Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kapusta z fasolą i cielęciną

Kapusta z fasolą i cielęciną

27 marca 2017 by cookingforemily 1 Comment

kapusta-z-fasola-cielecina

W weekendy zwykle sporo gotuję – robię dania ( i zdjęcia) na bloga, mniej więcej co dwa tygodnie gotuję gar wywaru do późniejszego wykorzystania, zwykle robię jakieś słodycze dla Emilki do przegryzania w tygodniu,  oraz gotuję obiady na początek tygodnia (do wtorku/środy zwykle mam pogotowane). Dzięki optymalizacji działań i wprawie i nie zajmuje mi to całego weekendu no ale pół dnia to trzeba co najmniej liczyć. Jeżeli chodzi o te obiady na początek tygodnia to zwykle są to pożywne zupy albo jednogarnkowce. Gotowana kapusta na różne sposoby to jeden z moich częstych patentów. Robię ją zawsze w sosie pomidorowym z koperkiem, czasem dodaję do niej mięso, czasem fasolę. To idealne danie na takie weekendowe gotowanie z myślą o tygodniu – bo wrzuca się wszystko do gara i całość sama się robi ( a w tym czasie można się zająć bardziej wymagającymi potrawami) a po drugie wiadomo, że kapusta najlepiej smakuje 1-2 dni po ugotowaniu aż całość się przegryzie.

Podaję przepis na full wersję, która zawiera cielęcinę (idealnie tu się sprawdzą giczki cielęce) i fasolę jaś. To jeszcze takie zimowe, ciężkie gotowanie ale ta wiosna jakoś nie może się rozkręcić. Dziś rano w drodze do pracy zmarzłam na kość – więc taka kapusta z fasolą cały czas lepiej się sprawdzi niż lekka sałatka. Czekam na czas aż organizm zacznie się dopominać sałatek – to znak dla mnie, że wiosna przyszła.


5.0 from 1 reviews
Kapusta z fasolą i cielęciną
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
2 godzin
Total time
2 godzin 20 min
 
Jednogarnkowe, pożywne danie - pomidorowa kapusta z fasolą i cielęciną
Serves: 6
Ingredients
  • 1 kg cielęciny ( ja lubię giczki cielęce ale może być inny kawałek np. górka)
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 marchewki
  • ¾ średniej główki kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • woda lub wywar/rosół (ok 1 litra)
  • ½ litra passaty pomidorowej
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Giczki/cielęciną umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć cielęcinę z każdej strony, przełożyć do dużego garnka.
  3. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki i przełożyć do garnka.
  4. Kapustę pozbawić głąba, pokroić w paski a potem w cienkie kawałki (ma być dość drobno) - przełożyć do garnka. Całość lekko ugnieść.
  5. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą/wywarem tak żeby woda nie wystawała poza warstwę kapusty- posolić i popieprzyć.
  6. Całość gotować ok 1.5 h aż mięso będzie miękkie i będzie odstawało od kości.
  7. Dodać passatę i fasolę i gotować jeszcze 15 minut.
  8. Doprawić jeszcze w razie potrzeby solą i pieprzem, na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
  9. Danie najlepiej smakuje jak trochę postoi - następnego dnia będzie idealne.
3.5.3226

 

Filed Under: Na obiad Tagged With: cielęcina, jednogarnkowiec, kapusta, mięso

« Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka
Kokosowy jagielnik z jagodami »

Comments

  1. TarkaiMiarka.pl says

    28 marca 2017 at 11:20

    Wygląda wspaniale. Na pewno smakuje równie wyjątkowo.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress