Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami

Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami

12 kwietnia 2017 by cookingforemily 10 komentarzy

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

Słabo u mnie na blogu z przepisami na Wielkanoc. Właściwie tylko zeszłoroczny przepis na najlepszą paschę wielkanocną   wpisuje się w tę kategorię. W tym roku niestety nie poprawiam się w temacie. Miałam co prawda podejście do wielkanocnych ciasteczek – króliczków ale niestety etap dekorowania mnie przerósł ( dowody na naszym Instagramie :). Więc niestety nie mam dla Was nic stricte na święta – zresztą u nas w domu przygotowania do Wielkanocy to domena mojej mamy – ja mam za zadanie zrobić paschę i się z tego wywiązuje.

Ale dziś mam dla Was przepis na pyszne śniadanie – marchewkowe naleśniki, nadziane serkiem i polane owocami. Bo na przepisy na śniadania zawsze jest dobry czas, czy to przed czy po świętach. Więc niech ten piękny, pomarańczowy kolor przyniesie Wam wiosnę, bo coś się ona ociąga w tym roku.

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

5.0 from 1 reviews
Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Marchewkowe naleśniki z białym serkiem i owocami na śniadanie
Serves: 10
Ingredients
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 i ½ szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600)
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia
  • SOS OWOCOWY
  • 250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej)
  • 2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • SEREK
  • 200 g białego serka typu „Twój smak“ lub „Philadephia“
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu
  • opcjonalnie – łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instructions
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  2. W blenderze kielichowym umieścić marchewkę i mleko, zmiksować na gładko, dodać jajka, cukier, cynamon, sól i stopione masło – zblendować na gładką naleśnikową masę – odstawić na 20-30 minut.
  3. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii – odstawić do lodówki.
  4. Do garnka przełożyć owoce, ustawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać aż owoce się rozmrożą.
  5. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
  6. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do owoców i mieszając gotować aż całość zgęstnieje.
  7. Naleśniki smażyć z obu stron, delikatnie przewracając ( ciasto jest delikatne).
  8. Smarować w środku serkiem, podawać z ciepłymi owocami.
3.5.3226

marchewkowe-nalesniki-z-serkiem-i-owocami

 

Related Posts

  • Naleśniki szpinakowe

    Powoli się specjalizuję w przemycaniu zielonego do dań Emilki. Przenigdy nie zjadłaby ona liści szpinaku…

  • Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem

    Gryczane naleśniki są popularne we Francji, ale tam składa się je nie w rulonik ale…

  • Pascha wielkanocna, najlepsza

    W moim rodzinnym domu nigdy na Wielkanoc nie robiło się paschy, po prostu nie było…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: marchewka, naleśniki, śniadanie dla dziecka

« Paszteciki z wieprzowiną
Zupa brokułowa z fasolą i pesto »

Comments

  1. Ervisha says

    12 kwietnia 2017 at 12:31

    Jak to pysznie wyglada 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 kwietnia 2017 at 15:55

      dzięki! daję słowo, że nie tylko wygląda ale też smakuje;)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    12 kwietnia 2017 at 12:52

    Na pewno wypróbujemy, pozytywne naleśniki a’la słońce ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 kwietnia 2017 at 15:55

      Tak – w kontrze do tego co za oknem brrr

      Odpowiedz
  3. okta says

    12 kwietnia 2017 at 21:17

    Muszę to zrobić. Do tej pory robiłam zielone:)
    Tę marchewkę to na pulpę zatrzeć czy wystarczy na najdrobniejszej tarce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 kwietnia 2017 at 09:53

      Ja tarłam na tej części z dużymi oczkami – ale to nie ma znaczenia bo i tak się potem zblenduje wszystko na gładko z mlekiem.

      Odpowiedz
      • okta says

        18 kwietnia 2017 at 13:59

        Zrobilamm, chcoiaż podwoiłam składniki. Nie wiem dlaczego, ale wyszło tak rzadkie, że nie zdecydowałam się już dolać wody, a anawet odrobinę musiałam zagęścić mąką. Poza tym musiałam użyć cukru białego, zmiejszyłam ilość, ale wg i tak za słodkie. Będę musiała zrobić drugie podejście, żeby lepiej wyszły.

        Odpowiedz
  4. Majka says

    14 kwietnia 2017 at 11:33

    Cudowne, przepyszne ? Idealne śniadanie i deser ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 kwietnia 2017 at 11:36

      Już wypróbowałaś? szybka jesteś 🙂

      Odpowiedz
      • Majka says

        14 kwietnia 2017 at 17:13

        O tak ?

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress