Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka

Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka

22 marca 2017 by cookingforemily 12 komentarzy

kotlety-z-kaszy-gryczanej-kurczaka

Jak Wasze dzieci stoją z kaszą gryczaną? U nas okazało się, że Emilka bardzo ją lubi, czego bym się nie spodziewała bo wydawało mi się, że to dość wymagająca w smaku kasza. Ale może oceniam po sobie bo sama ją chyba najmniej lubię z kasz. Chociaż przyznam, że są dania w których ona mi bardzo pasuje – przede wszystkim wszystko z wołowiną – gulasze czy bitki najbardziej mi pasują do kaszy gryczanej. Często używam też kaszy niepalonej, bardziej delikatnej w smaku – ona też się świetnie sprawdza na surowo w smoothie czy gryczankach śniadaniowych. Ostatnio też usłyszałam, że kasza gryczana ma jeszcze lepsze właściwości wysuszające niż jaglana, co w naszej krainie wiecznego gluta jest bardzo pożądaną właściwością.

Dziś więc kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z kurczaka, z dodatkiem szpinaku. Lubię kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki.

I co poza tym? Bardzo już czekamy na wiosnę… na ciepłe podmuchy powietrza, słońce i ptaki. Ja to na wiosnę czekam już od początku zimy, Emilka deklaruje, że zima to jej ulubiona pora roku ale ostatnio też cały czas mówi, że chce żeby już była wiosna. Utożsamia ją co prawda z pływaniem w basenie i ze swoimi urodzinami, na co będzie musiała jeszcze trochę poczekać, ale tak, wszyscy mamy dość tej zimy. Mam wrażenie, że jakoś w tym roku wyjątkowo ciągnie się i ciągnie…

kotlety-z-kaszy-gryczanej-kurczaka

5.0 from 2 reviews
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną)
  • 200 g szpinaku
  • pół łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu albo gęstej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej (można ominąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • do smażenia: masło nieklarowane lub olej
  • do obtaczania: bułka tarta
Instructions
  1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
  2. Szpinak umyć i osuszyć, czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć - dodać szpinak i smażyć aż zmięknie (3-4 minuty), zestawić z ognia.
  4. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać
  5. Do robota kuchennego dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować.
  6. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę.
  7. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu,
  8. Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo.
  9. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką.
3.5.3226

 

Related Posts

  • Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem

    Pamiętacie moje peany na temat kaszy jaglanej? Dziś zaserwuje Wam 2 odcinek - tym razem…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Na obiad Tagged With: kasza gryczana, kotlety, kurczak, mięso

« Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami
Kapusta z fasolą i cielęciną »

Comments

  1. Majka says

    22 marca 2017 at 22:47

    Chętnie wypróbuję, nowa odsłona kotlecików mile widziana☺ Mam jednak pytanie odnośnie kurczaka – surowego trzeba miksować?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 marca 2017 at 09:38

      Tak – kurczak powinien być surowy

      Odpowiedz
  2. P.P. says

    27 marca 2017 at 14:10

    Wyglądają smakowicie. Mam już ugotowaną kaszę i z tego powodu też pytanie: ile potrzeba ugotowanej kaszy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 marca 2017 at 15:03

      ok 2 szklanek kaszy ugotowanej

      Odpowiedz
  3. Małgosia says

    29 marca 2017 at 11:06

    Brzmi super, już mam ochotę wypróbować:) ale mam kłopot z tym kurczakiem. Mogę prosić o doprecyzowanie- zmiksować taką końcówką do blendera? Czy mogę po prostu u rzeźnika poprosić o zmielenie, czy nie o to chodzi? Dziękuję i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 marca 2017 at 12:35

      Ja całość wrzucam do robota kuchennego i mielę. Ale możesz też zmiksować blenderem ręcznym, będzie ok tylko dłużej:) Możesz też użyć wcześniej zmielonego mięsa, resztę składników potraktować mikserem ręcznym i całość dobrze wymieszać.

      Odpowiedz
  4. Majka says

    29 marca 2017 at 16:54

    Mniam. Genialne kotleciki ❤ Osobiście zblendowałam mięso ręcznym blenderem, poszło szybko i sprawnie ? Dużo ich wyszło, więc część zamrożę i gdy najdzie mnie znów ochota będzie szybszy obiad ?

    Odpowiedz
  5. Dominika says

    21 czerwca 2017 at 13:20

    Witam,
    czy można kotleciki upiec w piekarniku? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 czerwca 2017 at 14:24

      Myślę, żę można. Obstawiałabym ok 25-30 minut w 180 stopniach ale sprawdź przed wyjęciem czy środek dopieczony.

      Odpowiedz
  6. Monika says

    1 marca 2018 at 14:30

    Kotlety są bardzo smaczne. Dobrze smakują w połączeniu z mizerią z ogórków. 🙂

    Odpowiedz
  7. Karina says

    6 czerwca 2018 at 22:32

    a jak to wyglada ilosciowo na 5 osub ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 czerwca 2018 at 20:39

      Koletów wyszło tyle co na zdjęciu (w misce) więc spokojnie się 5 osób wykarmi:) Wyjdzie po dwa na głowę, plus dodatki i będzie ok.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress