Zdjęcia i przepis na kokosowy jagielnik powstały dla ładnebebe. Tematem była kasza jaglana – więc składnik idealny jako zadanie dla mnie. Z kaszy gotuję bardzo dużo i na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jest jaglanka śniadaniowa, w postaci kaszek, zapiekanek, placków, granoli i smoothie, jest chleb z dodatkiem kaszy, są słodkości: muffinki, batony, są też dania obiadowe: zupy, sałatki, kopytka, kotleciki, pulpety czy tarta. Ale przy okazji tego „zadania” od ładnebebe uświadomiłam sobie, że nie ma na bogu ciasta, chociaż o cieście z kaszy jaglanej myślałam nie raz.
Powstał więc ten jagielnik, z dodatkiem wiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem polewy z jagód. Jagody oczywiście mrożone, można też zastąpić mrożonymi wiśniami. Zadanie wykonane:)
- na spód:
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- na środek:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy, w składzie tylko kokos i woda)
- 6 łyżek syropu z agawy (może byś też miód albo syrop ryżowy)
- ⅔ szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki kokosowej
- sok i skórka z jednej limonki
- na polewę:
- 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone.
- 2 łyki syropu z agawy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka.
- Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki.
- Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając co jakiś czas. Jak kasza zacznie pachnieć (lekko orzechowo) to zestawić garnek z ognia, wlać do garnka wodę, wypłukać kaszę i wylać wodę.
- Kaszę zalać 2 szklankami świeżej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok 15-17 minut (nie odkrywając i nie mieszając). Kasza w tym czasie powinna wchłonąć całą wodę.
- Kaszę zestawić z ognia, przełożyć do innego naczynia, spulchnić i lekko przestudzić.
- Do robota kuchennego przełożyć kaszę, dodać olej kokosowy, syrop z agawy, wiórki kokosowe i mleko kokosowe – zmiksować na gładką masę (można też użyć blendera ręcznego). Na koniec dodać mąkę kokosową, sok i skórkę z limonki i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na kokosowy spód, wygładzić.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto piec ok 50 minut.
- W tym czasie jak ciasto będzie się piekło przygotować polewę – (rozmrożone) jagody przełożyć do garnka i gotować ok 5 minut, dodać syrop z agawy. W miseczce wymieszać mąkę z kilkoma łyżeczkami zimnej wody – na jednolitą masę.
- Do jagód powoli wlewać wodę z mąką, mieszając cały czas żeby nie powstało grudek – jagody powinny zgęstnieć.
- Ciasto podawać jeszcze lekko ciepłe (takie jest najlepsze) z polewą z jagód.

Mmmm…wygląda jak serniczek a smak pewnie jeszcze bardziej wyjątkowy. Muszę zakupić to ekomleczko i będę działać ?
zrobione 😉 troszke zmodyfikowalam bo na wierzch poszla galaretka z owocami ..ale przepis super:) smaczny na pewno nie raz jeszcze zrobie. kolezanki braly dokladki bez wyrzutow 🙂
Cieszę się że smakowało, galaretka to fajny pomysł!
Jak Pani myśli: robiąc z domowym mlekiem dodać go tyle samo czy zmienić proporcje?
Można dodać trochę mniej bo takie domowe jest rzadsze, ale niewiele mniej.
Czy smakuje jak tradycyjny sernik np.wiedeński? Uwielbiam sernik a teraz karmię synka i nie mogę na biału.
Czy zamiast syropu z agawy można użyć klonowego?
Przykro mi ale nie smakuje jak sernik – chociaż ma podobną konsystencję. To inna jakość smakowa ale zdecydowanie polecam spróbować, może Ci chociaż częściowo zastąpi sernik. Możesz użyć dowolnego słodzika, syrop klonowy będzie jak najbardziej ok!
Pyszniutki ? Zrobiłam z czereśniami ?
Czy mąkę kokosowa można czymś zastąpić ?
myślę, że jakas inna mąką bezglutenową, albo migdałami zmielonymi na mąkę, ale kokosowa w smaku sprawdzi się jednak najlepiej
Oj nie wyszło mi to ciasto..
Wyszedł mi rzadki budyń ociekający tłuszczem . Nie wiem co zrobiłam źle .. 😞
a ostatecznie dałaś make kokosowa? czy coś innego?
Tak. Zmienliłam wiórki kokosowe. No nic widocznie coś źle zrobiłem . Ale w smaku było dobre 😁
to pewnie kwestia tych wiórków- bo one po dokładnym zmieleniu zmieniają się w płynne masło ( tak jak masło orzechowe) a mąką to mąka, i dodatkowo ma takie wlasciwosci absorbujące płyny