Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Chleb z nasion, orzechów i kasz

Chleb z nasion, orzechów i kasz

27 lutego 2017 by cookingforemily 13 komentarzy

chleb-z-nasion-orzechow-kaszy

Na różne wersje tego chleba natykałam się w internecie już wielokrotnie – chleb ten jest bez mąki, cały składa się z nasion, orzechów i kasz. Czasem można spotkać go pod nazwą „chleb zmieniający życie”. Bezglutenowy, bez jajek, samo zdrowie. Bardzo prosty do wykonania – składniki trzeba właściwie zmieszać, odstawić i potem upiec. Zbierałam się do niego wielokrotnie no i w końcu się udało. Ja skorzystałam z przepisu z bloga The bojon gourmet ale myślę, że można tu sobie pozwolić na dużą dowolność jeżeli chodzi o składniki (różne nasiona, orzechy, suszone owoce), natomiast ważne jest żeby dodać coś co skleja (siemię lniane, nasiona chia). Bałam się trochę, że chleb będzie się kruszył ale na szczęście mimo, że jest delikatny to da się kroić zwarte kromki. Ja zrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce).

Chleb ten może być jednak nieodpowiedni dla małych dzieci (jest dość ciężkostrawny).

chleb-z-nasion-orzechow-kaszy

5.0 from 1 reviews
Chleb z nasion, orzechów i kasz
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
1 godzina 15 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia
Ingredients
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 100 gram posiekanych migdałów
  • ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ⅔ szklanki siemienia lnianego
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 i ⅔ szklanki wody
Instructions
  1. Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią.
  2. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy.
  3. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól.
  4. Roztopić olej kokosowy.
  5. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać.
  6. Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać.
  7. Podłużną formę do pieczenia (taką pasztetową) wyłożyć papierem, przełożyć masę i całość wyrównać. Odstawić na minimum 2 godziny albo całą noc.
  8. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.
  9. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
3.5.3226

 

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem

    Śniadania są u nas zwykle na słodko. Wariacje na temat jaglanki, na zmianę z owsianką,…

  • Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

    To brownie bez pieczenia jest obłędne tyle Wam powiem. Na bazie daktyli i orzechów, z…

Filed Under: Na kanapkę Tagged With: bez jajek, bezglutenowe, chleb, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana, migdały, nasiona chia, siemię lniane

« Migdałowa owsianka z kakaową polewą
Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami »

Comments

  1. Monika says

    27 lutego 2017 at 16:56

    Idealny przepis dla mnie :-),wlasnie od wczoraj za mna chodzi ten przepis na chleb zmieniajacy zycie, kiedys juz pieklam ale mam pytanie odnosnie siemienia lnianego. Na przyklad olej lniany nie moze byc podgrzany bo sie utlenia i jest szkodliwy, czy mysli Pani ze nasiona pieczone nie beda rowniez szkodliwe?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2017 at 10:31

      Siemię lniane bardzo często występuje w chlebach więc tak sobie myślę, że jakby było szkodliwe to już by się technicy żywienia i sanepid zainteresowali tymi piekarniami:))) poszukałam też info w necie i kilka artykułów, na które trafiłam mówią, że podawanie siemienia lnianego obróbce termicznej nie powoduje powstawania szkodliwych związków.
      Co więcej nawet – gdy zmielisz siemię to aktywują się enzymy, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór więc to może być szkodliwe ale zalanie mielonego siemienia gorącą wodą czy upieczenie spowoduje żę ten proces nie zajdzie bo ten enzym odpowiedzialny za tę przemianę to białko, które w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

      Odpowiedz
      • Monika says

        28 lutego 2017 at 13:39

        W ten sanepid i technikow bym nie pokladala zbytniej wiary, bo od tego co w żywności jest dopuszczalne to wlos sie na glowie jeży 😉 mysle ze czytalysmy podobne artykuly, i dlatego wlasnie mnie nurtuje ten problem bo skoro siemie lniane zalane goraca woda jest ok to czemu podgrzanie oleju jest niepolecane (bo to przeczy troche tym teoriom z internetu,przynajmniej moim zdaniem), byc moze po wytloczeniu oleju siemie zmienia wlasciwosci..na to pewnie tylko doswiadczony biotechnolog moglby odpowiedziec;-) a ten chlebek bardzo za mna chodzi,pozdrawiam

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          28 lutego 2017 at 16:45

          Ja się czuję po nim znakomicie jeżeli Cię to chociaż torchę uspokoi:)

          Odpowiedz
  2. kasia says

    2 marca 2017 at 13:21

    Czeka w lodówce, jak wyjdzie, to będzie często na stole! :))

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 marca 2017 at 13:43

      daj znać jak wyszedł
      ja swojego nie trzymałam w lodówce, stygł w nocy i rano był idealny na śniadanie
      polecam z rozgniecionym avocado – pyszność

      Odpowiedz
  3. Mondralka says

    2 marca 2017 at 21:50

    Wow! Zbieram szczękę! Przepis wygląda zdumiewająco! Zdrowy, pożywny, pełen pełnowartościowych węglowodanów, więc stanowi idealny dodatek do posiłku. Dostarcza cennych dla zdrowia witamin i minerałów. No i pożywnych tłuszczów. Myślę, że propozycja godna uwagi!:)

    Odpowiedz
  4. Ania says

    3 marca 2017 at 07:33

    Rozumiem ze kasza gryczana i jaglana ma być nieugotowana. tak?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 marca 2017 at 09:55

      Tak obie kasze są surowe, dojdą podczas pieczenia

      Odpowiedz
  5. Aga says

    6 marca 2018 at 13:26

    A jeśli nie mam nasion chia, to dać więcej siemienia czy pominąć? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 sierpnia 2018 at 10:08

      tak, można dodać więcej siemienia zamiast chia, powinno skleić

      Odpowiedz
  6. Patrycja says

    16 marca 2018 at 13:01

    Witam a czy można dodać płatki bezglutenowe owsiane? Mam celiakie i chciałabym zrobic chlebek w wersji bezglutenowej.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 marca 2018 at 19:28

      Jak najbardziej!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress