobiłam na mące owsianej zamiast ryżowej, 100g czekolady i 100g płatków czekoladowych (brak drugiej połowy czekolady spowodował, że to one wleciały do środka) 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 lutego 2017 at 20:52

      Muszę szybko zrobić kolejną partię bo nasze zapasy już się skonczyły

      Odpowiedz
  2. Ania says

    7 lipca 2020 at 10:09

    Która mąka jest tu kluczowa? Mam z tapioki i ryżową, gryczanej brak. Mogę zastąpić pszenną bez szkody dla konsystencji? Albo dać z cieciorki? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 lipca 2020 at 20:33

      Gryczana jest kluczowa w tym przepisie, ale spokojnie możesz dać pszenną jak Ci nie zależy na tym żeby były bezglutenowe

      Odpowiedz
  3. Justyna says

    7 sierpnia 2020 at 11:15

    Fajny przepis, będę dziś robiła, akurat zaopatrzyłam się w mąkę gryczaną.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress