Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Migdałowa owsianka z kakaową polewą

Migdałowa owsianka z kakaową polewą

23 lutego 2017 by cookingforemily 2 komentarze

migdalowa-owsianka

Dużo ostatnio o maśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona chia, albo siemię lniane. Polewę można też zrobić z karobem. A czasem, muszę Wam się przyznać, kiedy nie chce mi się robić polewy (chociaż nie chodzi tu o czas bo robi się ją bardzo szybko a raczej chodzi o mycie dodatkowego garnka:) to zamiast polewy posypuję tę owsiankę posiekaną na kosteczki gorzką czekoladą. Więc jak to zwykle bywa z owsiankami potraktujecie moją propozycję jako inspirację a nie przepis do ścisłego stosowania.

migdalowa-owsianka

5.0 from 1 reviews
Migdałowa owsianka z kakaową polewą
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
10 min
Total time
15 min
 
Pyszna owsianka o smaku masła migdałowego z kakaową polewą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie)
  • 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
  • Polewa
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka słodzika (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
Instructions
  1. Płatki zalać większą ilością zimnej wody i przepłukać - wyłowić pozostałe łupinki (będą się unosić na wodzie), odlać wodę i zalać szklanką wody.
  2. Postawić garnek na ogniu i chwilę podgotować płatki ( ok 5 minut) mieszając co jakiś czas (jak zrobi się bardo gęsto dodać trochę wody).
  3. Po 5 minutach dodać mleko - wymieszać, dodać olej kokosowy, masło migdałowe, cynamon, słodzik.
  4. Wymieszać wszystko, ewentualnie dodać mleka/dosłodzić.
  5. W oddzielnym garnku roztopić olej, dodać kakao i słodzik - wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  6. Owsiankę wyłożyć na talerze, polać polewą i opcjonalnie posypać nasionami sezamu, orzechami etc.
3.5.3226

Inspiracja: blog „This rawsome vegan life”

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami

    Owsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: chia, kakao, masło migdałowe, olej kokosowy, owsianka, płatki owsiane, sezam, śniadanie dla dziecka

« Zupa z pieczonej papryki i kalafiora
Chleb z nasion, orzechów i kasz »

Comments

  1. Majka says

    28 lutego 2017 at 10:12

    Pyszna owsianka 🙂
    Pytałaś niedawno o inspiracje do masła migdałowego. Mam na słodką polewę, która idealnie współgra z owsianką itp. 50g daktyli, 120ml mleka, 1 duża łyżka masła migdałowego/orzechowego. Ciepłym mlekiem zalać daktyle, odczekać kilka min., po czym zblendować, następnie dodać masło i ponownie wszystko zmiksować.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2017 at 10:15

      brzmi pysznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress