Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami

Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami

15 marca 2017 by cookingforemily 17 komentarzy

kokosowy-krem-czekoladowy

Dziś mam dla Was prawdziwy hit. Ten kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami jest przepyszny. Piszę te słowa i przypominam sobie jego smak, niestety dawno już po nim nie ma śladu… to zdecydowanie zdrowsza wersja kremu czekoladowego – bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, gęstość i aksamitność zawdzięcza zmielonym nerkowcom, olejowi kokosowemu i gorzkiej czekoladzie. U nas pokochali go wszyscy.

Ja w niedzielę wróciłam z 4-dniowego pobytu w Madrycie, gdzie było pełno słońca i 24 stopnie ciepła. Nie muszę chyba dodawać, że powrót do polskiej pogody i puchówki był ciężki. Przydałby mi się teraz taki krem czekoladowy… niestety zjedliśmy całość w zeszły weekend. A to zdecydowanie świetny sposób na poprawienie nastroju w ciężkim czasie oczekiwania na wiosnę.

kokosowy-krem-czekoladowy

Samo przygotowanie kremu jest bardzo łatwe i szybkie – musicie jednak wziąć pod uwagę, że do jego przygotowania potrzebujecie namocznych uprzednio nerkowców – więc najlepiej je zalać wodą dzień przed przygotowywaniem kremu. No i krem potem musi postać minimum 4 godziny w lodówce, a idealnie jeżeli spędzi tam noc.

4.3 from 3 reviews
Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
5 min
Total time
20 min
 
krem czekoladowy z nerkowców i mleka kokosowego
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • ¾ szklanki nerkowców (trzeba je namoczyć wcześniej na noc w wodzie)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g( patrzcie na skład- nie powinno być w nim nic więcej oprócz kokosa i wody)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
  • szczypta soli
Instructions
  1. Namoczone nerkowce odsączyć z wody i przełożyć do kielicha blendera.
  2. Puszkę mleka otworzyć bez mieszania, przełożyć gęstą cześć mleka do miseczki a rzadką przelać do blendera, dodać miód i sól - zmiksować dokładnie z nerkowcami (zdrapując co jakiś czas ze ścianek miksera).
  3. Metalową miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą - przełożyć do niej połamaną czekoladę i 1 łyżkę oleju kokosowego i mieszając rozpuścić.
  4. Czekoladę lekko przestudzić, dodać do nerkowców i zmiksować.
  5. Do masy dodać gęstą część mleka kokosowego, resztę oleju kokosowego i zmiksować ( w razie potrzeby zdejmując masę ze ścianek blendera).
  6. Przelać masę do 6 miseczek albo małych słoików.
  7. Wstawić na minimum 4 godziny ( albo na noc) do lodówki
3.5.3226

Przepis pochodzi z bloga „The kitchen Mccabe”

kokosowy-krem-czekoladowy

Related Posts

  • Zdrowy krem czekoladowy

    Zdrowy krem czekoladowy – bez cukru, bez śmietany i bez.. czekolady! Oszustwo? Oj tam, może…

  • Krem orzechowy z nasionami chia

    No i w końcu mamy maj jaki lubię! Ciepło, słonecznie, pachnąco. Od razu jakoś lepiej.…

  • Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem

    W środku zimy zwykle mam ciągoty egzotyczne - łączę banana z mango, mlekiem kokosowym lub…

Filed Under: Desery Tagged With: czekolada, krem czekoladowy, mleko kokosowe, nerkowce, olej kokosowy, wegańskie

« Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka »

Comments

  1. Evi says

    15 marca 2017 at 10:14

    Jeste czekoholiczką, a nerkowce to moje ulubione orzechy. Grzechem byłoby nie spróbować! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 marca 2017 at 11:15

      boski jest, zrób koniecznie

      Odpowiedz
  2. asia says

    15 marca 2017 at 11:50

    Jak długo może stać w lodówce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 marca 2017 at 11:52

      U nas szybko poszedł więc nie stestowałam jego maks przydatności, ale szacuję że 3 dni będzie ok.

      Odpowiedz
  3. siostra says

    15 marca 2017 at 13:36

    będę się zajmowała młodą co tydzień, jeśli dane mi będzie tego spróbować! promise! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 marca 2017 at 15:41

      umowa stoi:)

      Odpowiedz
  4. Majka says

    15 marca 2017 at 16:38

    Ależ to musi smakować…? Jak uda mi się jeszcze zdobyć składniki to jeszcze dziś działam?

    Odpowiedz
    • Majka says

      16 marca 2017 at 17:13

      Jestem pod wrażeniem konsystencji i ta łatwość blendowania, rzeczywiście robi się w mig ☺ Oprócz tego że ja muszę mieć ciut bardziej słodko to deser jest bombowy ☺

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        16 marca 2017 at 21:22

        dosłodzić zawsze można:))

        Odpowiedz
  5. Monika says

    15 marca 2017 at 20:58

    Czy można zastąpić czekoladę kakao, lub karobem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 marca 2017 at 21:52

      Myślę, że możesz spróbować, z tym że czekolada sprawia że całość tężeje więc jak zastąpisz ją kakao albo karobem to po pierwsze dodaj trochę mniej tej rzadkiej części mleka kokosowego, i po drugie- dodaj więcej oleju kokosowego żeby stężało w lodówce.

      Odpowiedz
  6. Pam says

    16 marca 2017 at 00:55

    Mniaaam! A powiedz mi proszę ta puszka mleczka to o pojemności 400g?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 marca 2017 at 11:27

      tak 400 g, dopiszę do przepisu bo to rzeczywiście może nie być jasne:)

      Odpowiedz
  7. Kinga D. says

    17 grudnia 2017 at 19:14

    Czy ten krem nadał by się do przełożenia tortu? Bo wygląda przepysznie ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 grudnia 2017 at 19:24

      Myślę że powinien być ok w torcie? i zapewniam że jest przepyszny??

      Odpowiedz
  8. kasia says

    17 sierpnia 2022 at 08:34

    Jak gęsty jest krem ? chce przełożyć nim tort ale nie chciałabym żeby między biszkoptem był twardy krem 🙂 przypomina konsystencje kremu śmietanowego z mascarpone ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 września 2022 at 15:36

      Za twardy na pewno nie będzie, jest w nim co prawda czekolada ale ona sama nie zbije masy, a olej kokosowy raczej jest miękki.
      Nie wiem jak się sprawdzi w torcie, ale powinno być ok. daj znać jak sprobujesz.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress