Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Makaron z cukinią i marchewką w pesto marchewkowym z avocado

Makaron z cukinią i marchewką w pesto marchewkowym z avocado

27 kwietnia 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

makaron-z-cukinia-marchewka-w-pesto-avocado

Pogoda jest straszna ale na szczęście na bazarach i straganach z warzywami i owocami robi się już coraz fajniej. Pojawiły się szparagi, chociaż póki co ich cena trochę odstrasza. Są nowalijki, szczególnie podobają mi się pęczki młodych marchewek i ciągle je ostatnio kupuję. Wiem, że taka młoda nowalijkowa marchewka, pędzona w szklarniach, żeby cieszyć wczesną wiosną to nie to co marchewki, które wyrosły w swoim rytmie na polu lub ogródku ( te od mojej mamy są pyszne). Ale i tak cieszą oko i wprowadzają miłą odmianę w kuchni. Pan na straganie mnie zawsze pyta „Czy odciąć zielone” a ja odpowiadam „Proszę nie odcinać, wykorzystam wszystko”.  Z zielonych części marchewki robię potem pesto.

Dziś mam dla Was prosty makaron z cukinią i młodą marchewką w świetnym, kremowym pesto z listkami marchewki, bazylią, migdałami i avocado. Bardzo kremowy i o rześkim smaku. Takie gotowanie jak lubię najbardziej, prosto, świeżo i sezonowo.

Długi weekend majowy to świetny czas żeby pogotować:)  Miłego wypoczynku!

makaron-z-cukinia-marchewka-w-pesto-avocado

5.0 from 2 reviews
Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Prosty wiosenny makaron z cukinią i młodą marchewką w pesto marchewkowym z migdałami i avocado
Serves: 3
Ingredients
  • 1 łyżka masła,
  • kilka łyżek oliwy
  • pęczek młodych marchewek
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • Pesto
  • nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek)
  • garść bazylii
  • garść migdałów (albo pestek dyni)
  • połowa miękkiego avocado
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g makaronu
Instructions
  1. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  2. Natkę umyć, odkroić w połowie żeby została tylko górna część - łodyżki wyrzucić.
  3. Cukinię pokroić w półplasterki albo ćwiartki.
  4. Na patelni rozgrzać masło i dwie łyżki oliwy, dodać marchewki.
  5. Smażyć mieszając przez ok 10 minut, następnie dodać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i poddusić aż woda wyparuje ( kilka minut).
  6. Wstawić makaron do gotowania.
  7. Marchewki przesunąć na bok patelni, dodać łyżkę oliwy i dodać cukinie.
  8. Smażyć cukinie kilka minut mieszając, następnie całość wymieszać z marchewkami i dalej smażyć aż warzywa będą miękkie a cukinia się zarumieni.
  9. Na koniec dodać posiekany ząbek czosnku i chwilę całość przesmażyć mieszając, odstawić warzywa.
  10. Wszystkie składniki pesto umieścić w blenderze i zmiksować ( jak będzie za gęsto dodać kilka łyżek wody z makaronu).
  11. Przecedzić makaron.
  12. Gorący makaron wymieszać w misce z warzywami i pesto
3.5.3226

 

Filed Under: Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: avocado, cukinia, makaron, marchewka, migdały, pesto, w 30 minut

« Trójskładnikowy krem czekoladowy z batatów
Kakaowo-kokosowe ciastka owsiane z rodzynkami »

Comments

  1. Dietetyczne Fanaberie says

    27 kwietnia 2017 at 11:31

    Smacznie wygląda. Dobry pomysł na dzisiejszy obiadek! 😀

    Odpowiedz
  2. Weronika says

    28 kwietnia 2017 at 16:51

    Nie lubię pesto, ale może ten przepis do mnie przemówi. Na pewno przetestuję, bo wydaje się być łatwe i może i smaczne;)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 kwietnia 2017 at 17:26

      To jest takie bardziej w konsystencji sosu

      Odpowiedz
  3. Ag-rest says

    29 kwietnia 2017 at 00:00

    Proste, zdrowe bezmięsne a z takim pesto jeszcze nie miałam to czynienia …tego mi trzeba. fajno.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 kwietnia 2017 at 12:54

      Rób, rób Anieszko z Mazur:)

      Odpowiedz
  4. Majka says

    5 maja 2017 at 22:59

    Fantastyczny pomysł, nic się tu nie marnuje i dzięki temu danie to ma dodatkowy plus. Ale i tak najważniejszy jest zawsze smak i w tym przypadku jest rewelka 🙂

    Odpowiedz
  5. Ada says

    29 czerwca 2020 at 20:47

    Pycha! Zrobiłam tez wersje z bobem zamiast avokado. Sztos!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 lipca 2020 at 21:14

      ooo dobry pomysł!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Menu Szpinakożercy maj - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    2 czerwca 2017 o 18:08

    […] na Hali Mirowskiej udało mi się kupić piękną młodą marchewkę, więc zrobiłam cudowny makaron z marchewką, cukinią i pesto z natki marchewki. Ten przepis jest genialny! Zróbcie koniecznie […]

    Odpowiedz
  2. Lipcowe menu Szpinakożercy - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    31 lipca 2017 o 13:53

    […] resztki awokado i natki pietruszki nakręciłam na szybko pesto na bazie przepisu od dziewczyn z Cooking for Emily. Do tego tata ugotował makaron i fasolkę szparagową i obiad gotowy! Ogromnie cieszę się, że […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress