Zdjęcia i przepis na kokosowy jagielnik powstały dla ładnebebe. Tematem była kasza jaglana – więc składnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz.
Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem polewy z jagód. Jagody oczywiście mrożone, można też zastąpić mrożonymi wiśniami. Zadanie wykonane:)
- na spód:
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- na środek:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda)
- 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy)
- ⅔ szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej
- sok i skórka z jednej limonki
- na polewę:
- 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone.
- 2 łyki syropu z agawy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka.
- Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki.
- Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając co jakiś czas. Jak kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) to zestawić garnek z ognia, wlać do garnka wodę, wypłukać kaszę i wylać wodę.
- Kaszę zalać 2 szklankami świeżej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 15-17 minut (nie odkrywając i nie mieszając). Kasza w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę.
- Kaszę zestawić z ognia, przełożyć do innego naczynia, spulchnić i lekko przestudzić.
- Do robota kuchennego przełożyć kaszę, dodać olej kokosowy, syrop z agawy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut.
- W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut, dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę.
- Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć.
- Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód.
Majka says
Mmmm…wygląda jak serniczek a smak pewnie jeszcze bardziej wyjątkowy. Muszę zakupić to ekomleczko i będę działać ?
panamera says
zrobione 😉 troszke zmodyfikowalam bo na wierzch poszla galaretka z owocami ..ale przepis super:) smaczny na pewno nie raz jeszcze zrobie. kolezanki braly dokladki bez wyrzutow 🙂
cookingforemily says
Cieszę się że smakowało, galaretka to fajny pomysł!
Ula says
Jak Pani myśli: robiąc z domowym mlekiem dodać go tyle samo czy zmienić proporcje?
cookingforemily says
Można dodać trochę mniej bo takie domowe jest rzadsze, ale niewiele mniej.
Daga says
Czy smakuje jak tradycyjny sernik np.wiedeński? Uwielbiam sernik a teraz karmię synka i nie mogę na biału.
Czy zamiast syropu z agawy można użyć klonowego?
cookingforemily says
Przykro mi ale nie smakuje jak sernik – chociaż ma podobną konsystencję. To inna jakość smakowa ale zdecydowanie polecam spróbować, może Ci chociaż częściowo zastąpi sernik. Możesz użyć dowolnego słodzika, syrop klonowy będzie jak najbardziej ok!
Majka says
Pyszniutki ? Zrobiłam z czereśniami ?
Marta says
Czy mąkę kokosowa można czymś zastąpić ?
cookingforemily says
myślę, że jakas inna mąką bezglutenową, albo migdałami zmielonymi na mąkę, ale kokosowa w smaku sprawdzi się jednak najlepiej
Marta says
Oj nie wyszło mi to ciasto..
Wyszedł mi rzadki budyń ociekający tłuszczem . Nie wiem co zrobiłam źle .. 😞
cookingforemily says
a ostatecznie dałaś make kokosowa? czy coś innego?
Marta says
Tak. Zmienliłam wiórki kokosowe. No nic widocznie coś źle zrobiłem . Ale w smaku było dobre 😁
cookingforemily says
to pewnie kwestia tych wiórków- bo one po dokładnym zmieleniu zmieniają się w płynne masło ( tak jak masło orzechowe) a mąką to mąka, i dodatkowo ma takie wlasciwosci absorbujące płyny