Ta zima działa na mnie dziwnie – bo normalnie jem bardzo mało mięsa, nie mam na nie ochoty i raczej rzadko gotuję -tak teraz mam ochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko bo moja figura ciężko to znosi:).
Ta zapiekana potrawka z kurczaka to danie, które spokojnie można podać nawet na jakiś obiad z okazją ( goście, impreza etc) bo dzięki zapiekanym na wierzchu maślanym ciasteczkom ze szczypiorkiem jest bardzo efektowna. W wersji dla leniwych przygotowanie tej potrawy można przerwać w połowie – czyli zrobić tylko potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach.
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- 3 marchewki
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny)
- 1 łyżka oliwy
- 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka)
- 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu
- 200 g mrożonego groszku
- 3 łyżki śmietany
- łyżka soku z cytryny
- sól pieprz
- ciasteczka:
- 150 g mąki
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki sody
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki.
- Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
- Pora umyć i pokroić w plasterki.
- Ząbki czosnku drobno posiekać.
- Seler pokroić w plasterki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę - dodać pora i smażyć ok 2-3 minuty, dodać czosnek, marchewkę,ziemniaki i seler - całość smażyć ok 10 minut.
- Do warzyw dodać mąkę,wymieszać i lekko przesmażyć - przełożyć do garnka, wlać do garnka połowę rosołku a drugą połowę wlać na patelnie na której gotowały się warzywa i zeskrobać wszystko z patelni, mieszając - całość przelać do warzyw.
- Postawić garnek na ogniu i gotować ok 10-15 minut
- Patelnie przetrzeć.
- Kurczaka umyć, obsuszyć, piersi pokroić w kostkę, a mięso z udek zdjąć z kości i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron - przełożyć do warzyw, dodać groszek i całość podgotować jeszcze ok 5 minut.
- Dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy do zapiekania.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok ½ cm, za pomocą formy na ciasteczka wyciąć dowolne kształty. Można też odrywać kawałki ciasta i spłaszczając w ręce tworzyć okrągłe ciasteczka.
- Ciasteczka ułożyć na wierzchu zapiekanki.
- Piec ok 20 minut aż ciastka się ładnie zarumienią.

Pyszne danie ?Ciasteczka cudownie się tutaj wkomponowały ☺ Następnym razem dodam troszkę mniej bulionu aby wyszło bardziej gęste.
Ja lubie jak jest dużo sosiku. Mozna jesc w misce jak zupę?
A jaka śmietana ma być?
Ja użyłam kwaśniej 18%. Możesz też użyć słodkiej ale wtedy pewnie trochę więcej soku z cytryny trzeba będzie dodać.