Dużo ostatnio o maśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona chia, albo siemię lniane. Polewę można też zrobić z karobem. A czasem, muszę Wam się przyznać, kiedy nie chce mi się robić polewy (chociaż nie chodzi tu o czas bo robi się ją bardzo szybko a raczej chodzi o mycie dodatkowego garnka:) to zamiast polewy posypuję tę owsiankę posiekaną na kosteczki gorzką czekoladą. Więc jak to zwykle bywa z owsiankami potraktujecie moją propozycję jako inspirację a nie przepis do ścisłego stosowania.
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki mleka (ulubione roślinne ew. krowie)
- 1-2 łyżki masła migdałowego (można zastąpić masłem orzechowym)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion chia ( opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki słodzika do smaku (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
- Polewa
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka słodzika (miód/syrop ryżowy/syrop z agawy etc)
- Płatki zalać większą ilością zimnej wody i przepłukać - wyłowić pozostałe łupinki (będą się unosić na wodzie), odlać wodę i zalać szklanką wody.
- Postawić garnek na ogniu i chwilę podgotować płatki ( ok 5 minut) mieszając co jakiś czas (jak zrobi się bardo gęsto dodać trochę wody).
- Po 5 minutach dodać mleko - wymieszać, dodać olej kokosowy, masło migdałowe, cynamon, słodzik.
- Wymieszać wszystko, ewentualnie dodać mleka/dosłodzić.
- W oddzielnym garnku roztopić olej, dodać kakao i słodzik - wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Owsiankę wyłożyć na talerze, polać polewą i opcjonalnie posypać nasionami sezamu, orzechami etc.
Inspiracja: blog „This rawsome vegan life”
Pyszna owsianka 🙂
Pytałaś niedawno o inspiracje do masła migdałowego. Mam na słodką polewę, która idealnie współgra z owsianką itp. 50g daktyli, 120ml mleka, 1 duża łyżka masła migdałowego/orzechowego. Ciepłym mlekiem zalać daktyle, odczekać kilka min., po czym zblendować, następnie dodać masło i ponownie wszystko zmiksować.
brzmi pysznie!