Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowy jagielnik z jagodami

Kokosowy jagielnik z jagodami

29 marca 2017 by cookingforemily 14 komentarzy

 

kokosowy jagielnik

Zdjęcia i przepis na kokosowy jagielnik powstały dla ładnebebe. Tematem była kasza jaglana – więc składnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony,  są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz.

Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem polewy z jagód. Jagody oczywiście mrożone, można też zastąpić mrożonymi wiśniami. Zadanie wykonane:)

kokosowy-jagielnik

kokosowy-jagielnik

5.0 from 6 reviews
Kokosowy jagielnik z jagodami
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 30 min
 
kokosowy jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą
Ingredients
  • na spód:
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • na środek:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda)
  • 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy)
  • ⅔ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • sok i skórka z jednej limonki
  • na polewę:
  • 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone.
  • 2 łyki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Instructions
  1. W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka.
  2. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki.
  4. Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając co jakiś czas. Jak kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) to zestawić garnek z ognia, wlać do garnka wodę, wypłukać kaszę i wylać wodę.
  5. Kaszę zalać 2 szklankami świeżej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 15-17 minut (nie odkrywając i nie mieszając). Kasza w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę.
  6. Kaszę zestawić z ognia, przełożyć do innego naczynia, spulchnić i lekko przestudzić.
  7. Do robota kuchennego przełożyć kaszę, dodać olej kokosowy, syrop z agawy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić.
  8. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut.
  9. W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut, dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę.
  10. Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć.
  11. Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód.
3.5.3226

kokosowy-jagielnik

kokosowy-jagielnik

Related Posts

  • Kokosowe ciasto bananowe

    Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót…

  • Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie

    Słodycze to u nas cały czas ciężki temat. Czasem czuję się jak jakiś oszalały ideowiec,…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, ciasto, kasza jaglana, mleko kokosowe, olej kokosowy, wegańskie, wiórki kokosowe

« Kapusta z fasolą i cielęciną
Paszteciki z wieprzowiną »

Comments

  1. Majka says

    29 marca 2017 at 16:59

    Mmmm…wygląda jak serniczek a smak pewnie jeszcze bardziej wyjątkowy. Muszę zakupić to ekomleczko i będę działać ?

    Odpowiedz
  2. panamera says

    6 kwietnia 2017 at 22:07

    zrobione 😉 troszke zmodyfikowalam bo na wierzch poszla galaretka z owocami ..ale przepis super:) smaczny na pewno nie raz jeszcze zrobie. kolezanki braly dokladki bez wyrzutow 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 kwietnia 2017 at 08:29

      Cieszę się że smakowało, galaretka to fajny pomysł!

      Odpowiedz
  3. Ula says

    6 kwietnia 2017 at 23:27

    Jak Pani myśli: robiąc z domowym mlekiem dodać go tyle samo czy zmienić proporcje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 kwietnia 2017 at 08:31

      Można dodać trochę mniej bo takie domowe jest rzadsze, ale niewiele mniej.

      Odpowiedz
  4. Daga says

    7 kwietnia 2017 at 21:52

    Czy smakuje jak tradycyjny sernik np.wiedeński? Uwielbiam sernik a teraz karmię synka i nie mogę na biału.
    Czy zamiast syropu z agawy można użyć klonowego?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 kwietnia 2017 at 22:08

      Przykro mi ale nie smakuje jak sernik – chociaż ma podobną konsystencję. To inna jakość smakowa ale zdecydowanie polecam spróbować, może Ci chociaż częściowo zastąpi sernik. Możesz użyć dowolnego słodzika, syrop klonowy będzie jak najbardziej ok!

      Odpowiedz
  5. Majka says

    8 kwietnia 2017 at 22:40

    Pyszniutki ? Zrobiłam z czereśniami ?

    Odpowiedz
  6. Marta says

    9 stycznia 2020 at 09:42

    Czy mąkę kokosowa można czymś zastąpić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 stycznia 2020 at 18:51

      myślę, że jakas inna mąką bezglutenową, albo migdałami zmielonymi na mąkę, ale kokosowa w smaku sprawdzi się jednak najlepiej

      Odpowiedz
  7. Marta says

    14 stycznia 2020 at 18:43

    Oj nie wyszło mi to ciasto..
    Wyszedł mi rzadki budyń ociekający tłuszczem . Nie wiem co zrobiłam źle .. 😞

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 stycznia 2020 at 20:56

      a ostatecznie dałaś make kokosowa? czy coś innego?

      Odpowiedz
      • Marta says

        15 stycznia 2020 at 08:53

        Tak. Zmienliłam wiórki kokosowe. No nic widocznie coś źle zrobiłem . Ale w smaku było dobre 😁

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          15 stycznia 2020 at 15:11

          to pewnie kwestia tych wiórków- bo one po dokładnym zmieleniu zmieniają się w płynne masło ( tak jak masło orzechowe) a mąką to mąka, i dodatkowo ma takie wlasciwosci absorbujące płyny

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress